Wat organisaties verwachten van de nieuwe CFO (en hoe je daaraan kunt voldoen)

De veranderende rol van de CFO is geen toekomstmuziek meer. Bijna dagelijks praat Michel Haesendonckx, Global Solution Owner Financial Planning & Analysis bij SAP, met CFO’s die zich middenin de transformatie bevinden. Maar bij gebrek aan een vastomlijnd draaiboek voor hun nieuwe functie stellen veel CFO’s zich de vraag; wat verwacht een organisatie eigenlijk van mij in de huidige digitale economie? In dit blog geeft Michel drie onderscheidende waarden van de nieuwe CFO.

De digitale economie kent geen grenzen. Letterlijk, want Azië en Amerika zijn slechts een muisklik van ons verwijderd. En figuurlijk, want de scheiding tussen traditionele branches verdwijnt. Een mooi voorbeeld is de evolutie van een bedrijf waar ik regelmatig over de vloer kom. Voorheen was het produceren en leveren van omheiningen hun core business. Nu zijn ze getransformeerd tot serviceorganisatie die soepel samenwerkt met beveiligingsbedrijven en leveranciers van toegangspoorten en alarmsystemen. Daardoor ontzorgen ze klanten nu volledig op het gebied van beveiliging.

Rol van de CFO

Door de transformatie moest het bedrijf zich een compleet nieuw DNA aanmeten. Daarin vervulde de CFO een absolute sleutelrol. Als bron van betrouwbare informatie binnen de organisatie, was het aan de CFO uit te zoeken hoe de nieuwe strategie winstgevend kon zijn en waar de marges zitten. Waar moeten we in investeren? En hoe kunnen we daar operationeel invulling aan geven? Op basis van rapportages en analytics wist de CFO vorm te geven aan de nieuwe strategie.

Bean counters

Het bovenstaande voorbeeld laat duidelijk zien dat CFO’s het stadium van ‘bean counters’ ver zijn ontstegen. Maar wat zijn nu dan de belangrijkste kenmerken van de finance-functie? Ik zie op hoofdlijnen drie factoren waarmee de CFO écht het verschil kan maken in de digitale economie:

1. Bepaal de strategie

De business verwacht een grotere betrokkenheid van CFO’s bij het bepalen van de strategie. De finance-afdeling bewaakt de kwaliteit van data, heeft een onafhankelijk rol, affiniteit met cijfers, en toegang tot een betrouwbare set financiële informatie. Het zijn dé eigenschappen om de organisatie – op basis van voorspellingen en analyses – de juiste richting in te wijzen, zoals bij het productiebedrijf in omheiningen dat uitgroeide tot een toekomstgerichte serviceorganisatie.

 2. Boost de business performance

Organisaties staan onder druk om snel te schakelen en goed onderbouwde beslissingen te nemen die leiden tot betere bedrijfsresultaten. Ook hiervoor kijkt de business verwachtingsvol naar CFO’s. Het zijn immers CFO’s die het dichtst bij de gegevens staan die helpen de juiste beslissingen te nemen. Finance staat voor de uitdaging om die gegevens steeds sneller (realtime) beschikbaar stellen en het detailniveau van de informatie te verhogen. Daarnaast verwacht de organisatie ook dat de CFO direct adviseert over acties die de bedrijfsresultaten ten goede komen, zoals investeringen, fusies en overnames.

 3. Verhoog de efficiency

Kostenreductie en efficiëntieverhoging hebben altijd al deel uitgemaakt van het DNA van de CFO, maar de komende tijd kan de CFO hierin nog grotere stappen maken. 

Dankzij innovaties zoals robotics en machine learning gaan manuele handelingen de komende jaren volledig verdwijnen. Een toepassing van machine learning is het matchen van open items aan inkomende betalingen. Dit concept bestond al, maar was vooral gebaseerd op regeltjes. Nu is het ook mogelijk om op basis van historische data items en inkomende betalingen automatisch te koppelen. 

Juiste tools en informatie

Om vol in te kunnen zetten op deze drie speerpunten en echt waarde toe te voegen, moeten CFO’s de juiste tools en informatie tot hun beschikking hebben. Met dat uitgangspunt hebben we bij SAP hard gewerkt aan een nieuwe generatie enterprise management applicatie, die voldoet aan de eisen van de nieuwe CFO. Tijdens connect to innovate laat ik graag zien hoe SAP S/4HANA CFO’s helpt om de evolutie van hun functie succesvol te doorlopen. Hoe brengt dit nieuwe systeem de transactionele en analytische wereld samen? Hoe zorgt het ervoor dat je kunt profiteren van de mogelijkheden van machine learning? En hoe stelt het je in staat om je volledig te focussen op de drie nieuwe pijlers van jouw functie? Kom naar mijn breakout-sessie voor de antwoorden.

Meer weten? Bekijk dan de catchy story van Michel.