SAP Innojam 2014: slaapgebrek, supersfeer en zes bijzondere oplossingen

  • Jan Koster
    Innovation Principal
    25/06/2014 | 137 views

Schermafbeelding 2014-06-24 om 15.57.40Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni vond de SAP InnoJam (of de SAP Inside Track – InnoJam zoals het formeel heet) plaats in het SAP kantoor in Den Bosch. De Innojam wordt georganiseerd door de VNSG en SAP Nederland. De Innojam is hét event om kennis te kunnen maken met de laatste en nieuwste technologieën van SAP.

Innovaties van IT is wat veel deelnemers boeit maar wat nog interessanter is, zijn de mogelijke innovaties met IT. Daarom koos de organisatie ook dit jaar weer voor een maatschappelijk thema waarvoor vernieuwende oplossingen bedacht en gebouwd moesten worden.

Hieronder vind je een sfeerimpressie van die twee dagen.

[youtube id=”2bPtpVqEK20″ align=”center” mode=”normal”]

Maatschappelijk thema
Het thema van dit jaar kwamt tot stand in nauwe samenwerking met DesignersDNA, een platform waar innovatieprofessionals samenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen met betrekking tot design thinking en innovatie. Dit platform heeft de uitdaging aangenomen om te bekijken hoe sociaal isolement onder ouderen voorkomen kan worden. Een actueel thema dat door Annemarie Jorritsma (o.a. burgemeester van Almere en voorzitter van Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is voorgedragen.

Schermafbeelding 2014-06-24 om 15.57.13

Dit jaar hadden we een recordaantal deelnemers (60) met uiteenlopende achtergronden: studenten, functionele en technische consultants (van zowel klanten, partners en SAP) en zelfs geïnteresseerden uit kunstbranche die kennis wilden maken met design thinking.

Programma
Het programma was in tweeën gesplitst. Op vrijdag lag de focus op het onderzoeken en begrijpen van de design challenge en het bedenken van creatieve en vernieuwende oplossingen. Het uiteindelijke resultaat was een prototype dat door elk van de zes teams gepresenteerd werd.

Vanaf vrijdagavond gingen de teams aan de slag om de oplossingen daadwerkelijk te bouwen. Wil je maximaal gebruikmaken van de twintig uur die je krijgt om iets te ontwikkelen, dan zal je een nacht moeten doorwerken of genoegen moeten nemen met een enkel uurtje slaap. Dit is wat ook menig deelnemer deed, met als gevolg dat  een groot aantal deelnemers de eindpresentaties met kleine oogjes moest volgen. En mocht je denken dat alleen de ontwikkelaars ’s nachts aan doorwerkten, dan heb je het mis. Ook de studenten en deelnemers met een functionele insteek hebben tot diep in de nacht het nodige werk verzet!

Innojam 3

Zaterdagmiddag, drie uur was eindelijk het moment daar om het eindresultaat te presenteren onder toezicht van de jury.

Bekijk de presentaties van Team 1, Team 2, Team 3, Team 4, Team 5 en Team 6.

De jury besloot uiteindelijk dat Team 4 met hun Care MIT (spreek uit: Kermit) de InnoJam 2014 heeft gewonnen. Met hun oplossing waarbij familieleden Care Points kunnen verdienen én uitgeven om oudere familieleden op afstand bij te kunnen staan waren zij het meest innovatief.

De vierde  Innojam was een groot succes. Ik kijk nu al uit naar de eerste lustrumeditie die in  2015 plaats zal vinden. 

Update, 2 juli 2014
Lees ook het persbericht InnoJam: IT inzetten voor sociale vernieuwing