RPA en machine learning: een gouden duo?

Robotic Process Automation (RPA) is dit jaar een veelbesproken onderwerp. Niet zonder reden. RPA is een innovatieve technologie die bedrijfsprocessen automatiseert met behulp van softwarerobots. Deze robots voeren eentonig en repetitief werk uit, zonder dat hierbij het risico bestaat op menselijke fouten. RPA biedt dan ook kansen voor organisaties. In combinatie met machine learning (ML) ontstaan echter pas echt interessante kansen. Daarom in dit blog de vraag: zijn RPA en machine learning een gouden duo?

Veel werknemers zijn een belangrijk deel van hun werkdag kwijt aan het uitvoeren van routinematige werkzaamheden. Niet alleen is het uitvoeren van dergelijke taken tijdrovend en daarmee kostbaar, ook zijn de werkzaamheden in veel gevallen saai voor werknemers. Door dergelijke taken met behulp van RPA te automatiseren kunnen werknemers zich richten op taken die meer toegevoegde waarde opleveren voor hun organisatie. Bovendien kunnen zij meer tijd besteden om betere resultaten neer te zetten. RPA is dan ook veel meer dan een modewoord, met een markt die in 2025 naar verwachting 3,97 miljard dollar waard is.

book-icon

Benieuwd wat RPA voor jou kan doen?

De toepassingen voor RPA zijn heel divers. Weet jij al welke voordelen jouw organisatie kan behalen met intelligente technologie?

Niet zaligmakend

RPA is echter niet zaligmakend. Zo is de technologie uitstekend in staat repetitieve en routinematige taken uit te voeren en hiermee zowel de productiviteit als werknemers- en klanttevredenheid te vergroten. RPA-bots kunnen echter niet zelfstandig conclusies trekken uit hun eigen acties en zijn dan ook niet ‘intelligent’.

ML biedt uitkomst. Om bedrijfsprocessen efficiënt, toekomstgericht en strategisch te automatiseren is deze combinatie zelfs essentieel. Door intelligentie toe te voegen aan RPA ontstaat een bot die in staat is zowel gestructureerde als ongestructureerde data te analyseren en begrijpen, en op basis hiervan conclusies te trekken. Dit maakt het mogelijk data niet alleen te verwerken, maar ook op effectieve wijze in te zetten. Zo kan intelligente RPA data analyseren voordat hierop actie wordt ondernomen. RPA kan continu blijven leren van data en na verloop van tijd steeds slimmere beslissingen maken op basis van opgedane kennis.

Grote hoeveelheden data

Onder meer voor bedrijven die grote hoeveelheden data verwerken, analyseren, vergelijken en structureren kan het combineren van RPA en ML veel toegevoegde waarde opleveren. ML neemt hierbij het denkwerk voor rekening, terwijl RPA op basis van dit denkwerk acties uitvoert. ML kan hierbij beelden en gesproken tekst herkennen of informatie uit documenten extraheren.

Om klanten op weg te helpen met de combinatie van RPA en Machine Learning heeft SAP onlangs SAP Intelligent Robotic Process Automation geïntroduceerd. Deze oplossing integreert RPA met de ML-mogelijkheden van SAP Leonardo.

In de praktijk

Een praktijkvoorbeeld toont aan hoe groot de winst kan zijn die de combinatie van RPA en Machine Learning oplevert. Accountants wereldwijd ontvangen dagelijks facturen van leveranciers. Dertig jaar geleden werden deze documenten op papier aangeleverd, in een enveloppe gestopt en door de postbode afgeleverd. Vandaag de dag is dit proces in belangrijke mate gedigitaliseerd en ontvangt de accountant veruit de meeste facturen via e-mail als een PDF-document. Dit heeft een enorme tijdwinst opgeleverd en is daarnaast goed voor het milieu.

De verwerking van facturen is echter in belangrijke mate onveranderd gebleven; accountants voeren nog steeds veel routinematig werk. Zo zijn deze hooggekwalificeerde medewerkers een aanzienlijk deel van hun tijd kwijt aan het lezen van facturen, handmatig extraheren van relevante informatie en vervolgens invoeren van deze gegevens in het ERP-systeem, zoals SAP ERP. Het verwerken van een factuur neemt hierdoor al snel enkele minuten in beslag.

Automatiseren

Om dit proces te vereenvoudigen en versnellen heeft SAP het proces zoveel mogelijk geautomatiseerd. Hierbij is gebruikgemaakt van intelligente RPA. Een RPA bot opent de mailbox van de accountant en identificeert automatisch e-mails waarin facturen als bijlage zijn meegestuurd. Het systeem stuurt deze e-mails door naar een intelligente ML-applicatie genaamd Accountant Payable. Deze verwerkt de facturen, extraheert relevante informatie en stuurt deze data terug naar de RPA-bot. De bot voegt deze informatie toe aan het SAP S4/HANA-systeem, waar de accountant alle actieve jobs kan monitoren.

Dankzij deze automatisering is de verwerkingstijd van een factuur teruggedrongen van enkele minuten naar slechts enkele seconden. Aangezien wereldwijd dagelijks miljoenen facturen worden verwerkt, is de potentiële tijdwinst enorm. Dit stelt accountants in staat hun expertise in te zetten voor taken die meer toegevoegde opleveren voor de business. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat menselijke fouten in dit proces nagenoeg volledig zijn uitgesloten.

Deze video legt uit hoe een intelligente RPA-bot wordt gecreëerd, uitgerold en gemonitord. Meer weten over innovatieve technologie?

En weet u al welke winst uw organisatie met intelligente RPA kan realiseren?