Niet terug, maar vooruit naar de natuur!

  • Mark Raben
    Chief Technology Officer (CTO) Middle & Eastern Europe at SAP
    11/10/2016 | 382 views

Koert van Mensvoort kocht een oude SRV-wagen en bouwde die om tot de futuristische Nanosupermarkt. Tijdens de IT Inspiration Day stond deze voor de ingang van het SAP kantoor geparkeerd. Bezoekers konden met een aantal producten kennismaken die in de toekomst wellicht écht in de schappen liggen.

Koert van MensvoortVan schoenen gemaakt van genetisch gemodificeerd roggenleer, tot muurverf waarvan je de kleur na het aanbrengen eindeloos aanpast met je smartphone. Koert van Mensvoort is oprichter van het Next Nature Network, wetenschapper en kunstenaar. Zijn ideeën over de toekomst en de uitwerking hiervan tot conceptuele producten, zetten je aan het denken. Wijn waarvan je de smaak ‘instelt’ door hem even in de magnetron te zetten? Doe mij maar een Cabernet Sauvignon, alhoewel doe toch maar een Pinot Noir! Maar de Energy Belt, die buikvet omzet als energiebron voor je smartphone? Ik weet het niet…

Liever zonder riool dan zonder internet?

Ook in de Talk van Koert daagt hij zijn publiek uit om de grens te bepalen van wat wenselijk is en na te denken over de status van technologie. Zo had ik er nog niet eerder bij stil gestaan dat ons alfabet ooit een superslimme informatietechnologische innovatie is geweest. Daarnaast bleek dat bijna de helft van de zaal liever zonder riool leeft (óók ooit technologische vooruitgang) dan zonder internet. Heel verstandig volgens Koert: “Want als je internet hebt, kun je heel gemakkelijk opzoeken hoe je zo’n compost-toilet moet bouwen.” 

Technologie als tweede natuur

Koert van MensvoortKoert introduceert zijn Piramid of Technology. Gebaseerd op de beroemde piramide van Maslow, komen verschillende stadia aan bod die technologische vindingen doorlopen. Vanaf het moment dat iemand alleen nog maar een idee heeft voor een bepaalde innovatie, tot aan het moment dat het zó is geïntegreerd in ons dagelijks leven dat we het niet eens meer als technologie beschouwen. De technologie voelt dan eigenlijk meer aan als onze natuur, vandaar ook de naam Next Nature Network. Bekijk de video hieronder voor een mooie introductie.

 

 

 

Dromen als doelstelling voor innovatie

Ik merk dat ik sinds de Talk van Koert nog steeds regelmatig stil sta bij de verschillende stadia die technologische ontwikkelingen doorlopen. Het asfalt waar ik wekelijks honderden kilometers op maak? Vrij hoog in de piramide. Mijn smartphone? Volledig mijn tweede natuur. En ik denk dan ook terug aan de oproep van Koert om de lat voor innovaties zo hoog mogelijk te leggen. “Durf te dromen en neem deze dromen serieus! Ga voor innovatie op het hoogste niveau en ga niet terug naar de natuur maar vooruit naar de natuur.” Hoe vertaal ik dat naar mijn werkveld als Chief Technology Architect?

Koert van Mensvoort en Mark RabenAls ik mijn fantasie loslaat op trends als big data, analytics, IoT, virtual & augmented reality, machine learning en kunstmatige intelligentie… Dan kom ik uit op systemen die als volwaardig lid van de directie mee sturing geven aan de business. Dan denk ik aan een app die me effectief helpt om afspraken te maken met de juiste mensen op het juiste moment zodat ik ze precies de juiste oplossingen kan bieden. Of aan krachtige computing waarmee we nóg nauwkeurig voorspellen hoe de markt zal veranderen. 

Dat zijn in drie zinnen mijn stipjes op de horizon. Ik ben heel nieuwsgierig naar die van jou! Welke kant gaan we uit met IT? Op welke droom zet jij je geld? Laat het me weten, dan gaan we samen vooruit naar de natuur! 

 

Op deze plek verschijnen de komende tijd blogs waarin ik dieper inga op de Talks die tijdens de IT Inspiration Day plaatsvonden. Daarin neem ik dan ook telkens een link op naar de video.

Wil je op de hoogte blijven van alle Technologie-blogs? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

{{cta(‘f4968fe6-901d-4044-b2e8-2907fa871e0f’)}}