Innovatie tastbaar, praktisch en werkelijkheid maken

Innovatie, het digitale tijdperk, digitaal denken en co-creatie. Wie met software werkt of bij een bedrijf werkzaam is dat een digitale transformatie doormaakt kent deze termen. Dat geldt ook voor blockchain, artificial intelligence, internet of things, machine learning en predictive analytics. Vaak worden deze termen gezien als modewoorden. Dat is zonde, want deze digitale technologieën leveren in de praktijk daadwerkelijk toegevoegde waarde en kunnen je helpen koploper in jouw sector te worden. Om dit te laten zien maken wij innovatie tastbaar, praktisch en werkelijkheid.

Stel dat je innovatieve technologie wilt omarmen om toekomstbestendiger te worden. Om dit te realiseren nodig je een softwarepartner uit op kantoor om de digitalisering van je bedrijfsprocessen te bespreken. De partner klapt zijn laptop open en start een presentatie. Ondanks dat deze presentatie alle benodigde informatie aanreikt, is het identificeren van de concrete voordelen die deze technologieën opleveren doorgaans een uitdaging. En zeg eens eerlijk, hoevaak heb jij ‘death by PowerPoint’ al meegemaakt?

Business value met eigen ogen ervaren

SAP kiest daarom voor een andere aanpak en brengt innovatie tot leven. Dit stelt je in staat de business value van digitale technologieën in een alledaagse setting zelf te ervaren en met eigen ogen te zien welke winst dit voor jouw organisatie oplevert.

Dit doen we in SAP Experience Centers, die al langer beschikbaar zijn in New York, Parijs, Kopenhagen en Singapore. Onlangs zijn de deuren geopend van een nieuw SAP Experience Center in het Nederlandse ’s-Hertogenbosch. In dit centrum kan je aan jouw specifieke digitale ambities werken, ongeacht of jouw digitale transformatie zich in een vroege oriëntatiefase bevindt, of dat je klaar bent een digitale oplossing te ontwikkelen om een uitdaging te lijf te gaan.

Digitalisering

Meer weten over het nieuwe SAP Experience Center?

Wil jij ook meemaken hoe innovatie realiteit kan worden? Ontdek de mogelijkheden van het Experience Center en kom ook eens langs.

Programma op maat

In het SAP Experience Center kunnen we een programma op maat creëren voor iedere fase van digitalisering, iedere industrie en ieder bedrijfsonderdeel. Bezoekers worden in het centrum door verschillende ruimten geleid om met eigen ogen te ervaren wat intelligente technologieën voor hen kunnen betekenen. Dit is niet alleen afhankelijk van de organisatie, maar ook van de functie van de eindgebruiker.

Een monteur is bijvoorbeeld niet zo zeer geïnteresseerd in intelligente technologie, maar vooral in het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van zijn werk. Als we vertellen dat hij zijn werk sneller kan uitvoeren met behulp van beeldherkenning en augmented reality, maakt dit waarschijnlijk weinig indruk. Zien is immers geloven. Indien wij demonstreren hoe informatie uit verschillende databronnen met slechts enkele klikken kunnen worden samengebracht op een tablet, wordt hij enthousiast. Zodra wij hem echter zelf laten ervaren hoe hij met behulp van augmented reality een probleem sneller kan oplossen, is hij verkocht. Dit is hoe wij innovatie omzetten in realiteit.

We kunnen deze monteur ook een gebruikelijke werkdag digitaal laten beleven door een 360-graden beeld te projecteren op de vier muren van de ruimte. In deze immersive experience tonen we met behulp van storytelling hoe intelligente technologie de dienstverlening die hij levert verbetert en zijn werk vereenvoudigt. Het verhaal begint thuis, waar hij een notificatie ontvangt over een storing in hardware ergens in Nederland. Het toont de rit naar deze locatie, de tests die hij uitvoert om de oorzaak van het probleem te achterhalen, de reparatie zelf en het digitale papierwerk na afloop. Tijdens deze experience ervaart de monteur zelf hoe intelligente technologieën hem kunnen helpen.

SAP Mobile Innovation Lab

Het SAP Mobile Innovation Lab is een uitbreiding van het SAP Experience Center. Het lab maakt gebruik van een snelkookpanmethode om in slechts vijf dagen tijd prototypes met intelligente software te ontwikkelen. Na deze periode presenteren we de gerealiseerde oplossingen en zoomen we in op de voordelen die deze opleveren. Nodig het SAP Mobile Innovation Lab uit bij jouw eigen kantoor om jouw idee om te zetten in een werkend prototype. Rapid prototyping op je eigen bedrijfsterrein is een beleving, ‘experience’, op zich.

Met dit lab hebben we de afgelopen jaren door Nederland gereisd, waarbij onder meer een bezoek is gebracht aan Gasunie in Deventer. Het lab toonde hoe met behulp van beeldherkenningstechnologie de duur van een selectieproces voor apparatuur kan worden teruggedrongen van uren naar slechts enkele minuten. We hebben in vijf dagen tijd een minimum viable product ontwikkeld en deze door Gasunie laten testen. De feedback is erg positief: zij willen in de praktijk met de oplossing aan de slag.

Inspiratie opdoen en samenwerken

Het SAP Experience Center toont hoe we zouden moeten werken in het huidige digitale tijdperk. Het centrum draait om het ontmoeten van collega’s die in hetzelfde vakgebied actief zijn, geïnspireerd worden door de mogelijkheden zelf te zien en ervaren, en samenwerken aan oplossingen om bedrijfsprocessen toekomstbestendig te maken. Partnerships, co-creatie en samenwerking zijn hiervoor de sleutel. Waarom zou je immers het wiel opnieuw willen uitvinden, als je gezamenlijk tot een veel sterkere strategie kunt komen en kunt profiteren van expertkennis die anderen graag willen delen? Het centrum en zijn creatieve omgeving geven vernieuwende inzichten.

Nog voor de opening van het SAP Experience Center hebben we al meer dan 1.000 gasten mogen verwelkomen. Bij SAP hebben we veel geleerd van deze bezoeken, onder meer over de behoeften en wensen van verschillende sectoren en bedrijfsonderdelen. Het geeft ons waardevolle inzichten in trends in de wereldwijde en lokale economieën. Deze inzichten zetten we in om de wereld beter te laten draaien.

Ontdek meer op de website van het SAP Experience Center Netherlands of breng een bezoek aan het centrum in Den Bosch.