IT is geen kostenpost maar een asset

Iedereen met een mobiele telefoon kent het probleem. Je wilt een nieuwe app installeren en dan krijg je de mededeling dat je hiervoor wel een iPhone 10 moet hebben. Een lastig dilemma. Je telefoon doet het nog goed en je hebt geen zin om speciaal voor die app een nieuwe aan te schaffen. Aan de andere weet je dat het niet bij die ene app zal blijven. Met een nieuwe iPhone 10 kun je weer even vooruit.

Ook bedrijven worstelen met dit dilemma. Er komen steeds meer slimme applicaties in de cloud die het besturen van een onderneming efficiënter en effectiever maken zoals de Digital Boardroom, een toepassing in SAP Analytics Cloud. Een vereiste om optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwe toepassingen is een datasysteem dat op orde is.

Kostenpost

Als SAP zijn we gewend voorop te lopen in technologische ontwikkelingen, maar we zien dat onze klanten moeite hebben het tempo van de veranderingen bij te houden. Zij zien de extra mogelijkheden en kansen, maar zijn terughoudend om te investeren in het up to date brengen van hun IT-systemen om de stap naar de cloud te maken.

Ik heb het idee dat een groot deel van de bedrijven IT als een kostenpost ziet in plaats van als een asset. Ze denken: waarom moet ik alweer upgraden, de functionaliteit blijft hetzelfde? Of: ik investeer in een nieuwe versie, maar wat krijg ik dan meer? Het antwoord is: ‘Je krijgt vaak niets meer. Maar als je het systeem niet onderhoudt en geen nieuwe versies aanbrengt, werkt het op een gegeven moment niet meer’.

Lipstick on a pig

Vorig jaar was ik op het hoofdkantoor van een grote multinational in Londen om een demonstratie van de Digital Boardroom te geven. In dit dashboard overzie je in een oogopslag in real time de planning, de budgetten en de resultaten die je hebt gerealiseerd. Aanpassingen en nieuwe scenario’s kunnen in dezelfde tool meteen worden doorgerekend. Iedereen was enthousiast en onder de indruk, maar de wereldwijde verantwoordelijke voor alle backend systemen van deze multinational was sceptisch en verwoordde het zo: ”It’s lipstick on a pig. Everybody wants the shiny lipstick but underneath we still have a big fat ugly pig. And we have to fix that first before we can use the shiny lipstick. And once we have fixed it, there will be new shiny lipstick.”.

Hij heeft een punt. Het is niet alleen zaak alles op orde brengen, je moet de ontwikkelingen ook bijhouden. Iedere organisatie wil nu een ‘slim’ bedrijf worden. Ze zien wat onze technologie kan en zeggen: “Dat wil ik.”. Als ze horen wat het kost en wat ze ervoor moeten doen, krabbelen ze terug. Nieuwe digital natives zien vaak het belang van het up tot date hebben van hun IT, maar bedrijven die er niet volledig voor gaan, missen de boot. Niet alleen op het gebied van IT, maar ook in de slag met de concurrentie.

Cloud

Een oplossing om de stress en de druk van het continu updaten van systemen voor te zijn is werken in de cloud. Een grote onderneming die zijn traditionele on premise SAP BI-systeem van versie 1 naar versie 2 overzet, trekt daar nu drie tot zes maanden voor uit. Tel daarbij op dat veel bedrijven de policy hebben om naar de voorlaatste in plaats van de nieuwste versie te gaan om kinderziektes en bugs te vermijden dan loop je al snel achter. Tegen de tijd dat alles op orde is, zijn we al bezig met mooie nieuwe andere dingen en die releasen we meteen in de cloud. Nieuwe functionaliteit is hier het eerst beschikbaar, daar betaal je niets extra’s voor, het zit gewoon in je abonnement. Je blijft dan constant up to date zonder zelf grote investeren te doen.

Het probleem is dat de data vaak nog in oudere systemen zit. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de Digital Boardroom moet je zorgen dat die systemen goed op orde zijn. Dat kan door je on premise-systemen aan te passen, maar je kunt ook de stap maken naar het SAP Cloud Platform dat de mogelijkheid biedt gebruik te maken van HANA as a Service. Je blijft dan ook met je datasoftware up to date zodat je snel nieuwe technologie kunt adopteren.

Een bestuurder die ervoor kiest geen nieuwe iPhone te kopen, is geen ramp. Een bestuurder die twijfelt over het nut van investeringen in IT loopt het risico dat zijn onderneming het verliest van de concurrent die wel inziet dat IT het verschil kan maken tussen winnen of verliezen.

Meer weten? Bekijk de video of neem contact op voor een afspraak.