Overheid

Deel via:

Woningcorporaties, de huizenprinters komen eraan!

277201_l_srgb_s_gl“Laten we even wat huizen printen op dat stuk braakliggende grond.” Ooit zal iemand deze zin terloops uitspreken om vervolgens een grote 3D-printer het terrein op te rollen en een rij prachtige huurwoningen neer te zetten. En als we het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner mogen geloven, ligt dat moment helemaal niet ver in de toekomst. Wat betekent dit voor de corporatiesector? 

Elk jaar publiceert Gartner Research de Hype Cycle for Emerging Technologies, een grafiek die de evolutie van opkomende technologieën inzichtelijk maakt. Zo kunnen we de ontwikkeling van veelbesproken trends volgen, van eerste kennismaking tot hype en van hype tot massale toepassing. Gartner onderscheidt drie vormen van 3D-printen – voor consumenten, bedrijven en de gezondheidszorg – en deze vormen hebben allemaal een plek in de grafiek van 2015. De voorspelling van Gartner: het duurt nog 5 tot 10 jaar voordat 3D Bioprinting en Consumer 3D-printing breed zijn geaccepteerd. Enterprise 3D-printing is nog maar 2 tot 5 jaar van ons verwijderd.

Van lingerie tot grachtenpand

Het printen van 3D-voorwerpen kent ontzettend veel toepassingen en elke branche experimenteert met verdienmodellen. De gezondheidszorg print organen en botten, de automotivebranche print motor- en raketonderdelen, en in de productie en detailhandel staan de printers helemaal roodgloeiend: sportschoenen, lingerie, kinderspeelgoed, meubels, vuurwapens... Ook in de bouw ‘rolt’ er veel uit de 3D-printer: maquettes, bruggen en een Amsterdams grachtenpand. En daar blijft het niet bij, want het is een Chinees bedrijf onlangs gelukt om tien huizen van 200 m2 te printen in 24 uur, tegen een kostprijs van 4.800 dollar per stuk. En heeft u het NOS Journaal gezien op woensdag 21 oktober (zie fragment vanaf 18:23 minuut) over de Technische Universiteit Eindhoven? Daar zijn ze in een vergevorderd stadium met geprint beton. Als de ontwikkelingen zo doorgaan, wordt het proces van huizen printen alleen maar sneller, nauwkeuriger en goedkoper.

3D ontketent een industriële revolutie

Heeft u er weleens bij stilgestaan wat dit betekent voor de corporatiesector? Er zou zomaar een commerciële partij tot de markt kunnen toetreden die razendsnel huurwoningen print en deze dan aanbiedt tegen een zeer scherpe huurprijs. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning kan flink naar beneden en de scheve verhouding tussen vraag en aanbod verdwijnt als sneeuw voor de zon. Huurders krijgen precies dát waar ze behoefte aan hebben: een goedkope en leefbare woning, tegen een lage prijs en zonder wachtlijst.

Dit kan de sector – en ons leven in het algemeen – totaal op zijn kop zetten. De traditionele rode baksteen verdwijnt langzaam uit het straatbeeld en de concepten ‘vastgoed’ en ‘wonen’ krijgen een hele andere invulling. Niemand hoeft nog een leven lang in hetzelfde huis te wonen. Waarom zou je ook, als je met één druk op de knop een nieuwe kunt printen? Het is niet meer nodig om een huis te bouwen dat zo stevig is dat het honderden jaren blijft staan. Nee, in het 3D-printtijdperk worden woningen na 10 of 20 jaar gewoon weer afgebroken. En als er gezinsuitbreiding komt of je wilt het dak renoveren, dan print je gewoon een extra kamer of een nieuw dak.

Geef uw corporatie een nieuwe dimensie

Oké, ik loop wat hard van stapel. Er zijn natuurlijk nog een hoop hordes te nemen voor het echt zover is. Zo moet de bouwsector de veiligheid van printhuizen kunnen garanderen en moeten industriestandaarden en –normen worden aangepast. Maar één ding is zeker: 3D-printen is here to stay en zal de bouw- en corporatiesector op hun grondvesten doen schudden.

Het lijkt me een mooie aanleiding om uw ondernemingsplan nog eens tegen het licht te houden. Bent u flexibel genoeg om met deze innovaties mee te bewegen? En wat is uw onderscheidende vermogen als de huizenprinter ten tonele verschijnt, en vraag en aanbod ineens beter op elkaar zijn afgestemd? Ik ga het gesprek graag met u aan.