Smart Financials: FICO zonder range extender

Fender of Red Sports CarStel dat je een accu en een motor ontwikkelt waarmee elektrische auto’s een bereik van 2000 kilometer krijgen. Dat zou een geweldige revolutie betekenen. Precies dát is wat er op dit moment gebeurt met de ontwikkeling van Smart Financials. Met dank aan de revolutionaire SAP HANA motor heeft SAP FICO straks geen range extender meer nodig.
  

Smart Financials vormt een innovatieve doorbraak op het gebied van SAP Finance. Het systeem maakt gebruik van de in-memory techniek van SAP HANA. De ontwikkelaars gebruiken nu nog de werknaam sFin (Smart Financials) maar de officiële naam is Financials Add-on for SAP Business Suite powered by SAP HANA. Dit zal waarschijnlijk verkort worden naar Financials Add-on.

De innovaties op het gebied van Smart Financials kun je vergelijken met de ontwikkeling die elektrische auto’s doormaken. Het bereik van een auto op alleen elektriciteit is nog niet voldoende om overal te komen. Dit is opgelost door een auto uit te rusten met zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor; de range extender. De automobielindustrie heeft een combinatie van technieken gebruikt om het gewenste bereik te bewerkstelligen. Het is niet de meest optimale oplossing, maar hij werkt.

Maar wat zou er gebeuren als we met de elektromotor wel 2000 kilometer zouden kunnen rijden zonder op te laden? Dan heb je de ‘oude’ verbrandingsmotortechniek niet meer nodig waardoor de auto een stuk eenvoudiger (smarter) wordt. Tevens win je heel veel opslagruimte door het verwijderen van deze overbodige techniek. Daarnaast heb je bijvoorbeeld geen versnellingsbak meer nodig, wat een hoop onderhoud bespaart.

SAP HANA nog smarter
Bovenstaand voorbeeld schetst de ontwikkelingen op het gebied van SAP HANA. Met de in-memory technologie die SAP HANA biedt, hebben we een performance behaald waardoor de oude structuren die voor voldoende performance moesten zorgen in SAP FICO niet meer nodig. Alle geaggregeerde en indextabellen zijn overbodig geworden en we hebben alleen nog maar line item tabellen nodig. Om optimaal gebruik te maken van de kracht van SAP HANA moet je dus Smart Financials activeren bovenop SAP HANA.

Dit maakt het leven een stuk eenvoudiger! Denk alleen al maar aan de reconciliatie programma’s tussen Finance en Controlling die nodig zijn aan het einde van een boekhoudperiode. Deze programma’s zijn overbodig geworden omdat FICO-transacties nu in één logisch document geboekt worden. Er bestaat nog maar één ‘single source of truth’ voor Accounting en Controlling. Alle financiële data wordt opgeslagen in één repository. De kosten en opbrengsten rekeningen – onderdeel van de Verlies- & Winstrekening – bevatten alle relevante details zoals klant, product en regio’s.

Door deze versimpelde tabellen wordt ook het beslag op het geheugen met ongeveer factor 18 verlaagd ten opzicht van SAP ERP. Naast deze vereenvoudigde structuren kun je met Smart Financials ook gebruik maken van real-time business cockpits met een geweldige user experience.

Finance Transformation
Als je op “Finance Transformation” zoekt krijg je van veel gerespecteerde advieskantoren uitgebreide beschrijvingen te zien die aangeven waar we met de Finance afdelingen naar toe moeten groeien. Elimineer en simplificeer complexe structuren, verlaag je kosten van je financiële afdeling en ‘align’ je financiële afdeling met je business processen. Dit is de basis van Smart Financials!

Smart Financials is beschikbaar vanaf SAP EHP7 in combinatie met SAP Business suite op HANA.

Wil je meer weten van Smart Financials? Laat het me weten.