Wat is een Intelligent Enterprise? Uitgelegd als driegangenmenu

Tijdens hun sessie op Connect to Innovate dienden SAP experts Maarten Pieper en Marcel de Bruin hun gasten een driegangenmenu vol innovatie op. Het voorgerecht bestond uit een uitleg van de Intelligent Enterprise. Tijdens het hoofdgerecht serveerden zij twee bijzondere smaken: de stabiele kern en de flexibele schil. En als kers op de taart volgde een inspirerende case van de Koninklijke Marechaussee.

Om maar meteen met de uitsmijter te beginnen: er is geen panklaar recept voor de transitie naar een Intelligent Enterprise. Maar, zo werd tijdens de sessie duidelijk, er zijn wel een aantal basisingrediënten die je in elk recept voor slimmer ondernemen nodig hebt. Door die ingrediënten op te nemen in je softwaremix kun je meer automatiseren en hoef je minder tijd te besteden aan dagelijkse beslommeringen. En dat betekent meer tijd voor innovatie!

Voorgerecht: wat is de Intelligent Enterprise?

De Intelligent Enterprise is de toekomst die SAP ziet voor bedrijfssoftware. Contextgevoelige software die zelflerend, intuïtief en adaptief is waarmee processen steeds verder geautomatiseerd kunnen worden. Op die manier kan het systeem zich een heel eind zelf redden en houden mensen tijd over om andere taken te doen, bijvoorbeeld taken die creativiteit vragen.

computer screen & phone

Meer weten over de Intelligent Enterprise?

Ontdek de unieke route naar een Intelligent Enterprise en waarom data zo belangrijk is.

Hoofdgerecht: twee smaken innovatie

De Intelligent Enterprise zet dus in op innovatie. Tijdens het hoofdgerecht van de sessie ontdekken we dat er twee plaatsen in je systeem zijn waarin je innovatie kunt inbrengen: in de kern en in de flexibele schil.

Innovatie in de kern

De kern is de basis van je softwaresysteem. ‘Vroeger’ was dit het on premise ERP-systeem. In de Intelligent Enterprise noemen we dit de Intelligent Suite: ERP in de cloud. In de kern zien we vaak dat processen en ERP-systemen gebouwd zijn op een manier van werken die anno 2019 niet meer bestaat. Dat is niet gek. De ontwikkeling van nieuwe technologieën is de afgelopen jaren hard gegaan. Maar het betekent wel dat er nu werk aan de winkel is.

Tijd voor vernieuwing dus. En dat is precies het moment waarop je dingen ter discussie stelt. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Harmoniseer je processen op het nieuwe systeem en consolideer je landschap. In de kernsystemen zien we een verschuiving van maatwerk naar standaard. Het maatwerk bouw je niet meer in de kern, maar neem je op in de flexibele schil.

Innovatie in de flexibele schil

In de flexibele schil is meer ruimte voor experimenten en uitproberen. Starten met nieuwe technologie, zoals IoT of robotisering, is hier eenvoudiger omdat je dit niet inbouwt in je kernsysteem, maar de modules als losse bouwblokken opstapelt in de flexibele schil. En als je werkt met lowcode wordt het inpassen van innovaties helemaal eenvoudig. Het is dankzij de flexibele schil dus eenvoudig om snel aan de slag te gaan met innovaties.

Nagerecht: case Wapen Inventarisatie Systeem

Een mooi voorbeeld van innovatie in de flexibele schil is de case van het Wapen Inventarisatie Systeem van de Koninklijke Marechaussee. Vanwege de aard van het materiaal dat medewerkers bij de Marechaussee in bruikleen hebben, is materiaalbeheer een cruciaal kernproces binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan hun wapens. Voorheen was er maar één manier om die te controleren. Elk kluisje werd handmatig geopend om het materiaal te checken. En dat duizenden keren. Dat kostte weken.

Dus gingen we met de Koninklijke Marechaussee op zoek naar manieren om dit proces te verbeteren. In het Mobile Innovation Lab voegden we de slimmigheid van onder andere RFID-technologie toe aan de flexibele schil van de Koninklijke Marechaussee. Het Wapen Inventarisatie Systeem (WIS) was geboren. Elk wapen krijgt nu een eigen RFID-chip die makkelijk uit te lezen is met bijvoorbeeld handscanners of poortjes. Door de RFID-chip wordt elk wapen ook een uniek item in het ERP-systeem. Alle informatie over een wapen, zoals eigenaarschap, verplaatsingen, de staat en de laatste controle, wordt zo eenvoudig geregistreerd en gemonitord.

Zo weet de Marechaussee altijd waar en wanneer een specifiek wapen is in- of uitgecheckt, of hier bijzonderheden in zitten, in welke kluis het wapen ligt, van wie het is en of hij/zij het wapen op dit moment in gebruik heeft. Dit levert ook een berg data op, die weer wordt gebruikt om inzicht te krijgen in het wapengebruik. Op welke locatie worden de wapens bijvoorbeeld het meest gebruikt? En door welk team? Gebeuren er gekke dingen, zoals een wapen dat niet actief is op een dag dat dat wel zou moeten? Al deze informatie wordt op een hoger niveau dus weer gebruikt om inzicht te krijgen en processen te verbeteren.

Ga op zoek naar het recept van jouw organisatie

Er is dus geen panklaar recept dat voor iedere organisatie werkt, maar je kunt wel op zoek gaan naar het recept dat bij jouw digitale transformatie hoort. Begin dan bij de twee basissmaken: wat wil je in de kern van het systeem veranderen en wat kun je in de flexibele schil doen? Kies de ingrediënten die het systeem laten passen bij jouw organisatie en combineer deze. En zoek je inspiratie of ondersteuning? Neem dan contact op met Maarten Pieper of Marcel de Bruin. Eet smakelijk!