Technology

Deel via:

Vlieg als je wilt overleven

Luchtballon.jpgCloud is the way to go. De meeste organisaties maken daarom de overstap van on-premise of hosting naar de private en public cloud. Welke afwegingen zijn er te maken? Waar moet je op letten? Welke constructie past het best bij jouw organisatie? Een recent rapport van Gartner gaat hier uitgebreid op in. Vanuit mijn rol als Digital Transformation-expert bespreek ik de belangrijkste overwegingen.

De reis naar de cloud is als een luchtballon die opstijgt. Organisaties beginnen op de grond, steady en vertrouwd. Daar staan ze immers al jaren. De zandzakken aan de buitenkant van de rieten mand staan symbool voor de infrastructuur die ze zelf in huis hebben. Door de jaren heen zijn er steeds meer zakken bij gekomen. En bestaande zaken werden groter en groter. Daardoor is de luchtballon zwaar geworden. Het ontbreekt organisaties aan de flexibiliteit om snel te reageren op nieuwe ontwikkelingen en veranderende klantbehoeften.

Nu gaan veel bedrijven die ‘ballast’ loslaten. Up in the air. Want dat is waar het gebeurt. Waar volop wordt geïnnoveerd. En je nóg hoger kunt stijgen voor de klant. De vraag is echter: hoe ga je die zandzakken aan de mand loslaten? Heel geleidelijk, of alles in één keer? En wat ga je met die zakken doen? Kun je die zomaar weggooien?

Deze antwoorden helpen

In mijn rol spreek ik regelmatig met organisaties die worstelen met deze vragen. Daarom deel ik hier mijn ervaringen en visie op de vijf vragen die ik het meest hoor. Ook de aanbevelingen uit het recente onafhankelijke onderzoeksrapport van Gartner neem ik hierin mee.

1. Is het verstandig om software onder te brengen bij een hostingpartij?

Hostingpartijen zorgen ervoor dat de software van organisaties optimaal presteert in de huidige vorm. Dat is natuurlijk goed voor nu. Maar jouw bedrijf wil groeien, innoveren, nóg sneller worden. Je hebt dan meer nodig dan een partij die op de winkel past. Bovendien verdienen hostingpartijen hun geld met het draaiende houden van on-premise landschappen van hun klanten; ze zitten vast aan grote hardware-investeringen die ze moeten afschrijven. Hosting partijen zijn daardoor niet snel geneigd om hun klanten naar public cloud te brengen om innovatie te versnellen. Het is beter om aan te sluiten bij een partner die jou écht helpt te bewegen naar innovatie, en die een stevige basis legt voor een volledig cloud landschap.

2. Kun je applicaties die draaien op SAP HANA goed onderbrengen bij de verschillende public cloud platformen?

De architectuur van SAP HANA is wezenlijk anders dan die van andere bedrijfsapplicaties. En hoewel de bekende public cloud-aanbieders een mooie ontwikkeling doormaken, zijn ze momenteel nog niet klaar om alle bedrijfskritische SAP applicaties te draaien van een serieuze omvang. De ontwikkelingen hierin gaan snel, maar voorlopig zijn bedrijfskritische SAP processen niet volledig beschikbaar in de public cloud-platformen.

3. Waar zijn bedrijfskritische (SAP) processen het veiligst?

Stel, het datacenter waar belangrijke data en applicaties zich bevinden, wordt getroffen door brand. Dan is het zaak dat de bedrijfskritische SAP processen van jouw organisatie gewoon door kunnen blijven gaan. De public cloud kan die snelle disaster recovery echter niet voor alle SAP processen garanderen. Volgens het Gartner-rapport kan de SAP private managed cloud (SAP HANA Enterprise Cloud) dat wel. In deze omgeving gaan de bedrijfsprocessen door, mocht er iets gebeuren in het datacenter. De downtime is tot een minimum beperkt en wordt volledig gemanaged.

4. Hoe stap je over van on-premise naar cloud, zonder grip te verliezen op de architectuur?

De private managed cloud vormt de perfecte brug tussen on-premise en volledige cloud. Bedrijfskritische processen zijn hier veilig, gecontroleerd en afgeschermd. Bedrijven zijn verzekerd van de infrastructuur die nodig is, maar ook van de meest actuele functionaliteit voor de software; ze gaan automatisch mee met upgrades en updates.

Daarnaast: in het transformatieproces naar cloud is de rol van de CIO essentieel. Die bepaalt de route, het tempo en zorgt voor change management. Maar om die rol zo goed mogelijk te vervullen, heeft de CIO – tijdens de transitie – wel grip nodig. De private cloud biedt meer houvast omdat processen onderscheidend blijven, en niet in standaard processen worden gegoten. 

5. Hoe profiteer je snel van de voordelen van cloud?

Het overbrengen van het IT-landschap naar de cloud is een grootse taak, want alle applicaties moeten overgezet worden naar de nieuwe infrastructuur. Volgens het rapport van Gartner is SAP HANA Enterprise Cloud de manier om daar snel stappen mee te zetten binnen een SAP IT landschap. In de datacenters van SAP lopen bedrijven automatisch gelijk met het vernieuwingsritme van SAP. De software is altijd actueel en toegankelijk. Het stelt organisaties in staat om gecontroleerd over te gaan en snel te innoveren.

Jouw eigen ecosysteem

Dus laat die zandzakken los en kom naar de cloud. Het is een absolute must, want op de grond maak je niet meer het verschil. Beoordeel dus per applicatie waar je die het beste kunt onderbrengen. Gaat het om bedrijfskritische processen? Dan zijn die momenteel in de beste handen in de private cloud. Maar ondersteunende processen doen het waarschijnlijk prima in een public cloud. Zo bouw jij je eigen ecosysteem van platformen. The sky is the limit.

Ben je benieuwd naar het advies van Gartner? Check dan het rapport:

Download het Gartner rapport

 

 


 

Reageren op dit blog?