Van hackathon naar product in 4 maanden

  • Mark Raben
    Chief Technology Officer (CTO) Middle & Eastern Europe at SAP
    25/08/2016 | Innovation | 334 views

Tijdens de IT Inspration Day op 14 juni maakten Quinso en Interpolis de cirkel mooi rond. Eerder dit jaar won Quinso namelijk de SAP Code4Good Hackathon met het concept SafeToBike. Samen met Interpolis wisten ze dit concept in minder dan vier maanden tijd uit te bouwen tot een tastbaar product. Hoe inspirerend, concreet en innovatief wil je het hebben?

De IT Inspiration Day had als thema: Make IT Real. Een thema naar mijn hart mag ik wel zeggen want ik ben voortdurend op zoek naar sterke voorbeelden van hoe IT kan bijdragen aan innovatie. Het verhaal achter SafeToBike van Quinso en Interpolis was wat mij betreft één van de mooiste bijdragen. Samenwerking, innovatie, snelheid, slimme technologie… Het zat er allemaal in. En dan ook nog met maatschappelijk doel om bij te dragen aan de verkeersveiligheid van fietsers!

Code4Good Hackathon

Tijdens de SAP Code4Good Hackathon kregen developers 24 uur de tijd om met een maatschappelijk thema aan de slag te gaan. Het team van Quinso behaalde de eerste plaats met hun app SafeToBike. Deze app biedt op basis van historische verkeersdata een heat map van gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers. In combinatie met de gps-functionaliteit van een smartphone, geeft de app een waarschuwing zodra fietsers een gevaarlijk kruispunt naderen.

Een uitgewerkt concept

Johan RingelingIn samenwerking met Interpolis, hebben Quinso en SAP het concept verder uitgewerkt tot een tastbaar en bruikbaar product. Een strak vormgegeven device, gemonteerd op het fietsstuur, geeft tril-, licht- en geluidssignalen. Via bluetooth legt het device verbinding met de SafeToBike app op je smartphone. “De werking van de app is te vergelijken met die van Flitsmeister”, vertelt Kenny van Sleuwen, Technology Consultant bij SAP. “De app bevat locatiegegevens van gevaarlijke verkeerspunten. En als je dan bijvoorbeeld een rotonde nadert waar in het verleden veel ongelukken zijn gebeurd, dan krijg je een signaal.”

Kenny van SleuwenDe snelheid waarmee Interpolis, Quinso en SAP dit idee hebben uitgewerkt tot een werkend product, vind ik enorm inspirerend. Het is geweldig om te zien hoe een maatschappelijk probleem, namelijk verkeersslachtoffers, leidt tot een goed idee voor een oplossing en de razendsnelle bouw van een prototype. Ook de samenwerking tussen Interpolis, Quinso en het product design bureau Frolic uit Amsterdam is buitengewoon. Ik ben ervan overtuigd dat er vrijwel altijd mooie dingen ontstaan als bedrijven met verschillende invalshoeken de samenwerking opzoeken. SafeToBike is daarvan een schoolvoorbeeld.

 

 

Bekijk de video van de Talk die Kenny van Sleuwen en Johan Ringeling, Business Strateeg bij Interpolis, verzorgden tijdens de IT Inspiration Day. Daarin hoor je meer over de business case en over de techniek achter de oplossing. 

Op deze plek verschijnen de komende tijd blogs waarin ik dieper inga op de Talks die tijdens de IT Inspiration Day plaatsvonden. Daarin neem ik dan ook telkens een link op naar de video. Houd deze site dus in de gaten!

{{cta(‘e56ef0a8-8add-4645-bfb3-45e9172677b9’)}}

Dit blog is geschreven in 2016, dit is al even geleden. Benieuwd naar de huidige trends en ontwikkelingen om het gebied van innovatie? Lees verder op het blog.

{{cta(’45f4815f-230c-4d6a-b06b-9f67ecafb1da’)}}