Technology

Deel via:

Digitale transformatie is live, maar niet volwassen: in 3 stappen naar DT 2.0

digitale-transformatie-2.0-next-step.jpgDe term ‘digitale transformatie’ is een ware hype geworden. Een verzamelbegrip waar teveel onder wordt geschoven als je het mij vraagt. Anytime, anywhere, anyplace en met any device de IT-processen ondersteunen, kan al geruime tijd. Veel bedrijven zijn echter toe aan de next step in dit proces. Daarmee komt er een einde aan de digitale transformatie zoals wij hem kennen én is het tijd voor een nieuwe trend. Die noem ik – voor het gemak – digitale transformatie 2.0. In deze blog licht ik toe wat het belang van deze next step is voor een organisatie…


Onvolwassen en niet toekomstklaar IT-landschap

De digitale transformatie is live. Je hebt altijd en overal toegang tot data. Met behulp van moderne integratietechnologie en door gebruik te maken van big data concepten is het mogelijk om systemen en bijvoorbeeld sensoren (Internet of Things) aan elkaar te verbinden. De grote crux hierbij is echter dat veel systemen gefragmenteerd zijn. Veel bedrijven knutselden in de startperiode van digitale transformatie diverse platformen aan elkaar, waardoor misschien ook jij nu met onvolwassen IT-middelen en een niet future proof IT-landschap zit.

In deze fase is wel een eerste stap richting digitale transformatie gezet. En daardoor ben je al een heel eind op de goede weg! 

Digitale transformatie 2.0

Het is nu tijd voor digitale transformatie 2.0. De kern hiervan is flexibiliteit. Maar hoe bereik je dat? Ik zie drie stappen, om het behapbaar en duidelijk te maken:

#1 Van systemen naar één platform

Met de aan elkaar geknutselde systemen kom je een heel eind. Echter, om flexibel in te kunnen spelen op de technologische ontwikkelingen van nu, is het belangrijk dat je IT-landschap klaar is om mee te bewegen. Richting de toekomst. Geknutselde systemen zijn daarbij verleden tijd en coherentie binnen het IT-platform is de volgende stap. Een platform waarmee je mobiel kunt gaan, dat grote hoeveelheden data aankan en waarbij alles met elkaar geïntegreerd is. En als je dan al een apart systeem voor bijvoorbeeld HR, inkoop of andere specifieke bedrijfsfuncties neemt, zorg dan dat deze dienend zijn aan het platform en geen afbreuk doen aan de platform-gedachte.

Door data centraal te houden wordt het een stuk eenvoudiger om gebruik te maken van intelligente concepten zoals machine learning en predictive analytics of embedded BI. Hierdoor zal iedereen altijd naar dezelfde data kijken en hetzelfde doel voor ogen houden. Het uiteindelijke doel is dat de gebruiker een IT-ervaring heeft, doordat systemen feilloos met elkaar worden verenigd, zonder dat hij dit door heeft.

#2 Ga van de kelder naar de cloud-native

Overstappen naar de cloud is dé manier om flexibel te zijn. Veel bedrijven, misschien ook jij, maken gebruik van een zwaar ERP-systeem dat ze in-huis – in de kelder – hebben staan. De grootste belofte van de cloud is niet eens dat we niet meer gebonden zijn aan eigen IT-middelen. Uiteindelijk kan de digitale transformatie alleen tot ultieme oplossingen leiden als alle componenten modulair zijn opgebouwd. En juist deze filosofie van het consumeren van services zal alleen in de cloud kunnen plaats hebben. Je kunt daarbij kiezen voor bijvoorbeeld een private of een public cloud. Bij private cloud heb je een eigen stukje software beschikbaar en bij de laatste variant betreft het een gezamenlijk stuk. Bij beiden staat er echter niets in je eigen kelder en heb je geen omkijken naar het beheren van IT.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om de gefragmenteerde, specialistische oplossingen – de point solutions – af te nemen als een service. Je betaalt niet meer voor het beheer van de hardware- en software, maar slechts enkel voor het afnemen van de dienst.

#3 Kies voor building blocks i.p.v. maatwerk

Huidige IT-systemen zitten vol modificaties, waardoor organisaties juist minder flexibel worden om snel nieuwe releases door te voeren. Upgrades gaan niet gemakkelijk en het geheel wordt steeds onoverzichtelijker. Met de juiste implementatie die voldoet aan de “kunst van het modulair opbouwen” (de juiste knip tussen core en context), is het mogelijk om modules toe te voegen, zonder dat dit leidt tot disruptie van het platform. Maatwerk wordt op deze manier het toevoegen van op maat geschoeide bouwblokken, waarbij de basis intact blijft. Je bouwt verder op een solide basis, waarbij je de building blocks gemakkelijk kunt toevoegen of verwijderen. De gebruiker moet dit ervaren als één IT-oplossing, maar onderliggend is het een orkestratie-feest van microservices.

The next step in digital transformation

Digitale transformatie is zoveel meer dan je IT-landschap iets of wat veranderen. En het is al lang begonnen. Digitale transformatie is live, maar nog lang niet volwassen. Aan jou de taak om je IT-omgeving van een onvolwassen puber naar een volgroeide volwassene te transformeren. Dat ‘volwassen worden’ zit hem in het goedkoper maken van je gehele IT-landschap. Door minder maatwerk te kiezen, te gaan standaardiseren en gebruik te maken van private of public service in de cloud. Zonder dat de eindgebruiker of het huidige IT-landschap daar problemen door ondervindt.

Kortom: een flexibel IT-landschap dat meebeweegt, inspeelt en anticipeert op de toekomst. Digitale transformatie 2.0!

Wilt u meer weten over innovatie in de IT? Download dan de slide deck van het IDC onderzoek ‘Leading in Digital’.

Download het IDC rapport