SCM

Deel via:

Mijn ontmoeting met Leonardo: liefde op intelligentie!

Verliefd-op-SAP-Leonardo.jpgVeel mensen willen weten hoe het op SAPPHIRE NOW was. Daar kan ik heel kort over zijn: ik stond in Orlando oog in oog met Leonardo en was een soort van op slag verliefd. Op wie? Niet op wie, want Leonardo is geen persoon. Het is the next step in intelligentie – en in innovatie – als je het mij vraagt. En alle connected things zijn ook toe aan deze nieuwe stap. Intelligentie die mensen, producten en business met elkaar verbindt. En daar komt Leonardo in beeld. 

 

Leonardo: de man van de toekomst

Hans Thalbauer, binnen SAP de guru op het gebied van IoT en Supply Chain, stelde me aan Leonardo voor. Hij noemde Leonardo de man – of eigenlijk het intelligentiesysteem – van de toekomst. Waarom? Omdat Leonardo niet alleen mensen, producten en business met elkaar verbindt, maar deze verbindt op een intelligente manier. Hierdoor ontstaan er heel veel nieuwe mogelijkheden én ontstaat innovatie. En dat is zeker binnen mijn vakgebied Supply Chain Management ontzettend interessant!

Stel: jouw klant geeft via internet aan welk product ze graag wil hebben. Ze stelt het zelf helemaal samen: bepaalt de kleur, het materiaal… Ze bepaalt zelf aan welke specificaties en behoeften dit product moet voldoen. Na deze order worden alle onderdelen op een 3D-printer geprint en wordt het product direct gefabriceerd en naar de klant toegestuurd. Er komt geen opslagplaats van eindproducten aan te pas! Klinkt als toekomstmuziek, maar met Leonardo wordt deze touchless ordering eerder werkelijkheid dan je denkt. 

Plannen wanneer je machine uitvalt

Ik zie dan ook heel veel mogelijkheden van een intelligentieslag – en het slimmer maken van processen – op het gebied van Supply Chain Management. Bijvoorbeeld bij Predictive Maintenance. Daarmee kunnen we al voorspellen wanneer een machine stil komt te vallen. Maar dit gedeelte kan nóg intelligenter: want hoe zou het zijn wanneer je dit koppelt aan je Integrated Business Planning (IBP)? Op die manier kun je in je planning al rekening houden met eventueel uitval en kun je wellicht een andere machine kiezen of je klant op tijd informeren. Leonardo zorgt dat die intelligente koppeling er is. Dat de machine een seintje geeft aan de planning, zodat zij hier slim op kunnen inspelen en slimme keuzes kunnen maken. Een man naar mijn hart! 

Connecting - all - the dots

Leonardo is dan ook het verbindende lijntje tussen je business, personen en producten volgens Thalbauer. Het verbindt je ‘system of records’, waar je core zich bevindt. Voor velen is dit S/4HANA. Daarnaast is er een tweede systeem: het differentiatiesysteem. In het geval van Supply Chain Management is dit bijvoorbeeld IBP. Leonardo is de verbindende factor die o.a. Machine Learning, Analytics, IoT en blockchain eraan toevoegt. En zorgt daarmee voor een enorme intelligentieslag! Die connectie was er eerder nog niet in een systeem. “De eerste twee systemen zijn al intelligent, maar het kan nog intelligenter. En dat gaat nu gebeuren!”, predikt Hans Thalbauer en ik geloof hem vol enthousiasme. SAP-Leonardo-Digital-Supply-Chain.png

Digital assistance voor een betere User Experience

Ook Hasso Plattner beaamt dit. Hij geeft aan dat we het al goed doen met Analytics, maar dat we nog veel beter kunnen. Bijvoorbeeld door Artifical Intelligence en Machine Learning te integreren in onze processen. “The Germans have problems with simplification”, vertelt hij. Hun dashboard van een auto ziet er namelijk uit als een cockpit van een helikopter. Er is een manual voor nodig om het te snappen. Ik begrijp hem helemaal: daar hebben we geen tijd meer voor. We zijn toe aan digital assistance. Alles moet gemakkelijker. Leonardo staat niet alleen voor meer intelligentie, ook op het gebied van User Experience biedt het grote meerwaarde. Eenvoud en gemak staan voorop. 

Leonardo en blockchain

En op het gebied van blockchain biedt Leonardo ook kansen. Blockchain gaat zoveel verder dan alleen financiële transacties. Het gaat een hulpmiddel zijn bij track & trace en ketenintegratie, dat weet ik zeker. Echt alle stappen worden dan vastgelegd en elke wijziging wordt bijgehouden. Dit is tevens onveranderbaar, wat voor de betrouwbaarheid heel goed is. Stel je eens voor wat dat betekent wanneer we dat op de food industrie toepassen. Je kunt dan de traceerbaarheid van labels of de authenticatie van producten garanderen of zelfs het traject van het product traceren. Bijvoorbeeld door te achterhalen of het product door kinderen is gemaakt. Dat is pas track & trace to the next level! 

Prille maar sterke liefde

Kortom, ik ben onder de indruk van Leonardo. Onze liefde is nog pril, maar sterk. Ik zie heel veel mogelijkheden in connected goods, assets en fleet. En daarom kan ik niet wachten om ‘hem’ te introduceren aan jou! ‘Hij’ helpt je je business te verbeteren en je te transformeren to the next step in intelligentie. Wanneer mag ik ‘hem’ aan jou voorstellen?

Dit bracht mijn reis naar SAPPHIRE NOW 2017 mij onder andere. En er was nog zoveel meer!

Gelukkig zijn de replays er nog en kan je alle keynotes nog eens terugzien.