Innovation

  Deel via:

  Kop-staartbotsingen? Die voorkom je met je mobiel!

  Al twee jaar op rij neemt het aantal verkeersongevallen én het aantal verkeersdoden in Nederland toe. Ongeveer 30% van de auto-ongelukken is een kop-staartbotsing. Maar liefst 80% van dit soort ongevallen is het gevolg van een te korte volgafstand. Tijd om het roer – of in dit geval het stuur – om te gooien voor meer veiligheid op de weg. Hoe? Juist mét dat mobieltje. Appen achter het stuur is natuurlijk uit den boze, maar je kunt je mobiel ook op een nuttige manier gebruiken in de auto. Sterker nog, het kan zelfs levens redden.

  Het aantal verkeersongelukken stijgt

  Tijd voor wat cijfers om jullie met de neus op de feiten te drukken. Want waar Nederland jarenlang de Europese lijstjes wat betreft verkeersveiligheid aanvoerde, is dat verleden tijd. Inmiddels staan we op de negende plek en zijn landen als Spanje en Tsjechië ons voorbij gestreefd.

  Ten opzichte van 2014 steeg de hoeveelheid verkeersongelukken in 2015 met 9 procent. Dat jaar vonden volgens metingen van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) 502.000 ongevallen plaats.

  Kop-staartbotsingen tegengaan met een app

  De daling van verkeersveiligheid in Nederland heeft natuurlijk allerlei uiteenlopende oorzaken waar weinig aan te doen is. Maar er zijn ook dingen waar we wél iets aan kunnen veranderen. Zeker wanneer het gaat om kop-staartbotsingen en de rol die afleiding daarbij speelt. De Run Live Truck hield daarom halt bij het kantoor van Interpolis in Tilburg. De verzekeraar heeft een portfolio van bijna 900.000 autoverzekeringen. Met behulp van haar SlimOpWeg programma wil Interpolis zorgen dat het aantal ongelukken in 2020 met 25 procent gedaald is. Een samenwerking met de Run Live Truck lag daarom voor de hand.

  In slechts een week tijd ontwikkelde Interpolis in de truck een prototype van de rijcoach-app die dergelijke ongevallen tegengaat. Het speerpunt? Het bestrijden van die grote boosdoener: de te korte volgafstand, ook wel volgtijd genoemd. Hoe? Met onder meer de inzet van object recognition en detection!

  Een rijcoach voor iedereen

  We hebben allemaal de viral video gezien van de Tesla die op de A2 een botsing herkende nog vóór het gebeurde. De automatische piloot zette de auto stil en de inzittenden bleven ongedeerd. Slimme technologie die levens kan redden, maar die ook aardig wat kost.

  Niet iedereen kan zich een Tesla veroorloven, maar ik heb goed nieuws voor je. Ook jij kunt veilig de weg op dankzij de rijcoach-app! Door handig gebruik te maken van de functionaliteiten van een mobiele telefoon tover je ook jouw Opel Corsa uit 2006 of Ford Mondeo uit de jaren negentig om tot een slimme auto. Het enige wat je hoeft te doen is je telefoon in de houder zetten en de rijcoach activeren. Die waarschuwt je wanneer je te dicht op je voorganger zit en geeft advies tijdens en na de rit.

  Met gps en camera de volgafstand meten

  Je mobiele telefoon fungeert als een sensor voor de rijcoach. Die kan dankzij object recognition en detection onderscheid maken tussen auto’s en mensen en geeft daardoor specifieke alerts af. Om deze technologie te realiseren werkte het RunLiveTruck-team nauw samen met experts van partner Extra Reality.

  Op basis van de grootte van objecten meet de camera van je mobiel de afstand tot de auto. Met het gps-systeem van je telefoon meet de rijcoach hoe snel je gaat. Die twee waarden worden aan elkaar gekoppeld en zo wordt de volgtijd tot je voorganger bepaald. Is die te kort? Dan krijg je voice-feedback. De app geeft ook advies over je route. Nader je een snelweg die berucht is om de vele kop-staartbotsingen? Dan vertelt de rijcoach je dat je goed op moet letten.

  Het gesproken advies dat de rijcoach geeft is ook al zo’n slimmigheidje dat de verkeersveiligheid bevordert. Het laatste wat de makers immers willen, is dat bestuurders afgeleid worden door óp hun telefoon te kijken voor alerts. Om je over te halen nóg veiliger te rijden is het mogelijk om bijvoorbeeld je kinderen de app in te laten spreken. Wanneer jouw zoontje heel hard roept dat je genoeg afstand moet houden, heeft dat natuurlijk veel meer impact dan de kille stem van de TomTom-mevrouw.

  Veilig de weg op dankzij Machine Learning

  Je ziet: je hebt echt geen zelflerende, hypermoderne Tesla nodig om je veilig te voelen op de weg. Met enkel je mobieltje en slimme technologie vermijd je makkelijk die kop-staartbotsing. Het allerbeste van deze app? Het wordt gevoed door Machine Learning. Daardoor zal de rijcoach alleen maar slimmer worden en nog betere adviezen geven, naar gelang er meer databronnen worden toegevoegd. Denk maar aan weersomstandigheden en data van gevaarlijke knoop- en kruispunten.

  Dat streven van het SlimOpWeg programma om ervoor te zorgen dat er in 2020 25 procent minder ongelukken plaatsvinden? Ik ben ervan overtuigd dat we dat met de inzet van slimme technologie zeker gaan realiseren!

  Meer lezen over deze case en nieuwsgierig naar andere cases? Kijk dan op www.runlivetruck.sap.nl en houd #RunLiveTruck in de gaten voor meer informatie.