Wat is het dividend van diversiteit?

Soms word je geraakt door een verhaal. Omdat het heel goed verteld wordt bijvoorbeeld. Of omdat je jezelf erin herkent. De Inspiration Talk die Anita Lettink tijdens de HR Inspiration Day gaf, was én goed verteld, én herkenbaar én bovendien ontzettend relevant. Anita laat namelijk zien dat diversiteit op de werkvloer loont.

Anita opende haar verhaal met een kort filmpje dat niet in de samenvatting zit, maar wél de moeite waard is. Neem er even de tijd voor.

 

 

 Gezien? Neem dan nu even de tijd om naar Anita’s verhaal te kijken.

 

 

Als vrouw in de IT-wereld herken ik me heel erg in de sprekende voorbeelden die Anita Lettink tijdens de HR Inspiration Day gaf. De situaties waren misschien net even wat anders, maar de strekking is vergelijkbaar. Het is uitdagend voor jonge vrouwen in deze door voornamelijk witte mannen gedomineerde IT-wereld. Of je even iets van de fax wilt pakken. Of je even voor koffie kunt zorgen. Dat mensen zich werkelijk afvragen wat zo’n jong meiske hun nog kan vertellen over IT. Het zijn ingesleten patronen waar ik vooral in het begin van mijn carrière last van heb gehad. Inmiddels ben ik wat ouder en heb ik veel meer ervaring. Ik stel me anders op en laat me wat minder snel op de kast jagen door dat soort situaties. Tegenwoordig werkt het feit dat ik als vrouw op de apenrots geen ‘standaard sales’ ben juist in mijn voordeel.  Daarnaast ben ik nu gezegend met een werkgever waar veel vrouwen leidinggevende functies bekleden of bekleed hebben. SAP doet er alles aan om de juiste mensen op de juiste functies te zetten, zonder naar leeftijd, afkomst of geslacht te kijken. Dat vrouwen bij techbedrijven geen topfuncties bekleden, gaat voor SAP in ieder geval niet op. 

Anita_Lettink.jpgNaast herkenbaar, was het verhaal van Anita Lettink tijdens de HR Inspiration Day ook heel nuttig en leerzaam. Een van de belangrijkste take-aways van haar verhaal is wel de conclusie dat diversiteit loont.   

Onderzoek van McKinsey toont aan dat bedrijven die met een diverse workforce het gemiddeld beter doen dan de rest. De kans dat je het veel beter doet dan de rest is 15% als je bedrijf een uit een goeie mix van mannen en vrouwen bestaat. Als je als verschillende etniciteiten aan boord hebt, is de kans zelfs 35% dat je een financiële outperformer wordt ten opzichte van bedrijven die hier laag op scoren.

Dat zijn natuurlijk heel interessante cijfers. Want wat gebeurt er in je bedrijf wanneer je zorgt voor een fijne mix van mensen en culturen? Hoe komt het nou dat diversiteit uiteindelijk onder de streep voor meer omzet zorgt? Er is aardig wat onderzoek gedaan naar deze vraag, zo blijkt. Ik deel graag wat voordelen van diversiteit met je

Een van de zaken waar organisaties die diversiteit hoog in het vaandel dragen op scoren is innovatie en creativiteit. Door het stimuleren van diversiteit creëer je een omgeving waarin nieuwe, frisse, out-of-the-box ideeën veel eerder ontstaan en gehoord worden, stelt de Harvard Business Review.  

Diversiteit voorkomt groepsdenken, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte. In gemixte groepen wordt informatie zorgvuldiger gewogen dan in homogene groepen. Bovendien is meer ruimte voor creativiteit. Uiteindelijk leidt dit tot betere beslissingen.

Marketing en klantenservice verbeteren behoorlijk wanneer je mensen aan boord hebt die de klant écht begrijpen en zich helemaal kunnen verplaatsen in de uitdagingen van mensen met wie ze contact hebben. Daarnaast wordt het veel makkelijker om bepaalde diensten of producten te ontwikkelen voor superspecifieke doelgroepen als je die superspecifieke doelgroep zelf aan boord hebt.

Daar komt nog bij dat de betrokkenheid bij de organisatie groeit. Je laat immers heel duidelijk zien als bedrijf dat mensen niet beoordeeld worden op geslacht, kleur of seksuele voorkeur, maar op hun kunnen en op hun toegevoegde waarde voor de organisatie.

Anita_Lettink_2.jpgDe pool met talent waar je uit kunt putten wordt oneindig veel groter wanneer je het selectieproces niet beperkt tot blanke mannen. Dit klinkt enorm voor de hand liggend. Toch is de noodzaak er nog altijd, bleek in juni van dit jaar toen The Dutch Female Board Index 2015 van TIAS verscheen. Dit onderzoek maakt haarfijn duidelijk hoe het gesteld is met de man/vrouw-verhoudingen in de top van ondernemend Nederland. Het percentage topvrouwen in het bestuur van beursgenoteerde bedrijven bijvoorbeeld, was in 2005 8%. Dat is ver onder de wettelijke norm van 30%. Van de 642 bestuurders en commissarissen zijn er in 2015 welgeteld 109 een vrouw, blijkt uit onderzoek van TIAS.

Samenvattend: diversiteit loont. Je neemt betere beslissingen, je wordt creatiever, je voorkomt groepsdenken en je luistert beter naar je klanten. Bovendien blijft er onder de streep meer over. Als dat geen overtuigende argumenten zijn.  

Maar dat is niet alles. Om als vrouw een topfunctie te kunnen bekleden, zul je die topfunctie daadwerkelijk moeten ambiëren. Nu Amerika afstevent op een vrouwelijke president, Engeland net als Noorwegen een vrouwelijke premier heeft en Duitsland een vrouwelijke bondskanselier, is duidelijk dat het glazen plafond in de politiek af begint te brokkelen. Misschien zet dit de toon voor een vergelijkbare transformatie in het zakenleven. Die transformatie valt en staat echter met vrouwen die niet terugschrikken voor zo’n functie en ook daadwerkelijk hun schouders onder zo’n droom durven zetten.

Dus zeg het maar. Welke stappen ga jij zetten richting diversiteit op werkvloer? Hoe ga jij zorgen voor meer vrouwen aan de top? En – als jij een vrouw bent – wil jij die stap dan ook daadwerkelijk zetten en durf jij te mikken op een toppositie?

Ik daag je uit!

 Het verbinden van mensen is de sleutel tot innovatie. Maar het op de juiste manier verbinden van mensen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is een transformatie waarbij een cruciale én vaak nieuwe rol is weggelegd voor HR. Patrick Willer geeft in zijn eerste boek MENSMENSMENS inspiratie en handvaten voor deze transformatie. Benieuwd? Download via deze link dan snel het eBook!

Wil je op de hoogte blijven van alle HRblogs? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

{{cta(‘f4968fe6-901d-4044-b2e8-2907fa871e0f’)}}