Wees voorbereid, want ‘low-code is eating the world’

Zeg de oude programmeertalen maar gedag: low-code neemt de wereld van softwareontwikkeling over. Een gewaagde uitspraak? Helemaal niet, stelt Hans de Visser, VP Product Management bij Mendix. In dit blog legt hij uit hoe dat precies zit. “Als je je met IT-strategie bezighoudt, móet je low-code op je netvlies hebben.”

‘Why software is eating the world’. Dat was in 2011 de kop van een artikel van Marc Andreessen, succesvol investeerder in techbedrijven en medeoprichter van Netscape – een van de eerste webbrowsers. Hij nam toen al waar dat software de wereld veranderde. Andreessen zag een nieuw soort bedrijven opkomen, die software gebruiken als primaire bron voor het genereren van inkomsten en als cruciaal ingrediënt voor bedrijfsinnovatie. Toentertijd zag niet iedereen hetzelfde als hij. Inmiddels is vrijwel iedere organisatie volop aan het digitaliseren. Dus we weten dat hij het bij het rechte eind had. Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat we al verder zijn. Een nieuw soort platforms om software te maken, is bezig met een opmars. En die soort heet low-code.

chatbot & phone

Meer weten over platforms en innovatie?

Platformen hebben steeds rijkere mogelijkheden. Ontdek meer over platforms en technologie.

Alternatief voor de traditionele aanpak

De vraag naar softwareapplicaties groeit aanzienlijk door het ongelofelijke tempo waarin onze wereld digitaliseert. Bedrijven willen klantbetrokkenheid verhogen, bedrijfsprocessen automatiseren en nieuwe producten en services lanceren. De vraag naar applicaties om dat te faciliteren, is zo enorm dat er een tekort is aan bekwame ontwikkelaars. Zelfs wanneer we mensen massaal opleiden tot developers komen we handen tekort. Daardoor zoeken bedrijven naar een alternatief voor de traditionele aanpak van applicatieontwikkeling. En die bedrijven komen uit bij low-code, een manier om software te ontwikkelen zonder kennis nodig te hebben van programmeertalen. Leveranciers van Low-Code Applications Platform (LCAP) vormen de voorhoede van die verandering. Zij pogen de standaard programmeertalen, zoals Java en .NET, overbodig te maken.

Meer dan 65 procent van alle ontwikkelde applicaties

Onderzoeksbureau Gartner onderschrijft deze trend. Het bureau voorspelt in de Magic Quadrant voor Enterprise Low-Code Application Platforms dat in 2024 low-code applicatieontwikkeling verantwoordelijk is voor meer dan 65 procent van alle ontwikkelde applicaties. Gartner meldt daarnaast ook dat in 2024 driekwart van de grote organisaties meerdere low-code ontwikkeloplossingen naast elkaar zal gebruiken. Die voorspellingen verbazen me niets. Ik merk nu al dat toonaangevende softwareleveranciers volop inzetten en investeren in low-code. Dat zorgt voor platformen met steeds rijkere mogelijkheden. Waar je vijf jaar geleden vooral simpele applicaties kon maken, kun je nu met low-code grote bedrijfskritische systemen ontwikkelen.

Pijlers voor keuze van low-codeplatform

Aan de opmars van low-code valt dus niet te ontkomen. Als je je bezighoudt met IT-strategie, móet je low-code op je netvlies hebben. Wanneer het zover is om een low-codeplatform te kiezen, houd dan rekening met de volgende aspecten:

  • Iedereen moet kunnen ontwikkelen

Zorg ervoor dat je een platform kiest waarmee zowel ervaren developers als ‘citizen developers’, en alles wat daartussen zit, aan de slag kunnen. Zonder dat zaken als governance, veiligheid, schaalbaarheid en beheergemak in het gedrang komen.

  • Applicaties moeten intelligent zijn

Het platform moet jouw organisatie in staat stellen om slimme oplossingen te ontwikkelen. Applicaties die gedreven worden door onder andere realtime analytics, Internet of Things en artificial intelligence.

  • Applicaties moeten schaalbaar zijn

Met het platform naar keuze moet je een compleet portfolio aan applicaties en systemen kunnen maken. Zelfs bedrijfskritische systemen, die normaliter veel programmeerwerk vragen, moeten geen probleem zijn.

Benieuwd naar de voordelen van low-code development en de samenwerking tussen Mendix en SAP? Kom tijdens Connect to Innovate op 1 en 2 oktober naar de Mendix break-out sessie.