Overheid

Deel via:

Een oproep aan gemeenten: geef je inwoners meer macht

Business woman using tabletWaar gaat mijn belastinggeld naartoe? Waarom wordt dat ene gevaarlijke kruispunt wel aangepast en de kruising in onze wijk niet? En wat doen jullie om de criminaliteit in mijn buurt te verlagen? Burgers hebben veel vragen. Vragen die voortkomen uit nieuwsgierigheid, bevlogenheid én onwetendheid.

Burgers willen graag bijdragen aan een veilige, schone stad met goede voorzieningen, maar hebben vaak geen idee wat er zich afspeelt binnen de muren van het gemeentehuis. Met frustratie en onvrede als gevolg. De inzet van big data/open data is de oplossing.

Met moderne technologie kun je inwoners direct toegang geven tot belangrijke informatie. Veel gemeenten zijn hier huiverig voor, maar ik verzeker u: u zal de grip op uw stad niet verliezen! In tegendeel. Meer transparantie zorgt voor betere openbare diensten en betrokken inwoners. Het zorgt ervoor dat mensen die vragen hebben - beslissers en burgers - direct toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben. Ze gaan meedenken over oplossingen en echt met u samenwerken. Hoe mooi is dat?!

Boston

De Amerikaanse stad Boston gebruikt big data om de criminaliteit in probleemwijken terug te dringen. En met succes. In ruim de helft van de probleemgebieden is het aantal incidenten flink verlaagd en de leefbaarheid toegenomen. Ze hebben dit gerealiseerd met het Problem Properties Monitoring Dasboard (zie de video hieronder). Dit is een programma dat in enkele seconden een overzicht genereert van de telefoontjes die binnenkomen bij hulpdiensten, rapportages van de politie, meldingen van burgers, belastinggegevens, etc. Alles komt samen in één overzichtelijk dashboard.

[youtube id="0gepYGx0Yvg"]

De informatie is altijd en voor iedereen toegankelijk, ook via mobiele devices. Incidenten doen zich immers voor op straat, dus moeten ze daar ook direct te rapporteren zijn. Doordat Boston de informatie heeft vrijgegeven, kunnen burgers heel gemakkelijk meedenken over oplossingen. Ze hebben de (open) data zelfs gebruikt om een app te ontwikkelen die de veiligheid verbetert. Zo werkt de stad heel gericht aan gebiedsontwikkeling, samen met hun inwoners.

Betrokkenheid door Business Intelligence

Met open data en business intelligence creëer je een leefbare stad met een hoge verbondenheid tussen bedrijfsleven, overheid en burgers. Mensen leven nou eenmaal met vragen. Dus waarom zou je ze niet de handvatten geven om zelf de antwoorden te vinden? Maak gebruik van hun nieuwsgierigheid en bevlogenheid!

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om innovatief gebruik te maken van IT om een stad te verbeteren. Wat dacht je van een Facebook-game (vanaf 1.35 minuut)?