Waarom overstappen naar een intelligent ERP juist geen ‘gedoe’ is

Dit blog is geschreven in samenwerking met Jan-Theodoor Wiltschek

In 1999 ontwierp SanDisk de eerste flashdrives. Je downloadde muziek via Napster. Sony introduceerde zijn intelligente robothond AIBO. En, je telefoon? Vast een Nokia. Inmiddels gebruik je WeTransfer of Workplace, luister je muziek-as-a-service via Spotify, patrouilleert AIBO zelfstandig door je huis en verdween Nokia geruisloos van het toneel. In twintig jaar tijd ontwikkelde technologie zich met de snelheid van het licht. En dat heeft behoorlijk wat consequenties. Niet alleen voor bedrijfsprocessen, maar ook voor de bijbehorende IT-infrastructuur. Daarvoor geldt: veranderen is vooroplopen. Het grootste vooroordeel over een digitale transformatie naar een intelligent systeem? Dat het vooral veel ‘gedoe’ geeft. En vooroordelen? Die zijn er om te ontzenuwen.

Een sterke toekomststrategie met de juiste ERP

Grote kans dat je nu nog gebruik maakt van een traditioneel ERP-systeem. Hoewel er uiteraard talloze upgrades en updates plaatsvonden, zijn de filosofie en de structuur van een traditionele ERP gebaseerd op inzichten en bedrijfsmodellen van twintig jaar geleden. Collega’s Yvette Teeuwissen en Peter van Sprundel schreven in een eerder blog dat je moet innoveren om in de huidige economie te kunnen overleven. Klanten verwachten on-demand en persoonlijke service. En, de wereld wordt steeds kleiner. Snel reageren is een must en data moet daarom real-time beschikbaar zijn. Dat vergt een nieuwe (digitale) strategie die sterk genoeg is om in het nu te acteren en flexibel genoeg om ook de toekomst aan te kunnen, inclusief nieuwe technologische ontwikkelingen. Het houdt ook in dat een huidig systeemlandschap die strategie moet kunnen ondersteunen.

Digitalisering

Meer weten over de Intelligent Enterprise?

Ontdek alles over SAP S/4HANA discovery tour, recente samenwerkingen en wat het voor jouw organisatie kan betekenen.

S/4HANA: het logische gevolg van snelle technologische ontwikkelingen

De trend van intelligente en schaalbare technologie zagen trendwatchers en SAP al een tijd aankomen. SAP S/4HANA is daar het logische gevolg van. Sommige bedrijven zijn echter niet happig op een migratie naar een nieuw ERP-systeem. Kosten en terughoudendheid ten opzichte van een langlopend IT-project dat veel van mensen gaat vragen, weerhoudt CIO’s van hun keuze. Ook bij SAP lopen we daar tegenaan. Een digitale transformatie hoeft echter geen hoofdpijndossier te zijn. Zeker niet wanneer je het bekijkt vanuit alle voordelen die een ‘Intelligent Enterprise’ biedt. Ook het overstappen zelf hoeft geen eindeloos, slepend proces te zijn. Sterker nog: om dat proces te bespoedigen, ontwikkelde SAP een aanpak waarmee je een transformatie stapsgewijs volbrengt.

Focus op bedrijfsstrategie en werknemers

Eén van de belangrijkste verschillen met ERP-implementaties van vroeger? Focus op strategie, bedrijfsprocessen en de mensen die het werk uitvoeren. Met als hoofdvraag: waarom zou je overstappen en wat levert het een bedrijf op? Dat start met brainstormsessies waarbij we per Line of Business de mogelijkheden bekijken. De laatste trends in de industrie komen voorbij ter inspiratie en we gaan relevante innovatiescenario’s langs. Zowel de IT-afdeling als de business zijn hierbij betrokken.

We onderzoeken de wensen en ambitie en kijken wat er nu en in de toekomst nodig is om die waar te maken. De belangrijkste vragen: wat voor obstakels komen werknemers in hun dagelijkse bezigheden tegen en naar welke verbeterpunten willen ze toewerken? Al deze vragen vertalen we naar concrete en waardevolle oplossingen voor het bedrijf, waarbij we rekening houden met de huidige IT-inrichting.

Wanneer is een ERP klaar voor een digitale transformatie?

We hebben verschillende tools beschikbaar om te bepalen of een bedrijf klaar is voor een digitale transformatie. Dat doen we onder andere met een Readiness Check, de SAP Transformation Navigator en een analyse van relevante business scenario’s. Deze hulpmiddelen laten de verhuizing naar S/4HANA soepel verlopen, maar helpen ook om de mogelijke toegevoegde waarde te bepalen. We brengen de risico’s van een transitie in kaart, zodat deze snel ondervangen kunnen worden. We gebruiken daarvoor een download van het huidige systeem van een bedrijf als uitgangspunt.

Zie een digitale migratie als een verhuizing

Net als bij een verhuizing start iedereen graag met een ‘schone lei’. Je gaat immers niet sjouwen met overbodige spullen om ze vervolgens nog een keer naar de milieustraat te brengen. We onderzoeken daarom welk maatwerk er in het huidige IT-systeem zit. Net als bij een fysieke verhuizing bepalen we wat veel wordt gebruikt en mee kan (al dan niet in vereenvoudigde vorm) en welke componenten alleen maar overbodige rommel geven. Zo kan een bedrijf starten met een ‘clean core’. Belangrijk, want daardoor zullen toekomstige upgrades sneller verlopen en is innovatieve technologie sneller te adopteren.

We analyseren ook welke invloed een overstap heeft op huidige processen, rapportages en transacties. We kijken naar het complete applicatielandschap. Welke componenten zijn er in gebruik die bij een verhuizing geoptimaliseerd moeten worden? Welke huidige functionaliteiten zitten niet standaard in S/4HANA en hoe is dat op te lossen? We onderzoeken ook of applicaties in een on premise, cloud of juist een hybride model passen.

Een eenvoudige en efficiënte inrichting

Een IT-systeem moet toekomstbestendig zijn. Daarom analyseren we alle end-to-end-processen die in de toekomst nodig zijn. 1-op-1 migreren ligt niet voor de hand. Achterhaalde werkmethodes laten we het liefst achter. Zo komen we tot een voorstel welk transitiescenario optimaal aansluit bij een bedrijf. En hoe we het nieuwe systeem zo eenvoudig en efficiënt mogelijk kunnen inrichten.

Leg het pad naar een clean core vast in een roadmap

Alle keuzes die bedrijven tijdens een analyse-traject maken, hebben gevolgen voor het pad dat leidt naar de digitale transformatie. Dat leggen we vast in een roadmap. Inmiddels hebben verschillende bedrijven een succesvolle transformatie ondergaan of zijn ze juist bezig met de transitie. Swinkels Family Brewers ontwikkelde tijdens de S/4 HANA Discovery Tour binnen een week een roadmap. Het ambitieuze eindpunt: een Intelligent Brewery en een snelle, clean core in 2023. En op die ingeslagen weg gaat het familiebedrijf door. Losse oplossingen en verouderde systemen worden vervangen voor geïntegreerde cloudoplossingen waarin alle end-to-end processen samenkomen. Daardoor kan het bedrijf snel inspelen op veranderingen in de markt.

Swinkels is niet het enige succesverhaal. Tijdens Connect to Innovate op 1 en 2 oktober vertellen onder meer Capgemini, KPMG en BAM Infra over hun ervaringen met S/4HANA. Op dit evenement hoor je van zowel klanten als experts meer over de voordelen van een migratie. Uiteraard kun je ook aanschuiven bij verhelderende S/4HANA-sessies in het SAP Mobile Innovation Lab zelf en de sfeer van onze ‘pressure cooker’ ervaren.

Kun je niet wachten tot oktober en ben je benieuwd of jouw bedrijf klaar is voor een verhuizing naar SAP S/4HANA? Dát zoeken we graag met je uit.