Wat is blockchain en wat zijn de voordelen voor finance?

Blockchain is een versleuteld gedistribueerd kasboek dat inzicht geeft in transacties en bijna onmogelijk gehackt kan worden. De technologie creëert hiermee direct onderling vertrouwen tussen twee partijen, iets waarvoor voorheen externe partijen als banken nodig waren. Dat heeft onder meer op financiële afdelingen een grote impact.

Een voorbeeld van de toegevoegde waarde van blockchain

Een voorbeeld is de wijze waarop facturen worden voldaan. Blockchain maakt rechtstreekse betalingen naar een transactiepartner mogelijk, zonder tussenkomst van een derde partij. De transactie is versleuteld met behulp van een private encryptiesleutel. Iedere transactie wordt gevalideerd door iedere computer die onderdeel uitmaakt van het blockchainnetwerk. Manipulatie van de transactie is daardoor onmogelijk en bovendien is de transactie altijd volledig inzichtelijk.

Digitalisering

Meer weten over de Blockhain?

Lees hier alles over de digitale transformatie van de finance-afdeling.

Apex gepasseerd

Iedere intelligente technologie is bij de marktintroductie in zekere zin een hype. Intelligente cloudtechnologie is de hypecurve gepasseerd en op weg om op brede schaal omarmd te worden. Blockchain is nog stijgende op deze curve.

Om tot een breder gebruik en bredere acceptatie te komen zijn ervaring en expertise nodig. Bedrijven experimenteren met blockchain, realiseren proof of concepts en raken gewend aan de technologie. Dagelijks worden nieuwe toepassingen ontdekt, variërend van fraudepreventie en compliance voor kritieke industrieën zoals de farmaceutische sector tot de authentificatie van waardevolle juwelen. Een veelbelovende ontwikkeling voor financiële afdelingen is de mogelijkheid bij cashtransacties tussen kopers en leveranciers diefstal te voorkomen. Dit omvangrijke probleem kost bedrijven wereldwijd jaarlijks miljarden dollars.

Betere prestaties en meer schaalbaarheid

Toch is blockchain nog geen gemeengoed. Prestaties en schaalbaarheid staan een bredere omarming vooralsnog in de weg. Een voorbeeld is Bitcoin, de grootste toepassing van blockchain. Bitcoin beperkt de omvang van blocks tot 1 megabyte aan data, wat zich  vertaald tot drie transacties per seconde. Ter vergelijking: Visa verwerkt ongeveer 2.000 transacties per seconde.

Hoe pak je deze en andere uitdagingen aan? Is sommige gevallen is een overstap naar een ander platform de beste optie. Zo kunnen in het geval van Bitcoin ook alternatieve cryptovaluta als Ethereum, Ripple, Litecoin of Monero worden overwogen. In andere gevallen kun je ervoor kiezen toepassingen uit te stellen tot de technologie is doorontwikkeld. Op dit vlak worden grote stappen gezet; ontwikkelingen op het gebied van blockchain volgen elkaar snel op.

Voor intelligente financiële afdelingen belooft blockchain veel winst op te leveren. Stel je bijvoorbeeld eens een ERP-systeem op basis van blockchaintechnologie voor. Hoe kan dit de wijze waarop je zaken doet veranderen?

Meer weten over de invloed van innovatieve technologie voor de financeafdeling?