Overheid

Deel via:

Zo maakt technologie onze steden veiliger

Voormalig Minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur benadrukte het afgelopen jaar dat Nederland veiliger is geworden. Het werkelijke aantal delicten blijkt echter 5 keer hoger te liggen de officiële cijfers van de politie. Burgers en bedrijven doen namelijk vaak geen aangifte, omdat zij te weinig vertrouwen hebben in de opsporing van de criminelen. Het is daarom hoog tijd dat technologie ons gaat beschermen. 3 mooie voorbeelden van hoe we onze steden veiliger kunnen maken met smart city-technologie.

kaapstad-veiligheid.jpg1. Verbetering communicatie hulpdiensten

Bij de cafébrand in Volendam heeft volgens voorzitter H. Alders van de onderzoekscommissie de slechte samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten vermoedelijk levens gekost. Ook bij de chemiebrand in Moerdijk was de communicatie tussen de hulpdiensten en de brandweerleiding van een erbarmelijk niveau. Daardoor was het gevaar voor andere regio's te lang onduidelijk, en was overleg over bijstand niet mogelijk.

Anno 2017 blijken deze problemen nog steeds aan de orde van de dag. Maar niet in Kaapstad, een miljoenenstad die gemiddeld 500 incidenten per dag kent. De gemeentelijke ambtenaren werken hier met een enkel beheerplatform waarmee zij de zes meldkamers voor openbare hulpdiensten goed kunnen aansturen.

Dankzij het gebruik van interactieve kaarten, kleurgecodeerde symbolen en pictogrammen weten de medewerkers exact wat de locatie is van het incident en van de diverse hulpverleners. Met een simpele druk op de knop kunnen zij contact opnemen met alle hulpverleners, bijvoorbeeld om te communiceren dat de omstandigheden gewijzigd zijn. Tegelijkertijd beschikken de hulpverleners over mobiele apparaten, waarmee ze altijd en overal toegang hebben tot cruciale informatie zoals de aanwezigheid van bluswater.

2. Voorspellen criminaliteit

Stel je een wereld voor waarin je weet waar en wanneer criminaliteit plaatsvindt. Waarbij de politie moet uitrukken naar een incident voordat deze daadwerkelijk plaatsvindt. Dat kan met predictive analytics, of zoals ook wel genoemd: predictive policing.

Hoe het werkt? We kunnen crimineel gedrag voorspellen door middel van het monitoren en analyseren van grote hoeveelheden data. Deze data bestaan onder meer uit delicten die in het verleden hebben plaatsgevonden. Maar ook uit de specifieke dagen, tijdstippen en bij welke weersomstandigheden de daden werden gepleegd. Daarnaast weten we dat met feestdagen, vakantiedagen of evenementen meer criminaliteit plaatsvindt. En dat de kans hoger is in de dagen voordat salarissen uitbetaald worden. Kortom: historische patronen bieden cruciale informatie voor de toekomst.

Met deze informatie kan technologie voorspellen wat de criminele hotspots zijn. En wanneer de kans groot is dat misdaad in de toekomst weer kan plaatsvinden. De politie kan met deze resultaten gerichte mankracht in de gedefinieerde onveilige gebieden inzetten en zo de criminelen in de kraag vatten. Dat biedt niet alleen meer veiligheid voor burgers, maar bespaart ook kosten bij de politie.

Werkt het ook echt? In een grote stad als Los Angeles beantwoorden ze die vraag met een volmondig ja. Na een proefperiode met predictive analytics daalde de criminaliteitscijfers met 12 procent. Het aantal autodiefstallen daalde zelfs met een kwart.

3. Data onttrekken uit beeldmateriaal

De politie zet in samenwerking met gemeenten cameratoezicht niet alleen maar in bij binnensteden en uitgaansgebieden. Bij voldoende aanleiding maken ze hiermee ook woonwijken, stationsgebieden en andere openbare plaatsen veiliger. Daarnaast zijn camera's in de private sector en het bedrijfsleven steeds populairder om criminelen buiten de deur te houden. De data die hieruit voortvloeien, zijn dan ook een onmiskenbaar cruciale bron voor predictive policing.

In 2020 zullen beveiligingscamera's 30 miljard beelden per seconde verzamelen, hetgeen het dubbele is van het aantal beelden die camera's nu ontvangen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze beelden? Helaas nog erg weinig. 98 procent van de beelden wordt niet eens bekeken en slechts in enkele gevallen wordt er actie ondernomen.

In de nabije toekomst gaat dit echter veranderen. Technologie is immers in staat om ook uit beeldmateriaal data te onttrekken. Hiermee kunnen we van tevoren ongelukken, diefstal of andere kritieke situaties herkennen voordat ze hebben plaatsgevonden. Technologieën zoals video-analytics, artificial intelligence en deep learning maken het mogelijk om steden veiliger te maken.

Volgens de Global Peace Index staat Nederland op een 15e plaats van de meest veilige landen in Europa. Wereldwijd stonden we in 2016 op de 20e plek. We kunnen hieruit concluderen dat we het helemaal niet zo slecht doen op het gebied van veiligheid. Maar let wel: landen als Polen, Bhutan en Slovenië gaan ons nog voor. Wat mij betreft genoeg reden voor ingrijpen. Laat technologie daar een grote rol in betekenen.

Wilt u meer weten over de inzet van nieuwe technologie in de publieke sector, en hoe u uw organisatie voorbereidt op de digitale economie? Download geheel kosteloos en vrijblijvend de  whitepaper 'Frictionless Government' .

Download whitepaper