Technology

Deel via:

IT is goed voor de gezondheid

SAP run live truck KWF.jpgGaan data en mobiele apps een revolutie in de gezondheidszorg teweegbrengen? Eén ding weet ik zeker: de zorg is sterk aan het veranderen, mede door alle technologische ontwikkelingen. Ik zie een duidelijke verschuiving naar gepersonaliseerde zorg waarin aandacht voor de patiënt centraal staat.

Ik deel graag twee aansprekende voorbeelden met je van IT-initiatieven die de zorg – of de preventie daarvan – een boost geven.

Big data voor betere kankerbehandelingen

Big data – het is een term die zo is gehypet dat het inmiddels bijna oubollig klinkt. Zonde, want we beginnen pas net te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van het verzamelen en analyseren van die immense hoeveelheden data. Juist in de gezondheidszorg.

Een paar jaar geleden begonnen SAP en de American Society of Clinical Oncology (ASCO) aan een baanbrekende samenwerking. Ze vroegen zich af wat er zou gebeuren als we de gegevens van kankerpatiënten over de hele wereld zouden samenvoegen en analyseren. Dan kunnen oncologen hun referentiegroep enorm vergroten en op basis daarvan kiezen voor een behandelmethode. Zo krijgen patiënten de beste zorg voor hun specifieke ziektebeeld. Het programma, CancerLinQ, is een groot succes en heeft nu al meer dan 1 miljoen patiëntgegevens in het systeem.

Ook onderzoekers zijn gebaat bij deze datapool. Zij gebruiken de gegevens om eerder onontdekte patronen te herkennen en te verwerken in het ontwikkelen van nieuwe behandelmethodes. Prachtige resultaten die bijdragen aan betere gezondheidszorg over de hele wereld.

De gevaren van uv-straling

Dichter bij huis besteedt KWF Kankerbestrijding veel aandacht aan het belang van kankerpreventie. Met een vernieuwende applicatie.

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. In 2016 kregen meer dan 55.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 12 jaar geleden. Door jezelf – van jongs af aan – goed te beschermen tegen de zon kun je het risico op huidkanker verlagen.

Het is vooral belangrijk dat kinderen goed beschermd zijn tegen de schadelijke straling van de zon. Maar de meeste kinderen maken zich daar helemaal niet druk om. Daarom is KWF bezig met het ontwikkelen van een app die kinderen en ouders op een leuke manier kan inspireren om aan de slag te gaan met smeren, kleren en weren.

Onlangs is een eerste versie van een app gepresenteerd die wijst op de gevaren van de zon. Dit gebeurde in de Run Live Truck, het mobiele innovatielab van SAP waar binnen een week een prototype wordt ontwikkeld.

De app haalt informatie uit verschillende openbare databronnen: locatiegegevens, weersomstandigheden en uv-straling. Op basis van deze datasets komt er een advies of je je wel of niet moet beschermen tegen de zon.

Combineer deze gegevens met persoonlijke data over je eigen huidtype en je krijgt een individueel en actueel advies over zonbescherming. Wanneer je alerts of notificaties instelt, hoef je zelf niet meer na te denken over insmeren: je telefoon geeft je gewoon een seintje. 

En wie weet, misschien wordt de app in de toekomst wel self-learning. Stel je eens voor: de app registreert bijvoorbeeld dat je elke zondag op het voetbalveld staat en geeft je van tevoren tijdig een seintje dat je niet moet vergeten om je in te smeren.

Smeren of weren voor punten

Dit is pas een eerste fase van de ontwikkeling van de app. Later zal het nog uitgebreid worden met gamification elementen waardoor het vooral voor kinderen interessant wordt om zich bezig te houden met zonbescherming. Kim Kruijt, Beleidsmedewerker Minder Kanker bij KWF licht dit verder toe.

“In de toekomst zal de app in lijn zijn met het lesprogramma dat we aan het ontwikkelen zijn voor het basisonderwijs. Daarmee leren we kinderen op een voor hun aantrekkelijke manier dat het belangrijk is je op de juiste manier tegen de straling van de zon te beschermen. Een mobiele app is – zelfs op vakantie of op het strand – de ideale manier om mensen te bereiken op het moment dat het er het meest toe doet. Helemaal wanneer kinderen door middel van een puntensysteem gestimuleerd worden om zich goed te beschermen.”

Deze twee voorbeelden laten zien dat IT ingezet kan worden om niet alleen de gezondheidszorg te verbeteren, maar juist ook om preventie te stimuleren. Daar word ik heel enthousiast van.

 

Meer weten over de KWF app en de Run Live Truck? Ga naar  www.runlivetruck.nl 
De Run Live Truck is een initiatief van SAP, Intel en Amazon Web Services.