Top 5 digitale transformatie uitdagingen voor het MKB

Digitale technologie verandert alles in een enorm hoog tempo. Bedrijven proberen zich zo snel mogelijk aan te passen om te kunnen profiteren van de vele voordelen die deze ontwikkeling belooft, en om niet achter te blijven met de concurrentie. Kleine en middelgrote bedrijven die digitale technologie oplossingen of nichemarktideeën willen implementeren, komen zeer waarschijnlijk tijdens hun reis een aantal uitdagingen tegen. Daarom lees je in dit blog de meest voorkomende uitdagingen van de digitale transformatie voor het MKB, en tips om deze te overwinnen.

1. Communiceer met je medewerkers

Bezig met plannen om digitale technologieoplossingen in je bedrijf te implementeren? De grootste fout die je kunt maken is om dit voornemen niet op de juiste manier te communiceren met medewerkers. Volgens Business Wire is 35 procent van de millennials bang dat digitale transformatie hen uiteindelijk hun baan zal kosten. Door dit onderwerp met je medewerkers te bespreken, zullen zij zich geruster voelen over hun baan. Als je al hebt besloten welke technologie je wilt implementeren, doe je er goed aan medewerkers uit te leggen waarom het bedrijf voor deze optie heeft gekozen en wat dat zal opleveren voor het bedrijf.

computer screen & phone

Meer weten over innoveren in het MKB?

Benieuwd hoe je als MKB'er het beste kunt starten met de digitale transformatie, met de juiste tools en processen?

2. Zorg voor een kosteneffectieve strategie

Maak een goede planning voor de kosten van het digitaliseren van je bedrijf. Als je geen controle hebt over uitgaven, leidt dit ongetwijfeld tot het escaleren van de kosten en daarmee tot een overschrijding van het budget. Zonder een kostenstrategie zien MKB bedrijven zich genoodzaakt meer geld uit te geven dan ze hadden gepland, wat gevolgen heeft voor de algemene bedrijfsresultaten en het succes van de implementatie.

3. Werk samen met de juiste experts

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een keuze voor een technologiepartner die je behoeften en doelen niet begrijpt (of negeert), kan leiden tot onverwachte kosten en ernstige schade aan je bedrijf. Grotere bedrijven kunnen het zich veroorloven om de beste spelers in het veld te kiezen, maar kleinere bedrijven hebben die luxe vaak niet. Het is daarom cruciaal om eerst onderzoek te doen en een geschikt partnerbedrijf te vinden. Een goede partner zal oplossingen aanbevelen die bij jouw budget passen en compatibel zijn met jouw infrastructuur. Vraag of ze al eerder met een MKB bedrijf hebben gewerkt.

4. Verzamel essentiële data

Focus op de data die je nodig hebt om inzicht te krijgen in klanten, medewerkers en partners om op basis daarvan producten te ontwikkelen die aan hun behoeften voldoen. Denk na over interfaces voor applicatieprogrammering (API’s) en of jouw bedrijfssystemen via dergelijke interfaces moeten communiceren. Jouw bedrijf heeft ondersteuning nodig als je een succesvolle implementatie wilt die de mogelijkheid biedt om daarna een ander digitaal transformatieproject uit te voeren.

5. Bouw de juiste technology stack op

Bouw je eigen technology stack op, op basis van een Software-as-a-Service-model (SaaS). Dit maakt het moeilijker voor concurrenten om met jou te concurreren, helpt je doelen te bereiken en het is een uitstekende oplossing om rekening te houden met factoren als beveiliging en schaal. Zorg ervoor dat je stack toelaat dat medewerkers kunnen werken waar ze willen op de manier die ze willen. Dit zal de productiviteit van het team aanzienlijk verhogen, wat leidt tot enorme voordelen voor jouw bedrijf.

In de gedigitaliseerde wereld van vandaag is het implementeren van een profijtelijke digitale technologieoplossing een absolute must. De manier waarop je technologie implementeert, is echter net zo belangrijk als de specifieke technologie die je besluit te gebruiken. De digitale transformatie van MKB bedrijven kent vele uitdagingen, maar deze kunnen eenvoudig worden overwonnen met een goed uitgewerkte strategie en veel onderzoek. Om de voordelen van digitale technologieën te kunnen benutten, is het van belang dat je geld, tijd of andere bronnen efficiënt en op een goed gestructureerde manier investeert.