Waarom iedere organisatie straks een eigen app store heeft

  • Martijn Tielen
    Solution Experience Innovation Director
    26/11/2014 | 332 views

allesmobile-plaatje-in-tekstElke organisatie met een serieuze mobiele strategie heeft straks een eigen app store. Zo’n eigen winkeltje maakt de uitrol en adoptie van apps extreem veel eenvoudiger.

Op dit moment zijn er drie grote app stores die de mobiele wereld domineren. De ene bedient het Windows publiek, de ander is voor Android , de derde wordt gerund door Apple. Het zijn prachtige winkeltjes, maar ze staan ook behoorlijk vol. Volgens de laatste telling (september 2014) stonden er 1,3 miljoen (!) apps op de schappen van de digitale winkel van Apple. Ik denk dat werknemers die voor hun werk een aantal zakelijke apps ‘van de zaak’ moeten downloaden, in de toekomst helemaal niet meer naar de grote app stores gaan, maar naar hun eigen, lokale en goed beveiligde app store zullen uitwijken.

De ‘gewone’ stores worden te groot

De grote app stores voor Apple en Android zijn geweldig voor consumenten. De apps zijn mooi gerangschikt en je hebt de beschikking over allerlei handige top-lijstjes op basis waarvan je snel bepaalt welke app interessant is voor jou. Maar ‘onbekende’ apps vinden in die enorme brij wordt steeds lastiger. Als je niet precies weet waar je naar op zoek bent, kan het vinden van de juiste app een crime zijn. Helemaal voor mensen die misschien nog niet zo handig zijn met apps. Hoeveel energie steekt u in het zoeken naar een specifieke app? Als ik niet binnen een paar swipes ben waar ik moet zijn, haak ik al af. En reken maar dat dat voor veel meer mensen geldt.

Makkelijker en veiliger

Een ander voordeel van zo’n lokale, eigen app store is bovendien dat je als leverancier van apps niet meer afhankelijk bent van de toelatingscommissie die apps beoordeelt. Daarmee wordt het uitrollen van apps veel eenvoudiger. Daar komt nog eens bij dat apps in een publieke app store door iedereen te downloaden zijn. Ook door mensen van wie je misschien wel helemaal niet wil dat ze aan de slag gaan met jouw software. In veel gevallen wil je dat alleen jouw eigen medewerkers apps downloaden. En eigenlijk wil je ook dat diezelfde medewerkers een app downloaden waar ze helemaal niets meer aan hoeven te configureren. De benodigde gegevens specificeer je gewoon als onderdeel van de app store zodat ze meteen aan de slag kunnen gaan. Niks codes invoeren, gegevens instellen, gebruiksaanwijzigingen doorzoeken. Gewoon de app downloaden die zich automatisch instelt en lekker je werk doen. Dat maakt de adoptie van de mobiele apps veel eenvoudiger. En dat vergroot dan weer het succes en de slagingskans van jouw mobiele strategie. Apps downloaden en gebruiken zou net zo makkelijk moeten zijn als het downloaden van een Facebook app.

Mobile Place

De techniek is zover. Bij SAP hebben we bijvoorbeeld Mobile Place, onderdeel van Mobile Secure. Met Mobile Place bouw je snel je eigen, besloten app store die je helemaal in je eigen huisstijl aankleedt en volledig integreert met je mobiele platform, en daarmee met je eigen bedrijfssystemen. Installatie is niet nodig, het draait zo vanuit de cloud. Die opzet maakt dat wanneer ik als werknemer van een bedrijf mijn eigen appje download, meteen ook alle instellingen goed staan. De store weet immers wie ik ben, wat mijn rechten zijn en wat mijn rol in de organisatie is. Hartstikke handig. Je zou op deze manier ook klanten of je business partners van hun eigen app kunnen voorzien. Dat heeft heel praktische voordelen en biedt allerlei interessante toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan app voor patiënten waarmee ze snel en makkelijk toegang kunnen krijgen tot hun eigen patiëntgegevens of behandelplannen. Omdat je de app in een veilige omgeving aanbiedt, heb je volledige controle over de app, de privacy van de patiënt en de informatie die je deelt.

Private app stores worden op termijn in mijn ogen een belangrijke pijler onder iedere mobiele strategie. Het veilig uitrollen van apps wordt veel makkelijker, net als de ingebruikname ervan. Wat zijn volgens u de voordelen van een eigen app store? Of vindt u dat Enterprise Apps prima in een ‘gewone’ app store kunnen staan? Ik ben benieuwd naar uw mening!