Procurement is klaar voor meer innovatie

Tijdens het kennisevent connect to innovate stond de inkoper van de toekomst centraal. Professionals uit de inkoopwereld kwamen bij elkaar om innovaties te delen en nieuwe ideeën op te doen. In dit blog deel ik enkele highlights van die bijzondere dag.

Dit blog is geschreven in 2017, dit is al even geleden. Benieuwd naar de huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van inkoop? Ontdek de inkooptrends voor 2019

Gaat de robot de inkoper vervangen? Nee, technologie gaat de inkoper juist ondersteunen bij zijn werk. De sprekers gaven ons alvast een kijkje in de technologie die we gaan gebruiken en hoe we dat in kunnen zetten. Aan de hand van een aantal inspirerende sessies die gegeven werden, schets ik een beeld van de dag.

Vijf technologieën die inkoop gaan veranderen

Lloyd Keays, Procure to Pay Strateeg bij SAP, gaf een blik in de toekomst. Inkoop staat aan de vooravond van een belangrijke verandering. We zetten technologie straks niet meer in om processen te automatiseren, maar om de rol van de inkoper te veranderen. Van registratief naar strategisch, zoals Lloyd het zo mooi verwoordde. De inkoper van de toekomst houdt zich niet meer bezig met het volgen en documenteren van processen, want dat kunnen robots ook. In zijn nieuwe rol zorgt de inkoper dat alles geregeld is om de organisatie optimaal te laten draaien. Lloyd vertelde dat machine learning, blockchain, artificial intelligence, Internet of Things (IoT) en virtual reality daarbij ondersteunen. Zo gaf hij aan dat IoT al wordt ingezet om te detecteren wanneer een machine onderhoud nodig heeft of schade oploopt.

Machine learning met wasmachines

In het verlengde van Lloyds verhaal gaven Hugo van der Weijden en Paul Declercq van IBM een inkijkje in de toekomst van machine learning. Met IBM Watson, de machine learning oplossing van IBM, kan bijvoorbeeld een leverancier van wasmachines sneller actie ondernemen bij klachten die klanten sturen per e-mail. Met machine learning haalt de leverancier allerlei waardevolle data uit een ongestructureerde e-mail, zoals het model en type wasmachine en het soort klacht. Daarmee kan de leverancier snel zien wat er mis is. Moet de wasmachine gerepareerd worden? Of volstaat het om mondeling assistentie te verlenen? En met machine learning wordt het systeem voortdurend slimmer, waardoor een klacht ook steeds sneller en beter behandeld kan worden.

Innovatie in het ziekenhuis

Het verhaal van Lloyd was een mooie kapstok voor inspirerende voorbeelden uit het werkveld. Zo ook het verhaal van Bert Kruijsdijk van ziekenhuisgroep Isala. Bert vertelde hoe Isala, samen met Edwin Wouters van Experis Ciber, het inkoopproces in ziekenhuizen eenvoudiger en slimmer heeft ingericht met innovatieve software. Samenwerking tussen inkopers, leveranciers, zorgverzekeraars en zorgspecialisten stond daarbij centraal. Door goed te luisteren naar de wensen van al die partijen is een transparante keten ontstaan. Zo zijn bijvoorbeeld inkoop en logistieke dienstverlening, die de voorraad van het ziekenhuis beheert, naadloos op elkaar aangesloten. De logistiek dienstverlener weet nu altijd exact waar, wanneer en hoeveel hij moet leveren. Het is bewonderenswaardig hoe Isala erin is geslaagd om efficiënter en sneller te werken, zonder dat dit ten koste gaat van de zorg.

Rollenspel over de supply chain

De sessie die het meest tot mijn verbeelding sprak was die van Alex van der Weijden en Jan Heerema. Het duo liet aan de hand van een rollenspel zien hoe schakels in de supply chain elkaar vaak mislopen. De twee mannen belden over en weer met elkaar om een inkooporder rond te krijgen. Maar iedere keer stuitten ze weer op een ander probleem. Ze creëerden een soort slapstick waarbij ze de hele dag alleen maar aan de telefoon zaten. Grappig, frustrerend, maar wel dicht bij de waarheid.

Om te laten zien hoe organisaties meer inzicht kunnen krijgen in de supply chain, gebruikten ze balletje-balletje. De gesloten bekers gaven mooi weer hoe inkopers en leveranciers in de supply chain vaak geen inzicht hebben. Ze weten niet van elkaar waar de voorraad ligt en wanneer ze een bestelling of levering kunnen verwachten. Terwijl ze dat inzicht bij de doorzichtige bekers wel hebben. Je ziet tenslotte precies waar het balletje ligt. In de video onderaan de blog legt Alex van der Weijden meer uit over supply chain collaboration:

Mens en technologie vormen een goed team

Procurement liet tijdens connect to innovate zien dat het een sector is die openstaat voor innovatie. Siep Eilander, de nieuwe voorzitter van de NEVI, voegde daar nog een belangrijk punt aan toe. De inkoper 2.0 moet weliswaar nieuwe vaardigheden ontwikkelen, maar moet zijn oude vaardigheden niet verwaarlozen. De inkoper blijft tenslotte de expert die weet wat er in de markt te koop is en hij kent de behoeften van de organisatie.

En daar ben ik het helemaal mee eens. Inkoop blijft een menselijke discipline. Maar er valt wel degelijk winst te behalen in de branche, onder andere met nieuwe innovaties. En dit event liet zien dat technologie en inkoop een goed team vormen.

In onderstaande video legt Alex van der Weijden de voordelen van Supply Chain Collaboration helder uit.

Dit blog is geschreven in 2017, dit is al even geleden. Benieuwd naar de huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van inkoop? Lees verder op het blog.