Innovation

  Deel via:

  Zet elke hectare optimaal in met Smart Farming

  smart-farming-smart-per-hectare.jpgDe landbouwsector is over de hele wereld volledig aan het veranderen. In Nederland is het zelfs één van de meest vernieuwende en innovatieve bedrijfstakken als je het mij vraagt. Drones, slimme werktuigvoertuigen, hoogwaardige meet- en regeltechnieken… Het gebruik van ICT in de foodagro industrie neemt steeds meer toe, ook in andere delen van de wereld. Maar wat kunnen we nou allemaal met Smart Farming?

  Smart per hectare

  De wereldbevolking groeit aanzienlijk. Naar schatting zijn er in 2050 zo’n 9,9 miljard mensen op onze aardbol. Om hen allemaal te kunnen blijven voorzien in voedsel, dient de voedselproductie met 70% te stijgen. En dat moeten we gaan realiseren met minder landbouwgrond en dezelfde hoeveelheid water. Om die reden neemt de vraag naar duurzamere productie ook steeds meer toe. Smart Farming kan hier naar mijn mening écht het verschil maken. Het zorgt voor efficiënter produceren, waardoor een structureel verbeterde opbrengt van oogst en kapitaal ontstaat. Dit kan door data, die van sensoren, drones of satellieten afkomstig is, te analyseren en in te zetten om boeren van het juiste advies te voorzien. Door het slim inzetten van data is het dus mogelijk om zoveel mogelijk profijt uit iedere hectare aan grond te halen.

  Wereldwijde database

  Een organisatie die zich inzet om de wereld te verbeteren door technologie toe te passen, is Waterwatch. Hun missie is om de voedselproductie overal ter wereld te laten stijgen, door minder water en pesticiden te gebruiken. Data en technologie zetten zij in om de agrarische sector duurzamer te maken.

  Zo hebben zij een database die wereldwijd satelliet-, klimaat- en weerdata verzamelt. Deze data wordt wekelijks geüpdatet en geeft o.a. inzicht in biomassa, koolstofinlaat en watergebruik.

  Crop Disease Alert App

  Om die data voor boeren toegankelijker te maken, wil Waterwatch een ‘navigatiesysteem’ voor hen ontwikkelen. Dit resulteerde in een app – die in samenwerking tussen The Next View en SAP – in de Run Live Truck ontwikkeld is. De truck is voor deze case ‘on tour’ geweest: hij heeft twee dagen op het Global Forum for Innovations in Agriculture gestaan. Vervolgens is het eindresultaat bij de HAS in ’s Hertogenbosch gepresenteerd.

  De ‘Crop Disease Alert App’ doet wat de naam belooft: hij geeft de boer tot 14 dagen vooruit inzicht in de ziektedruk, om het risico op gewasziektes te beperken. Waar boeren nu elke dag uit voorzorg hun velden besproeien met pesticiden, maakt de app het mogelijk om exact in te zien wanneer begieting noodzakelijk is. Door middel van een kleurindicatie geeft de app aan wanneer het risico op gewasziektes het hoogst is. Daarnaast combineert de app deze satellietdata met weerdata. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind is, wordt een andere dag geadviseerd om te begieten. Inzicht in deze data is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook aanzienlijk in de kosten.

  Kortom: de Crop Disease Alert App stelt de boeren in staat risico-analyses te maken op basis van actuele data en gewasziektes tegen te gaan. En stelt ze in staat gerichte acties te ondernemen waardoor zij het meeste uit hun akkers halen. 

  Toegankelijk voor armere boeren

  Van de 570 miljoen boeren wereldwijd is 90% smallholder: kleine boeren die op minder dan 2 hectare hun boterham moeten verdienen. Ook deze boeren, die met name in zuidelijke continenten als Afrika wonen en die geen kapitaal hebben om elke dag te besproeien, kunnen door de app veel duurzamer produceren. Nu zijn zij vaak te laat met het signaleren van gewasziektes, waardoor hele oogsten verloren gaan.

  Voor 1 dollar per perceel per jaar kan je als boer je oogst beschermen en het pesticiden-gebruik met 40% verminderen. Door het aantal gewasziektes wat hierdoor voorkomen wordt, stijgt de omzet tot maar liefst 25%.

  In de app zit nog een derde functie: boeren kunnen feedback geven aan Waterwatch, met als doel de app te verbeteren en om relaties te leggen met wat er gebeurt op andere akkers. Om uiteindelijk de boeren van nog beter advies te kunnen voorzien.

  Smart Farming 2.0

  De Crop Disease Alert App past naar mijn mening volledig in de visie van The Next View en die van SAP met betrekking tot Smart Farming. Ondanks dat er in deze app niet met sensoren wordt gewerkt, worden databronnen en satellietgegevens op een innovatieve manier toegankelijk gemaakt. Een bijna 2.0 toepassing van Smart Farming… Ik ben ontzettend benieuwd naar wat de toekomst ons nog meer gaat brengen!

   
  Meer weten over de Waterwatch-case in de #RunLiveTruck: https://runlivetruck.sap.nl