Overstappen naar een modern IT-platform ‘mag’ vandaag al

Veel organisaties kampen met een IT-omgeving die binnen nu en enkele jaren ‘end of life’ gaat. Zij zullen vroeg of laat moeten overstappen. Een overstap naar een modern in-memory-platform is echter allesbehalve een ‘moetje’.

‘Wij moeten binnen nu en enkele jaren migreren naar een modern IT-platform’, zo krijg ik vaak te horen van klanten. Ik zou dat ‘moeten’ graag willen vervangen door ‘mogen’.

Vergelijk het met het mogen halen van je rijbewijs. De meeste mensen kunnen niet wachten tot ze 18 zijn om het papiertje te bemachtigen.

Maar waarom? Net zoals een migratie naar een nieuw platform kost het geld en ben je er een paar maanden mee bezig. Blijkbaar zijn de voordelen zo aantrekkelijk om het toch zo snel mogelijk te doen.

Sneller en minder afhankelijk

Snelheid is een belangrijk aspect voor het behalen van je rijbewijs. Je kunt van A naar B in een aanzienlijk kortere tijd. De wereld om je heen wordt groter. De analogie met een modern businessplatform ligt voor de hand. Het uitvoeren van berekeningen, het opvragen van informatie en het doen van grootschalige analyses: het gaat allemaal vele malen vlotter.

Een rijbewijs verkleint je afhankelijkheid van anderen. Je bent niet meer aangewezen op je familie of vrienden om je te brengen naar die belangrijke afspraak. Ook hier ligt een duidelijke overeenkomst. Als business wil je niet afhankelijk zijn van IT om bepaalde data voor rapportages te koppelen. Een modern platform met een grote platte line-item-tabel verlost je van die afhankelijkheid.

Dwarsdoorsnede door je data

Met een adaptieve, moderne gebruikersinterface bovenop een moderne digital core kun je via drag-and-drop en in realtime alle dwarsdoorsnedes maken die je als eindgebruiker nodig hebt voor het nemen van beslissingen. Rechtstreeks op je transactionele data.

Naast de performance van het systeem, de flexibiliteit in reporting en de moderne gebruikersinterface zijn er nog tal van andere voordelen te behalen met een in-memory IT-platform. Net zoals die enthousiaste 18-jarigen die eindelijk  rijlessen mogen nemen, zou je verwachten dat bedrijven niet kunnen wachten om te mogen migreren naar een dergelijke oplossing.

Onderscheiden met innovatie

Natuurlijk begrijp ik dat het spannend is en dat het niet altijd in de IT-agenda past om dit soort trajecten uit te voeren. Het biedt je wel mogelijkheden om je te onderscheiden van andere bedrijven die deze mogelijkheden nog niet hebben. Een modern platform geeft je de mogelijkheid om te kunnen innoveren ten opzichte van de traditionele IT-architectuur.

Afgelopen oktober was ik op het Connect to Innovate-event van SAP in Nieuwegein. Hier werd ook goed duidelijk wat de innovatieve mogelijkheden zijn voor organisaties die draaien op een modern platform. Op een leuke manier werd uitgelegd hoe je met blockchaintechnologie het risico op fraude kan reduceren.

Interessant was ook de toelichting van SAP betreffende een toolbox waarmee je als klant zelf het hoe en waarom naar een digital core kunt bepalen. Klanten zoals TomTom en Agrifirm deden hun digitale strategie uit de doeken en gingen de interactie aan over hun switch naar een dergelijk platform.

Optimalisatieslag

Een hot topic in finance is het efficiënter werken om zo meer tijd over te houden voor analyses. In een sessie werd uitgelegd hoe je met machine learning deze processen beter en slimmer kunt maken en een grote optimalisatieslag kan maken.

Als SAP Finance solution principal zie ik een tweedeling van mogelijkheden in de manier waarop een modern IT-platform je financeprocessen kan verbeteren. Ten eerste zit je ‘front row’ bij allerlei innovatieve ontwikkelingen. Denk hierbij aan bovenstaande voorbeelden, zoals blockchain, machine learning en artificial intelligence. Een andere belangrijk voordeel is de toegang die je krijgt tot moderne applicaties voor bijvoorbeeld een geïntegreerd consolidatieproces.

Kortom: de switch naar een in-memoryplatform geeft je de mogelijkheid om een voorsprong op te bouwen ten op zichtte van je concurrenten. Wacht niet af maar onderzoek wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie!