Zeven redenen waarom inkopers baat hebben bij cloud

Inkopen in de cloud via een digitaal platform is de toekomst. Inkopen in de cloud via een proces dat van kop tot staart digitaal is, biedt interessante voordelen. Welke? Machiel Spruit, expert op het gebied van cloud procurement, zet ze op een rijtje.

Digitale Inkoopplatforms winnen geleidelijk steeds meer terrein. Ons eigen SAP Ariba platform wordt wereldwijd al door meer dan zesduizend bedrijven gebruikt. Die zesduizend bedrijven zijn via het netwerk verbonden met zo’n twee miljoen toeleveranciers. Een digitaal inkoopplatform in de cloud stelt je als organisatie in staat om letterlijk het hele inkoopproces van kop tot staart te stroomlijnen. Maar waarom zou je je vertrouwde inkoopsystemen eigenlijk aan de wilgen hangen? In mijn optiek zijn er zeven belangrijke redenen.

Digitalisering

Nieuwste inkooptrends en ontwikkelingen

Onlangs vond het grootste Inkoop event van het jaar plaats in Barcelona. Gemist of nog eens terugkijken? Bekijk online de inspirerende keynote sessies en ontdek de nieuwste trends en ontwikkelingen in inkoop.

 1) Realiseer digitale inkooptransformatie in uw eigen tempo

Inkoopsoftware in de cloud is modulair en makkelijk schaalbaar. Dat stelt u in staat om klein te beginnen en vervolgens, naar behoefte en in uw eigen tempo op te schalen. Migreer volledig, migreer in fases of draai de cloud-omgeving gewoon naast uw bestaande omgeving.

2) Makkelijk integreren

Een modern inkoopplatform beschikt out of the box vaak al over allerlei standaard integratie-mogelijkheden. Dat betekent dat u uw bestaande omgeving snel en makkelijk integreert met uw nieuwe platform. Het SAP Ariba platform bijvoorbeeld, heeft standaard meer dan 180 integraties aan boord.

3) Van kop tot staart digitaal inkopen

Met een digitaal platform wordt het mogelijk om het hele proces in één omgeving af te wikkelen. Van het uitzetten van sourcing events tot en met het genereren van contracten tot en met het beoordelen van de performance van leveranciers. Op het moment dat sourcing een volledig digitaal proces is, voorkom je bijvoorbeeld dat een leverancier prijzen rekent die per afdeling of zelfs per contactpersoon kunnen verschillen. De centraal vastgelegde afspraken en voorwaarden zijn leidend voor alle zaken die met zo’n toeleverancier gedaan worden.

4) Een optimale user experience

Moderne oplossingen in de cloud blinken uit door gebruiksgemak. Dat kan hem bijvoorbeeld zitten in een logische, gebruiksvriendelijke interface die helemaal aangepast is op de rol van de gebruiker. Maar dat kan ook zitten in het aanbieden van slimme contextuele hulp. Een slimme hulp die precies ziet met welk proces je bezig bent en wat je vragen zouden kunnen zijn. Daarnaast biedt de inzet van artificial intelligence nieuwe mogelijkheden, met name waar het gaat om het uitvoeren van repeterende taken, het herkennen van allerlei verbanden waardoor het makkelijker wordt om goed onderbouwde beslissingen te nemen.

5) Betere samenwerking met leveranciers

De inzet van een slim platform in de cloud kan de nog nauwere samenwerking met toeleveranciers stimuleren. Enerzijds zit hem dat in gemak en integratie. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van de complete catalogus van een leverancier waardoor het voor collega’s nog makkelijker wordt om bij het betreffende bedrijf te bestellen. Maar denk ook aan het feit dat het inkoopproces zo gestroomlijnd verloopt dat het leven van de leverancier veel makkelijker wordt. Leveranciers die consequent goed leveren, kunt u bovendien belonen. Het draagt allemaal bij aan een betere relatie met uw leveranciers. Een samenwerking die uiteindelijk de kwaliteit van uw eigen producten en diensten positief beïnvloedt.

6) Verzekerd van totale compliance

Als het om inkoop gaat, is het van belang om te zorgen dat zoveel mogelijk spend via de inkoopafdeling gaat. Die controle maakt het mogelijk om te garanderen dat de er daadwerkelijk ingekocht wordt bij partijen die zorgvuldig uitgezocht, gecontroleerd en aan boord gebracht zijn.   Aan de andere kant wil de organisatie er ook zeker van zijn dat aan alle wet- en regelgeving voldaan wordt. Een richtlijn als GDPR bijvoorbeeld, speelt ook binnen het inkoopproces een rol en verdient de nodige aandacht.

7) Helemaal voorbereid op nieuwe innovaties

De technologische ontwikkelingen staan niet stil. Sterker nog: innovatie voltrekt zich in een steeds hoger tempo. Over een tijdje wilt u misschien de mogelijkheden van block-chain omarmen of krijgt u interesse in het gebruik van Artifical Intelligence. De leveranciers van moderne cloud-platforms rollen op gezette tijden nieuwe functionaliteiten uit. Uw abonneert zich dus niet alleen op een inkoopplatform, maar ook op innovatie. U hoeft daar verder niets voor te doen. Elke update van de software stelt u in staat om weer nét wat slimmer te gaan werken.

Onlangs vond het grootste Inkoop event van het jaar plaats in Barcelona. Gemist of nog eens terugkijken? Bekijk online de inspirerende keynote sessies en ontdek de nieuwste trends en ontwikkelingen in inkoop.