Technology

Deel via:

Connected Me: IoT in de zorg

Industrie 4.0. Internet of Things, dingen. Big Data. Digital Transformation. Allemaal heel mooi, maar wat betekent het voor mijn gezondheid en dat van anderen? Technologie heeft de potentie de zorg te vormen rondom de patiënt, in plaats van rondom de zorgverleners.

In Nederland kennen we drie veelvoorkomende ernstige ziektebeelden: diabetes, hart- en vaatziektes en longziektes. Naast al het persoonlijk ongemak die de ziektes met zich mee brengen, is ook de patiënt/zorgbeleving vol ongemak. Ze moeten afspraken maken, medicijnen regelen, herstel bijhouden en specialisten zoeken. Een belangrijke oorzaak is dat de zorg is georganiseerd rondom de specialist en niet rondom de patiënt. Technologie kan daar wat aan doen.

24-uursmetingen

Stel je bent hartpatiënt. Het is dan van groot belang om je bloeddruk nauwkeurig bij te houden. Zodat je het waar nodig kunt bijsturen met medicatie. In kritische situaties kun je, in overleg met de arts, overschakelen op 24-uursmetingen. Daarbij wordt 24/7 je bloeddruk gemonitord.

Het uitlezen van die meetwaarden moet gebeuren in de huisartsenpraktijk. Je moet dus enkel voor de gegevensoverdracht fysiek naar de praktijk. De arts analyseert op een later moment en dus krijg je ook pas later de uitslag. Met een beetje pech moet je daarvoor een aparte afspraak maken.

personalized-medicine.jpg

Kan dat slimmer?

Kan dat nu niet slimmer? Waarom zou je in dit tijdperk fysiek jezelf moeten verplaatsen voor het laten uitlezen van gegevens? Met een slimme bloeddrukmeter is het mogelijk om metingen direct door te sturen naar de analyse omgeving. Dit bespaart een rit naar de huisartsenpraktijk.

Nog mooier is dat de arts een real-time inzicht heeft op de status van jouw bloeddruk. En niet alleen die van jou natuurlijk. Alle data wordt centraal aangeboden en de arts kan in kortere tijd veel meer patiënten analyseren. Of sneller patronen herkennen en de behandeling aanpassen zodat iedereen daar baat bij heeft.

Oplossing

Fabrikant Roche heeft inmiddels een oplossing voor diabetespatiënten die dit mogelijk maakt. Roche Accu-Chek View biedt een glucosemeter, fitnesstracker en een app die de metingen toont aan de patiënt en doorstuurt naar het centrale artsenportaal. Sensoren die het je makkelijk maken om metingen uit te voeren en de resultaten centraal op te slaan, zodat ze inzichtelijk weergegeven kunnen worden. Voor jou als patiënt, maar zeker ook voor de behandelend arts.

Sensoren om de bloeddruk, glucose, hartslag, activiteiten en gewicht te meten zijn er al. De volgende stap is het verzamelen van alle meetgegevens en deze overzichtelijk presenteren. Zodat je eenvoudig zelf tot inzichten komt en conclusies kunt trekken. En dus ook je gedrag kunt aanpassen om zo pro-actief problemen te voorkomen. Bovendien krijgen artsen daarmee een beter inzicht in het herstelproces.

Ethische vragen

Er zijn nog wel een paar ethishe vragen die we hierbij moeten beantwoorden. Wat betekent een real-time dashboard voor een arts? Wat als hij 24 uur per dag de hartslag van een patiënt kan monitoren? Gaat hij dat dan ook doen? Artsen hebben het al erg druk.

Nijpender is de schuldvraag als het eens misgaat bij een patiënt. Kunnen we dan stellen dat de arts het ‘had kunnen weten’ of ‘had moeten zien aankomen’ en dus ook had moeten ingrijpen? Ook al trok de patiënt zelf niet aan de bel?

Ook vanuit patiëntzijde zijn er nog onbeantwoorde vragen. Wat betekent een real-time dashboard voor jou als patiënt? Wat als je 24 uur per dag je eigen gezondheid in de gaten kunt houden? Wordt je daar onrustig of zenuwachtig van en vererger je daarmee indirect de klachten? Ga je je anders gedragen? Ga je sneller de arts bellen omdat er een andere waarde op het dashboard verschijnt?

Privacy

Daarnaast speelt uiteraard ook de privacy discussie. Vind je het goed dat je gegevens ingezien worden door de arts en gebruikt worden om te analyseren? Beveiliging op de gegevens is een no-brainer. Jouw gezondheidsgegevens mogen uiteraard alleen door bevoegde instanties, met jouw goedkeuring, ingezien worden. En verdienen de hoogste mate van gegevensbeveiliging.

We gaan met het Internet of Things ongetwijfeld mooie resultaten neerzetten in de zorg. Zolang we de ogen niet sluiten voor ethische vraagstukken en we met zijn allen goede afspraken maken rondom privacyvraagstukken, is het Internet of Things in de zorg wat mij betreft meer dan welkom.

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over innovatie? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

Abonneer

 


 

Reageren op dit blog?