Retail

Deel via:

Fixing the mix

Drinken-plaatje-in-tekstStaat er bij u ook altijd net te weinig witte wijn koud als u onverwacht bezoek krijgt? Maar u wilt ook weer niet al uw geld investeren in wijn en uw hele koelkast volladen met flessen voor het geval dat… Dan heeft u een optimalisatie-uitdaging.

De nazomer is begonnen. Een beetje nazomer biedt tal van onverwachte mogelijkheden om een lekker koel biertje of een frisse witte wijn te drinken in de tuin. Dat stelt mij meteen voor een interessant dilemma. Want hoeveel bier, witte wijn en rosé leg ik in de koelkast zodat ik onder alle omstandigheden snel een koel drankje bij de hand heb. En met hoeveel flessen bier en wijn vul ik de koelkast in de garage zodat ik onverwachte, dorstige gasten óók een gekoeld drankje aan kan bieden? Het is zoeken naar de optimale balans. De koelkast helemaal vol met flessen zetten, lost het probleem op maar zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Ik wil namelijk nog meer kwijt in de koelkast. Te weinig flessen koud leggen daarentegen, is risicovol. Ik wil mijn gasten niet teleurstellen.

Voorraad en werkkapitaal
In de supply chain is het zoeken naar die balans aan de orde van de dag. Uit kostenoverwegingen willen organisaties hun werkkapitaal zo laag mogelijk houden. En voorraad is hierin een belangrijke factor. Voorraad kost ruimte en mankracht. Bovendien is elke euro die je in voorraad investeert, een euro die ook op de bank had kunnen staan en rente op had kunnen brengen. Of beter nog, deze euro had je kunnen investeren in innovaties, nieuwe productiemiddelen, of andere interessante mogelijkheden.

Meteen rigoureus je voorraad verminderen, is echter niet altijd de beste aanpak. Ondanks de druk die management vaak legt op de planners om dit toch te doen. Bij het managen van supply chains heb je immers te maken met veel onzekerheden. Want hoe ziet de verwachte vraag naar uw producten er in de toekomst uit? Eén ding weet je zeker, deze forecasts zijn niet altijd accuraat en je hebt altijd een zekere buffer nodig. Ik ken voorbeelden van bedrijven met programma’s voor voorraadreductie die hun voorraad zodanig aan het inperken waren dat ze op een gegeven moment tegen allerlei productie- en leveringsproblemen aanliepen. Doordat ze onvoldoende voorraad hadden, of net de verkeerde producten op de verkeerde plaats op voorraad hadden liggen.

Bespaar op de juiste voorraad
De truc is om niet te besparen op uw algehele voorraad maar om te besparen op de juiste voorraad. Misschien heeft u wel meerdere magazijnen of distriebutiecentra en dienen uw producten op een heel andere manier over die magazijnen verspreid te worden. Dichter bij de klant misschien? Of juist dichter bij de productie? Misschien moet u in een bepaald magazijn van een bepaald product juist wel veel méér exemplaren op voorraad houden in plaats van minder. Dat laatste punt, daar schrikken mensen vaak van. Toch moet je soms accepteren dat sommige van je voorraden juist omhoog gaan zodat je de klant beter kunt bedienen.

Fixing the Mix, noemen we deze optimalisatieslag. Er zijn allerlei slimme oplossingen voor voorraadoptimalisatie. Bij SAP hebben we bijvoorbeeld een oplossing die Integrated Business Planning for Inventory heet. Die tool helpt u om nauwkeurig de hoeveelheden te bepalen. Het systeem houdt daarbij niet alleen rekening met forecasts, de benodigde service levels en de kosten, maar ook met allerlei andere factoren. Bijvoorbeeld met levertijden, leverbetrouwbaarheid, batch-groottes, de prestaties van de productieafdeling (schedule attainment), outliers in historische data, etc. Om de optimale hoeveelheden te bepalen voor de gehele productportfolio zonder afname in service level en toename van de kosten, zijn namelijk modellen die de werkelijkheid te simpel voorstellen en berekeningen op de achterkant van een bierviltje uit den bozen. Planners kunnen nu immers profiteren van slimme algoritmes die inzicht geven welke veiligheidsvoorraden, waar en waarom aangepast zouden moeten worden.

Terug naar mijn koelkast. Ik denk, alles overwegend, dat ik me beperk tot een fles rosé, een fles wit en zes biertjes in de koelkast in de keuken. Daarnaast leg ik een vergelijkbare hoeveelheid in de koelkast in mijn garage. En mochten er dan nog tekorten dreigen, is er altijd nog de koelkast van de buurman. Of het terras.