Overheid

Deel via:

Waarom de burgemeester van Eindhoven zich vergist

Licht-plaatje-in-tekstOnlangs hoorde ik Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, op NPO Radio 1 in het programma Twee Dingen praten over de problemen met software bij de overheid. Van Gijzel stelde dat alle software verouderd is op het moment van ingebruikname. Twee jaar geleden zou hij een punt gehad hebben. Tegenwoordig heeft hij echter ongelijk.

Als je een auto koopt, is hij verouderd op het moment dat je de garage verlaat. Het is een cliché waarin best wel een kern van waarheid zit. Als dat cliché al gold voor software, dan is het inmiddels volledig achterhaald. Met dank aan cloud. Vandaag de dag kan iedereen altijd over de allerlaatste en allernieuwste versie van software beschikken. Als jouw cloudleverancier vandaag een update uitrolt, zijn alle gebruikers meteen up-to-date. En dat allemaal zonder dure consultancy of ingrijpende update-procedures. In overheidsland is cloud om allerlei redenen nog niet heel erg doorgedrongen. Maar dat zal op den duur zeker veranderen. En als dat zover is, zal ook de software die overheden gebruiken altijd up-to-date en vers van de pers zijn.

Toch begrijp ik de frustratie van Van Gijzel wel. In zijn inmiddels behoorlijk lange politieke carrière, waarvan 12 jaar als PvdA Tweede-Kamerlid, heeft hij immers aardig wat overheidsprojecten voorbij zien komen waarvan de kosten ongecontroleerd uit de bocht vlogen. Dat mag niet gebeuren, maar ik begrijp het wel. IT-projecten binnen de overheid zijn meestal ontzettend complex. Bovendien verandert de buitenwereld razendsnel. Een traditioneel en complex IT-systeem laat zich niet 1-2-3 aanpassen waardoor het volgen van de veranderende maatschappelijke en politieke realiteit behoorlijk uitdagend is. Daardoor is IT geen enabler meer, maar een remmende factor.

In-memory computing

Toch verwacht ik dat ook dit probleem op termijn tot het verleden behoort. Dat heeft alles te maken met de opkomst van HANA en de impact die dat heeft op de manier waarop we met data omgaan. Nu leggen systemen een enkele transactie nog op tig plaatsen in het systeem in allerlei varianten vast. Zo werken bedrijfssystemen nu eenmaal. Tot nu toe dan. Want dankzij de rekenkracht en snelheid van HANA wordt het mogelijk om data op een radicaal nieuwe manier vast te leggen. Die ene transactie wordt nog maar één keer vastgelegd. Op één plek. Alle andere berekeningen en bewerkingen worden vervolgens in een oogwenk afgeleid van die originele basisinformatie. Het resultaat is een drastische complexiteitsreductie. En als iets duur, tijdrovend en foutgevoelig is, dan is het wel complexiteit.

Simpel = beter

Terug naar de frustratie van Van Gijzel. Op het moment dat de complexiteit van systemen drastisch gereduceerd kan worden, zullen IT-projecten in de overheid (en in iedere andere sector) bijna als vanzelf goedkoper worden. Bovendien wordt het veel eenvoudiger om mee te bewegen met veranderingen. Want als de basis van het systeem helder, eenvoudig en stabiel is, wordt het toevoegen of wijzigen van functionaliteiten veel eenvoudiger. Versimpeling is key.

De combinatie van HANA en cloud gaat een geweldige impuls geven en zal alles en iedereen raken die met software werkt of er weleens mee te maken heeft. De systemen zoals u ze kent, zijn over niet al te lange tijd verleden tijd. Ik werk al een tijdje in IT, maar een revolutie van deze omvang heb ik nog niet vaak voorbij zien komen. Waar het naartoe zal gaan is nog onduidelijk, we staan echt nog aan het begin van de ontwikkelingen. Je kunt de veranderingen die zich op dit moment voltrekken volgens mij nog het beste vergelijken met de overgang van paard en wagen naar de auto. Ja, paard en wagen is een vorm van transport. Maar het moment dat het paard vervangen werd door de benzinemotor, was het moment waarop de wereld blijvend veranderde. Niet meebewegen was geen optie.

Rob van Gijzel is burgemeester in een stad die in het hart ligt van een van de slimste regio’s ter wereld en hij staat aan het hoofd van een gemeente die technologie tot hoogste gospel heeft uitgeroepen. Ik geef het nog een jaar of twee. Dan heeft ook de burgemeester van de Lichtstad er weer vertrouwen in.