Wat doet de CFO? De rol van Cloud, analytics en machine learning

Veel financiële functies opereren in silo’s. Financieel leiders erkennen in toenemende mate dat het doorbreken van deze silo’s cruciaal is om beter te kunnen samenwerken. CFO’s die nauw samenwerken met afdelingen als marketing, sales, R&D en klantenservice realiseren gemiddeld een hogere omzetgroei en stemmen hun financieel beleid beter af op de doelstellingen van de business, blijkt uit onderzoek van Oxford Economics.

Financieel leiders erkennen de waarde van nieuwe technologieën als cloudgebaseerde applicaties, data analytics en machine learning om beter samen te werken met de business, blijkt uit het onderzoek. Deze intelligente technologieën kunnen back-endprocessen automatiseren en rigide legacysystemen moderniseren, terwijl zij tegelijkertijd de efficiëntie van de business vergroten.

Blockchain

Meer weten over de veranderingen voor de CFO?

Met nieuwe innovatieve technologieën als cloud, analytics en machine learning verandert de rol van de CFO.

 

Automatisering vergroot efficiëntie

73% van de financieel leiders stelt in het onderzoek dat automatisering de efficiëntie van de financiële afdeling vergroot. 97% noemt ERP-platformen cruciaal voor succesvolle financiële prestaties. Deze intelligente technologieën automatiseren en optimaliseren arbeidsintensieve processen om geld te besparen, data te organiseren, inzicht in data te vergroten, compliance te verbeteren en de efficiëntie te vergroten. Door repetitieve taken te automatiseren is menselijk toezicht niet langer nodig om kwaliteit te garanderen, waardoor talent kan worden ingezet om meer waarde toe te voegen of innovatieve taken uit te voeren voor de business.

Een voorbeeld van een organisatie die op automatisering inzet is het chemieconcern BASF Group, dat met behulp van machine learning de efficiëntie van factuurverwerking en het betalingsproces heeft vergroot van 40% tot 94%. Cloudtechnologie heeft een positieve impact op front-endactiviteiten zoals sales en back-endfuncties zoals accounting, legt CIO bij BASF Group Wiebe van der Horst uit. “Dit is volledig geïntegreerd in ons ERP-landschap, wat erg prettig werkt.”

De CIO wijst erop dat machine learning zich exponentieel ontwikkeld. Naarmate de technologie langer in gebruik is, wordt deze steeds beter afgestemd op de huidige en toekomstige behoeften van BASF Group.

Wacht niet langer

De tijd is dan ook rijp voor het omarmen van intelligente technologieën. Het digitaliseren van de financiële functie kan hiervoor een goed startpunt zijn, aangezien deze afdeling over veel data beschikt die daarnaast vaak in context zijn geplaatst. Gerelateerde processen en resultaten kunnen worden beperkt tot de financiële afdeling, waardoor risico’s beter kunnen worden afgedekt dan bij het digitaliseren van andere functies.

Door intelligente processen en technologieën te omarmen kunnen CFO’s hun datastructuren vereenvoudigen om financiële afsluiting, planning en analyse te vergemakkelijken en versnellen. Verzekeraar Swiss RE zet SAP S/4HANA en SAP HANA in voor zijn financiële transformatieprogramma, waarmee het bedrijf inspeelt op de economische uitdagingen die de huidige lage rentestanden met zich meebrengen. Swiss RE vindt het van belang financiële technologie te moderniseren, maar moet tegelijkertijd blijven voldoen aan de steeds complexere eisen die toezichthouders en andere aandeelhouders stellen. In deze video ontdek je hoe de verzekeraar deze uitdaging aanpakt.

Meer toegevoegde waarde leveren

Nieuwe technologieën kunnen kritieke middelen-intensieve taken sneller en nauwkeurig uitvoeren dan mensen, waarbij zowel tijd wordt bespaard als risico’s worden teruggedrongen. De CFO’s krijgt hierdoor meer zekerheid en vrijheid om zich te richten op functies die meer waarde toevoegen voor de business. Cijfers van Ventana Research tonen aan dat een derde van het repetitieve en regel-gebaseerde werk dat financiële teams uitvoeren kan worden geautomatiseerd met behulp van machine learning, kunstmatige intelligentie en blockchain-automatisering.

Nu CFO’s steeds meer onder druk staan verantwoordelijkheid te nemen voor de strategische richting van een organisatie, kan intelligente technologie helpen de benodigde tijd en aandacht vrij te maken om deze verandering te faciliteren. Technologie verandert exponentieel. CFO’s moeten slimmer werken, en niet harder. Wacht niet langer en begin hiermee vandaag nog.