Industry 4.0 transformeert maakindustrie

industrie 4.0 transformeert maakindustrieWaar eerdere revoluties het gevolg waren van de komst van de stoommachine, elektriciteit en de informatietechnologie, ontketende de ‘connected world’ een vierde revolutie die door velen ‘Industry 4.0’ wordt genoemd. Het idee achter Industry 4.0 is dat we door het verbinden van machines, (half)fabricaten en (IT-)systemen intelligente, zichzelf organiserende netwerken creëren. Ik spar graag met collega’s over wat ons de komende jaren te wachten staat. Wat is de invloed van Industry 4.0 op uw onderneming?

De future factory is geboren

In de nabije toekomst zullen we beter in staat zijn om de huidige losse componenten van een productieproces met elkaar te laten communiceren én om aan de hand van informatie zelfstandig beslissingen te nemen. Hoewel het nog even zal duren voordat systemen zichzelf ter plekke kunnen optimaliseren, leiden deze tussenstapjes al wel tot een toenemend vertrouwen in de rekenkracht van systemen, machines en apparaten.

Storingen kunnen op dit moment al voorkomen worden door data te analyseren en op basis van voorspellingen preventief onderhoud te laten plegen. Als we in de toekomst écht alles met elkaar weten te verbinden, laat het apparaat ons zelf weten dat er een storing plaats kan gaan vinden. Deze melding wordt vervolgens geheel geautomatiseerd in gang gezet waardoor voorkomen wordt dat het gehele productieproces stil komt te liggen. In dit filmpje zie je het een en ander samenkomen!

Internet of Everything

Bovenstaande ontwikkelingen staan volledig in het teken van ‘the Internet of Things’ (IoT). Het ‘originele’ internet, wat ooit een wereldwijd netwerk was dat vooral pc’s en servers aan elkaar knoopte,  wordt door collega Mark Raben in zijn blog inmiddels kinderspel genoemd. Hij neemt de stap naar ‘the Internet of Everything’ (IoE) waar zo ongeveer alles aan elkaar wordt gekoppeld.

Kijkend naar de maakindustrie zie je dat fabrieken met elkaar kunnen gaan samenwerken en dat bedrijven hun klanten – consument of bedrijf – toegang kunnen gaan geven tot het productieproces. Specificaties, aantallen en levertijden: iedere bestelling kan naadloos aansluiten bij de actuele behoefte van de klant. De eerste meters zijn al gemaakt. Er worden al ‘customized’ producten aangeboden, maar ook deze worden simpelweg veelal seriematig geproduceerd met de capaciteit en kunde die voorhanden is. Een goed voorbeeld hiervan is de automotive industrie. We hebben inmiddels al de keuze – hoewel nog steeds uit een vaste lijst – om voor een ander motiefje op de bekleding te kiezen of voor een set in het oog springende velgen. Het nieuwe productieproces wordt door Industry 4.0 niet alleen geoptimaliseerd, maar ook slimmer gemaakt en stelt daarbij de eindgebruiker centraal. Hyper customization is het beoogde doel.

Big Data, Bigger Data…Biggest data

‘The Internet of Everything’ heeft een enorme impact op de hoeveelheid informatie die constant uitgewisseld wordt met consument, services en diensten daaromheen. Dat betekent dat een toenemende hoeveelheid data real-time geanalyseerd moet worden. We gaan – en moeten – daardoor op een hele andere manier naar IT, logistiek en productie kijken en het traditionele ‘huis’ anders inrichten. De eerste uitdaging waar bedrijven wat mij betreft mee aan de slag kunnen, is om te kijken naar de reeds verzamelde data en hoe daar op een slimme manier informatie uit te filteren.

Wat is de impact van ‘Industry 4.0’ op uw onderneming?

Misschien denkt u vaker na over de korte dan over de lange termijn. De urgentie is bij veel bedrijven nog niet in beeld merk ik, en netwerk-optimalisatie is nog geen prioriteit. Ik en mijn collega’s focussen ons met veel passie op de toekomst: Cloud, Big Data, Analytics en het Internet of Everything zijn centrale thema’s die dagelijks de revue passeren. Deze zaken komen natuurlijk prachtig samen in Industry 4.0: we digitaliseren de analoge wereld, creëren daarmee nieuwe data en optimaliseren en transformeren processen in cloud-based toepassingen.

Industry 4.0 vraagt om nieuwe manieren van denken, nieuwe skills en een nieuwe infrastructuur. Ik ben benieuwd, wat zijn uw uitdagingen en hoe kan SAP u op weg helpen?

Meer weten?

Download de whitepaper van Capgemini en lees wat de impact is van Industry 4.0 op uw onderneming.

{{cta(‘e56ef0a8-8add-4645-bfb3-45e9172677b9’)}}