Technology

Deel via:

De grens voor het verbeteren van de sportprestaties is bereikt

Screen Shot 2015-10-02 at 09.18.11

Iedere keer als ik naar sportwedstrijden kijk, denk ik weer dat de sporters op het hoogst haalbare niveau presteren. Dus hoe kan het dan zijn dat zij toch weer iedere keer een wereldrecord verbreken? Kent ons lichaam dan geen grenzen?

Prof. dr. Harm Kuipers, voormalig topsporter en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, geeft een duidelijk antwoord: ja, topsporters kunnen de lichamelijke prestaties niet tot nauwelijks verder verbeteren. Hij constateert immers dat sporters in de afgelopen 30 jaar nauwelijks nog vooruitgang hebben geboekt.

Verschil tussen winnen en verliezen

Deze bewering behoeft wat meer uitleg. Kuipers beweert dat 70 procent van de prestaties wordt behaald dankzij talent. Je kunt de overige 30 procent van de fysieke kenmerken nog wel beïnvloeden dankzij geoptimaliseerde trainingen. En zoals hij zegt: ‘Het verschil tussen winnen en verliezen is vaak slechts een fractie van 1 procent.’

Die bewering maakt voor mij duidelijk dat wedstrijdintelligentie onmisbaar is om te winnen. En dat is nu ook precies wat Eredivisie Zeilen doet: ze zetten geavanceerde technologie in om de zeilers naar een hoger niveau te krijgen. Hiertoe zetten zij een speciaal voor de zeilsport ontwikkeld data-analysesysteem van SAP in.

Wie denkt dat wedstrijdzeilen een relatief eenvoudige sport is, komt bedrogen uit. Sterker nog, het is juist een van de meest complexe sporten ter wereld. Ook al is het een teamsport, het vraagt ook het uiterste van ieder individu. En je hebt met zeer veel verschillende omstandigheden te maken. Denk hierbij aan de windrichting en –kracht. Logisch dus dat technologie de sport naar een hoger niveau kan tillen.

Internet of Things

Wat doet Eredivisie Zeilen nu dan anders? Ze maken gebruik van Internet of Things. Waarmee ze diverse data verzamelen met behulp van GPS-sensoren. Deze sensoren zijn onder meer geplaatst op de boten en op de windmeters die zich in het water bevinden. Hierdoor worden onder meer de coördinaten en de snelheid van de boten geregistreerd op de verschillende rakken van het parcours. Op die manier kunnen zeilers per direct, ofwel real-time, zien wat er gebeurt. Maar ook de organisatoren van de wedstrijden en het publiek hebben beschikking over deze informatie.

De zeilers zelf maken overigens geen gebruik van de data tijdens de races. De reden hiervoor is dat het ze aan tijd ontbreekt omdat een wedstrijd te intensief is. Daarom zorgt een coach ervoor dat de zeilers op de hoogte worden gebracht van de waardevolle en op dat moment relevante informatie.

De Internet of Things-technologie wordt voor het eerst in de Nederlandse zeilsport toegepast, maar kent inmiddels al vele internationale successen. Zoals bij de Extreme Sailing Series, waar ze dankzij de data tot de ontdekking kwamen dat de positie op de startlijn meestal belangrijker is dan de snelheid tijdens de start.

Ook het publiek profiteert

Niet alleen sporters profiteren van de SAP technologie, maar ook het publiek en de sportcommentatoren. Voor hen is het vaak lastig om te zien welke boten er voor of achter liggen. Dat komt doordat ieder team een verschillende tactiek heeft. Zo kunnen zeilers kiezen voor een ruimere koers om een boei heen. Want daarmee kunnen zij op snelheid blijven. Terwijl een ander team weer de voorkeur heeft voor een kortere route. Het is nu mogelijk om dat soort keuzes en de resultaten daarvan voor iedereen inzichtelijk maken.

Big data is de toekomst

Het is natuurlijk niet nieuw om allerlei data over sporters en de concurrentie te verzamelen. Maar daar waar kenners tientallen jaren geleden nog handmatig notities maakten, kunnen we nu alles automatiseren. Waardoor er een berg aan informatie, ofwel big data, beschikbaar komt.

Sport en big data zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zo beweerde Olivier Bierhoff van de Duitse nationale voetbalploeg dat technologie het mogelijk heeft gemaakt om wereldtitel in 2014 te winnen. Ook in onder meer tennis, de paardensport en de Formule 1 kennen we de nodige successen. Hiermee wordt duidelijk dat we in de toekomst nog vele sporters gaan meemaken die wereldrecords verbeteren. En dat is precies wat sport zo aantrekkelijk voor ons maakt.