Overheid

Deel via:

Overheden, hoe maken jullie het onmogelijke mogelijk?

Design ThinkingVoor overheden is bezuinigen momenteel een dagelijks terugkerend thema. Hoe kunnen ze die zo efficiënt mogelijk doorvoeren? Zonder dat dit ten koste gaat van hun plichten richting de burger? Steeds meer overheden kijken daarom niet langer naar alleen een reductie van personeel, maar ook naar de laatste innovaties. Juist op dat laatste vlak zijn de mogelijkheden ontelbaar, mede dankzij de real-time kracht van in-memory technologie. Het is aan de overheden om die optimaal te benutten.

Overheden moeten meer dan ooit rekening houden met hun budget. Hoe slimmer ze dat inzetten, hoe minder ze verspillen. En daar kan de inzet van moderne technologie ze uitstekend bij helpen. Zo maakt de combinatie van social media, sensoren, videobeelden en in-memory technologie het mogelijk om kosten te besparen en toch efficiënter te werken. Niet door alleen achteraf te analyseren, maar door te constateren dat iets gebeurt op het moment zelf. Of zelfs daarvoor.

Snel en gedetailleerd analyseren
Denk bijvoorbeeld aan de rellen in Haren. Door de vele berichten op social media te analyseren op het moment dat ze verschenen, hadden overheden veel sneller trends in sentimenten kunnen voorspellen. En zo efficiënter kunnen ingrijpen en meer kosten kunnen besparen. Dat efficiënt ingrijpen gebeurde bijvoorbeeld wel in oktober 2012, toen orkaan Sandy op New York afstormde. De Amerikaanse overheid wist tienduizenden mensen binnen no-time te bereiken en te evacueren. En dat op basis van informatie die verzameld werd met behulp van in-memory technologie waarmee organisaties grote hoeveelheden data in een flits kunnen analyseren. 

Monitoren op afstand
Zoals zoveel sectoren moet ook de ouderenzorg het tegenwoordig doen met steeds minder personeel. Dat vraagt om andere manieren om ouderen toch voldoende zorg te blijven bieden. Bijvoorbeeld door hun gedrag op afstand te monitoren. Stel dat via bewegingssensoren blijkt dat het licht in de slaapkamer van een seniorenwoning ’s nachts opvallend vaak aan en uit gaat. En stel dat we die tendens meteen kunnen koppelen aan het ziektebeeld en het medisch dossier van die persoon. Om daar dan doelgericht actie op te ondernemen. De combinatie van bewegingssensoren, data én de mogelijkheid om die doordacht te analyseren zou zomaar een leven kunnen redden. 

Real-time interpreteren
Snelheid speelt bij dit alles een wezenlijke rol. Snelheid die voortkomt uit een in-memory technologie als SAP HANA. De oplossing stelt organisaties in staat om grote volumes gegevens real-time, dus op vrijwel hetzelfde moment, te interpreteren. Gebruikers kunnen hun gegevens honderden keren zo snel analyseren als voorheen. Het maakt in veel situaties ’n wezenlijk verschil of al binnen een paar minuten een antwoord volgt, of dat dit pas na uren of soms dagen gebeurt. Met SAP HANA zijn er opeens veel meer ‘snelle’ antwoorden mogelijk. Ook wanneer het gaat om oplossingen voor de publieke sector. Maak bijvoorbeeld kennis met het Charité Berlin ziekenhuis, dat inmiddels de voordelen van HANA voor kankeronderzoek ervaart.

Razendsnel inspelen
Met in-memory technologie kunnen overheden sneller dan ooit inspelen op trends en ontwikkelingen. En zo gerichter actie ondernemen op bijvoorbeeld het gebied van fraudedetectie. Ook maakt een oplossing als HANA goed zichtbaar waar een overheid haar budget aan besteedt. Zo krijgt u bijvoorbeeld in een mum van tijd een overzicht van de bestedingen van de American Recovery and Reinvestment Act. Die Amerikaanse wet bestaat sinds 2009 en omvat een pakket aan stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie na de kredietcrisis weer op gang te brengen.

Veelzijdige revolutie
Waar in-memory technologie ons brengt, weet niemand. Ook SAP niet.

De toepassingen van in-memory technologie liggen nu eenmaal niet altijd voor de hand. Zie HANA daarom eerder als een revolutie, die zo veelzijdig is dat je niet zomaar kunt bedenken wat je er allemaal mee kan. Het is aan u en ons om samen na te denken over hoe we er processen mee willen ondersteunen. SAP heeft hiervoor een methodologie beschikbaar die Design Thinking heet. U leest er meer over in deze blog over Design Thinking van mijn collega Mark Raben.

Welke ideeën heeft u?
SAP heeft de techniek van Design Thinking vol overgave geadopteerd. Samen met organisaties en overheden willen we bekijken welke scenario’s mogelijk zijn. Wij zien de vele mogelijkheden, al vragen we ons ook voortdurend af welke ideeën er leven bij overheden. Welke kansen willen zij benutten dankzij een technologie als HANA? Hoe zouden zij het onmogelijke mogelijk willen maken? Kortom, overheden: wat is volgens jullie nu nog nauwelijks denkbaar, maar straks realiteit? Ik zie jullie reacties graag tegemoet!

Meer informatie over SAP