Network & Spend management

  Deel via:

  Welke kansen biedt de deeleconomie?

  DeeleconomieIn de digital economy neemt het ruilen van spullen, kennis en vaardigheden en het slim delen van overschotten een enorme vlucht. Goed voor de portemonnee en bovendien duurzaam. Bekende internationale voorbeelden zijn Uber en Airbnb, maar er zijn ook genoeg vindingrijke Nederlandse initiatieven.

  Overcapaciteit

  In onze consumptiemaatschappij hebben we al snel iets over. Of ligt iets nutteloos te wachten op de volgende keer dat we het nodig hebben. Dat kan efficiënter, door overcapaciteit te delen met elkaar.

  Nederlanders weten hier wel raad mee en zetten technologie slim in voor innovatieve diensten. Zo is in ons land het bekende internationale platform Peerby ontwikkeld. Via dit platform kunnen buurtbewoners eenvoudig spullen van elkaar lenen. Maar er is veel meer. Thuisafgehaald.nl, bijvoorbeeld. Via deze website kun je je kookkunsten delen met buurtbewoners. Ook Foodsharing.nl zit in deze hoek. Dit platform laat mensen hun overschot aan (houdbaar) voedsel delen met buurtbewoners.

  Co-working

  Een andere vorm van inefficiënte overcapaciteit is het surplus aan kantoorruimte en voorzieningen waar je als freelancer of zzp'er al snel mee kampt. Een eigen kantoor is vaak duur. Het delen van kantoorruimten met andere organisaties, het zogenoemde 'co-working', biedt uitkomst. Je maakt gezamenlijk gebruik van voorzieningen als internet, stroom, een koffieapparaat en bureauruimte. Daardoor is co-working voordeliger dan een eigen kantoorruimte. En die gedeelde ruimte is een voedingsbodem voor frisse nieuwe ideeën en samenwerkingen. Een voorbeeld van een Nederlandse co-working-dienstverlener is bijvoorbeeld The Thinking Hut en iGluu.

  Crowdfunding en peer-to-peer-leningen

  De deeleconomie heeft ook gezorgd voor nieuwe financieringsvormen, waarbij traditionele financiële instellingen buitenspel staan. Denk aan crowdfunding, waarbij voor de financiering van een project of bedrijf een beroep wordt gedaan op de massa in plaats van op een bank. Bekend is natuurlijk Kickstarter, maar ook Nederlandse crowdfundingplatforms zijn volop aanwezig. Bijvoorbeeld The Dutch Deal, een platform dat zich specifiek richt op ondernemend Nederland.

  We kennen zelfs regionale initiatieven. Zoals MyCrowdfunding.nl, dat zijn pijlen richt op Gelderland. Ook voor consumenten bestaan de nodige initiatieven die consumptieve kredieten tussen burgers mogelijk maken, de zogeheten peer-to-peer-leningen. Geldvoorelkaar.nl en Lendico zijn daarvan voorbeelden.

  Ruilen

  Ten slotte gaat de deeleconomie niet alleen over delen, maar ook over directe ruil. Dat kunnen producten zijn, maar vooral het ruilen van diensten is populair. Dat kan op bijvoorbeeld Croqqer. Dit Nederlandse initiatief biedt mensen de kans allerhande klussen aan te bieden in ruil voor een wederdienst. De opdrachten variëren van het bouwen van een website tot het in elkaar zetten van een IKEA-kast.

  Kansen voor innovatie

  Voor Nederlandse ondernemers biedt de deeleconomie uitgelezen kansen voor nieuwe verdienmodellen. Daarvoor moet je wel buiten de gebaande paden durven treden. Innovatieve technologie zoals Internet of Things, geo-locatie en real-time en predictive analytics maken een waaier aan nieuwe toepassingen mogelijk. Met die instrumenten kun je vraag, beschikbaarheid en aanbod veel beter op elkaar laten aansluiten.

  Waarom zou je bijvoorbeeld een boor niet voorzien van een chip, waarmee de gebruiker betaalt per geboord gat? En waarom zou diezelfde boor niet voorzien zijn van een gps-chip, zodat de eigenaar altijd precies weet waar zijn uitgedeelde spullen zich bevinden?

  De economie van de 20e eeuw heeft het doen van aankopen steeds gemakkelijker gemaakt. Wie nu delen gemakkelijker maakt, heeft goud in handen. Nederland: laat zien wat je kunt.