Migreer naar de cloud voor vrijheid en eenvoud

Ooit was het aan de early adopters om hun bedrijfskritische systemen onder te brengen in de public cloud. Die tijd lijkt voorbij, nu steeds meer organisaties zich oriënteren op een zelfde stap. Benieuwd waarom ze dat doen? En welke voordelen ze benutten? Raymond Geurden, Product Manager Applications & Data bij KPN, praat je bij. En vertelt je bovendien waar je op moet letten wanneer je de stap naar de public cloud overweegt.

Op Connect to Innovate ging ik tijdens een interview in op de behoefte bij bedrijven om hun traditionele applicaties onder te brengen in de public cloud. Een actueel onderwerp, waarvoor ik een afstandsbediening voor interactieve tv bij me had. Dat was uiteraard niet voor niets. Want als die afstandsbediening ergens voor staat, dan is het wel vrijheid en eenvoud om zelf mijn zenders en films te kiezen. De achterliggende infrastructuur mag dan complex zijn, maar toch maak je als gebruiker eenvoudig gebruik van alle geavanceerde mogelijkheden. En je kijkt je programma’s precies op de momenten dat jij dat wil. Die ervaring willen bedrijven ook in de cloud: eenvoudig en snel systemen uitrollen op deze ingenieuze infrastructuur, en daardoor wendbaar en flexibel zijn en profiteren van de nieuwste mogelijkheden. De huidige technologie geeft je deze vrijheid en maakt het allemaal mogelijk. En dat alles door het drukken op een paar knoppen.

Benut de mogelijkheden

Het is niet zo vreemd dat bedrijven juist nu deze stap willen maken. De public cloud is doorontwikkeld en volwassen geworden, óók voor de grootzakelijke markt. In de cloud is de technologie voorhanden om tegemoet te komen aan de strengste beveiligingseisen. Daarnaast is de betrouwbaarheid verder toegenomen en is de cloud wereldwijd bereikbaar. Bedrijven kunnen nu kiezen voor het beste van beide werelden, door bijvoorbeeld traditionele SAP Solutions te laten draaien op het Azure-platform van Microsoft en tegelijk nieuwe services uit het SAP Cloud Platform te integreren. Met deze combinatie beschikken bedrijven niet alleen over een wendbare en flexibele infrastructuur, maar kunnen ze ook gemakkelijker legacysystemen uitfaseren. Bovendien houden bedrijven hun waardevolle data en processen – hun digital core – nog altijd in eigen hand, omdat ze werken in een beveiligde omgeving binnen de public cloud.

Bereid je goed voor

Toepassing van de public cloud biedt nieuwe mogelijkheden, dat is zeker. Toch doen bedrijven er goed aan de stap niet zomaar te zetten. Mijn advies? Bereid je vooral goed voor. Zorg allereerst dat je oplossingen zijn gecertificeerd voor, en ondersteund worden in, de cloud. Houd daarbij rekening met functionele veranderingen en aanpassingen bij een eventuele upgrade. Denk daarnaast na over de beveiliging van je netwerken en verbindingen in de cloud. En zorg dat je disaster en site recovery goed inricht. Daarmee kun je data altijd waarborgen en herstellen – zonder gegevensverlies. Automatisering van deployment, monitoring en back-up van systemen en data zijn eveneens basisvereisten waarvoor een goede architectuur moet worden ontworpen en geïmplementeerd. Ook in de cloud.

Denk er bovendien over na hoe je jouw waardevolle data in de cloud er later ook weer uit kunt halen en bij een andere leverancier kunt onderbrengen. Liefst zonder hoge kosten te moeten maken. En tot slot: zorg naast beveiligde verbindingen voor goede connectiviteit en bandbreedte om betrouwbaar en met voldoende performance te kunnen werken.

De techniek is er

Waar eerder nog vooral kleinere bedrijven hun landschap in de public cloud onderbrachten, zie ik nu vooral dat juist de grote bedrijven die stap zetten. En dat niet stapsgewijs, maar vanuit een doordacht cloud first-beleid. Voor mij toont die ontwikkeling goed aan welke stappen leveranciers van clouddiensten de afgelopen tijd hebben gezet. Nogmaals, de techniek is voorhanden. En voor het ontwerp en de migratie? Dan is er altijd een partner als KPN. We hebben jarenlange ervaring in het beheer van SAP Solutions en zorgen naast internet- en cloudservices ook voor betrouwbare connectiviteit. Hierdoor zijn we een solide partner die complexe techniek eenvoudig bereikbaar maakt.

Begeleiding en adoptie

Ik merk dat veel bedrijven moeite hebben om keuzes te maken waar het gaat om een cloudimplementatie. Dat zit ‘m vooral in de complexiteit van alle mogelijkheden, waardoor bedrijven onvoldoende zicht hebben op wat nou de beste keuze is. Met de begeleiding van een doorgewinterde partner wordt het een stuk eenvoudiger om hierin je weg te vinden. In alle vrijheid kun je dan de cloud adopteren als platform voor bedrijfskritische systemen en krijg je die eenvoudige afstandsbediening in handen.

Wil je weten hoe jouw organisatie kan migreren naar de cloud? Neem dan contact met mij op, en ik help je verder!