Ruim baan voor de Low-Code Developer dankzij samenwerking SAP en Mendix

Het ontwikkelen van apps was vroeger vooral weggelegd voor technische mensen met affiniteit voor IT die al op de middelbare school met PC’s in de weer waren. Dat verandert in hoog tempo. Nieuwe applicaties ontwikkelen vergt tegenwoordig vooral kennis van de business en, vooruit, een beetje affiniteit met IT. Hans de Visser, VP Product and Solution Marketing bij Mendix, legt uit hoe dat werkt.

Een Low-Code Developer – of Citizen Developer, zoals Gartner zegt – is een gebruiker die nieuwe applicaties ontwikkelt. Met toestemming van corporate IT. Binnen een omgeving die door corporate IT beschikbaar wordt gesteld. Vroeger zou dat ondenkbaar zijn geweest. Enerzijds omdat collega’s van bijvoorbeeld Marketing, HR of Finance vaak niet de technische skills hebben die nodig zijn om een app te coderen. Laat staan dat ze toegang hebben tot de achterkant van hun bedrijfssystemen. Door de opkomst van de nieuwste generatie High-Productivity Application Platform as a Service, is dat aan het veranderen.

Wat is een High-Productivity aPaas?

Een High-Productivity Application Platform as a Service (hpaPaaS) is een grafische, model-gedreven ontwikkelomgeving waarin je snel en schaalbaar web- en mobiele applicaties kunt ontwikkelen en hosten. Aan de achterkant is die omgeving volledig geïntegreerd met je (SAP en niet-SAP) systemen. Je kunt met andere woorden een app bouwen die veilig data uit meerdere systemen ophaalt en weer wegschrijft. Om die app te bouwen, hoef je geen ingewikkelde regels code te schrijven, maar werk je binnen een gebruiksvriendelijke, grafische interface. Je bouwt als het ware een visueel model waarin je aangeeft welke informatie op welk moment opgehaald, getoond, bewerkt en weer weggeschreven moet worden. Daar komt nauwelijks code aan te pas. Bij Mendix noemen we dat ‘low-code development’. Een dergelijk platform is ideaal om snel en agile oplossingen te ontwikkelen die je makkelijk aanpast aan de veranderende wensen van de eindgebruiker of jouw afdeling.

Het type mobiele en webapplicaties dat binnen zo’n hpaPaaS gebouwd kan worden varieert. Je zou kunnen denken aan B2B- of B2C-apps die bijdragen aan klantenbinding. Apps waarmee je informatie over je vezekeringspolissen of je bankrekening ophaalt bijvoorbeeld. Aan de voorkant zien ze er heel eenvoudig uit terwijl ze aan de achterkant op basis van complexe logica informatie ophalen uit meerdere systemen. Of denk aan apps voor operational excellence die je helpen om de productiviteit van medewerkers te verhogen. Ook zie ik vaak hele innovatieve apps waarmee snel nieuwe ideeën uitgeprobeerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan apps die van IoT-data en Machine Learning gebruikmaken.

Hoezo zelf ontwikkelen?

Old-school ontwikkelen kost veel tijd en vergt diepgaande kennis. Je moet kunnen programmeren. En je moet aardig wat verstand hebben van de systemen waar jouw app mee integreert. Het aantal mensen dat dit kan, is schaars. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan apps alleen maar, net als de informatie die via die apps ontsloten kan worden. Gartner voorspelt dat de behoefte aan apps in 2021 vijf(!) keer groter is dan IT kan leveren. Een hpaPaaS lost deze uitdaging op. Iedereen met toegang tot de omgeving en enige affiniteit met data en systemen kan snel en betaalbaar een nieuwe app bouwen en lanceren. De ervaring leert dat apps hierdoor zes tot tien keer sneller van de grond komen. Een app waar een traditionele developer acht maanden voor nodig heeft, is nu al na een paar weken klaar voor gebruik. Uiteraard zal IT aan de achterkant nog altijd intensief betrokken zijn, maar de basis voor de apps wordt op de afdeling gelegd. Bij HR. Bij Marketing. In het magazijn. Of misschien wel aan de balie.
 

Werkt dat ook met SAP?

Jazeker. Op 26 september werd tijdens SAP TechEd in Las Vegas bekendgemaakt dat SAP en Mendix een intensief partnership aangaan. SAP is nu wereldwijd reseller van het Mendix Platform dat verkocht zal worden onder het label SAP Cloud Platform Rapid Application Development by Mendix. SAP klanten kunnen het Mendix platform nu dus rechtstreeks bij SAP betrekken en SAP levert ook product support. SAP en Mendix leveren daarnaast samen de integraties met SAP systemen en andere diensten binnen het SAP Cloud Platform, bijv. SAP Leonardo. Hiermee kan iedereen zich ontwikkelen tot Low-Code Developer en snel multi-channel apps bouwen. Ook als je op de middelbare school nog niet geïnteresseerd was in IT.

Wil je meer weten over SAP Cloud Platform Rapid Application Development by Mendix? Dan ben je van harte welkom tijdens mijn presentaties op de SAP stand van connect to innovate op 3 en 4 oktober om 10.05 uur. Of sluit tijdens connect to innovate aan bij de workshop “Hands-On met Mendix” van 13.35 tot 15.10 uur op 3 oktober. (Sessie C19, zaal 24, 1e verdieping.)