Iedereen zijn eigen Due Diligence fabriek

PeterPaul-plaatje-in-tekstKloppende, transparante en accurate financiële data is een groot goed. Het is onmisbare input voor beleggers en investeerders. Peter Paul de Vries graaft al zijn hele werkzame leven naar dit soort kennis. Eerst als VEB-directeur, nu als investeerder. Welke rol speelt software in het snel en foutloos ontsluiten van die informatie? En kan dat op termijn misschien zelfs volledig geautomatiseerd? Heeft straks iedereen zijn eigen Due Diligence fabriekje?

Indoor skihallen, bedrijfsroldeuren, interim ICT-professionals, verzorgingsproducten voor honden… Het is een kleine greep uit de branches waarin Peter Paul de Vries investeert met zijn beursfonds Value8. Peter Paul de Vries kent u naar alle waarschijnlijkheid vooral van het werk dat hij vroeger deed, toen hij nog directeur van de Vereniging voor Beleggersbelangen (VEB) was. In die rol zat hij aan de andere kant van de tafel en beet hij zich met de felheid van een pitbullterriër vast in beursgenoteerde bedrijven. Waar mogelijk streed hij voor openheid, transparantie en inzicht, onder meer om te zorgen dat beleggers op basis van kloppende informatie in aandelen kunnen handelen. Waar nodig schroomde (en schroomt) de VEB niet om naar de rechter te stappen. De vereniging heeft al tal van spraakmakende acties op haar naam staan.

Due Diligence fabriekje

De Vries heeft veel geleerd van zijn VEB-werk. Hij weet als geen ander hoe bedrijven hun financiële situatie net even wat rooskleuriger voor kunnen spiegelen. Zoals hij ook weet dat de prognoses van organisaties waarin hij overweegt te investeren, altijd een opgaande beweging vertonen.
Ik vond het boeiend om te horen hoe De Vries zijn eigen, zoals hij dat noemt, Due Diligence fabriekje op poten heeft gezet. Deze afdeling van Value8 is gepokt en gemazeld in het doorlichten van bedrijven en het stellen van kritische vragen.

De Vries vertelde hoe het elk jaar moeilijker wordt om ervoor te zorgen dat het jaarverslag voldoet aan de internationale standaard IFRS. Ter indicatie heeft hij de jaarverslagen sinds 2010 (letterlijk) gewogen. Van 356 gram in 2010 naar 502 gram in 2013. Dat heeft te maken met de uitgebreide toelichtingen die de IFRS verplicht stelt, het alsmaar toenemende aantal bedrijven en dus het vele uitzoekwerk.
Als ik zo’n ontwikkeling beluister, vraag ik me automatisch af in hoeverre software – liefst onze software – dit Due Diligence proces kan verbeteren en versnellen. Dankzij SAP Disclosure Management, om maar eens iets te noemen, is het produceren van jaar-, kwartaal- en maandcijfers een kwestie van dagen in plaats van weken geworden. (Zie ook deze inspiration talk over SAP Disclosure Management bij Achmea.)
De Vries benadrukt zelf ook het belang van zijn ‘techneuten’. Het is voor Value8 van grote waarde dat zij in staat zijn zelf hun gegevens te verzamelen en te analyseren. Dat levert veel betrouwbaardere informatie op dan een rapport van een extern bureau.

[youtube id=ulcf7Aj_Le0]

Automatiseren

Je zou je af kunnen vragen of menselijke interactie op termijn nog wel nodig is. Op een klein controleslagje na zou ik me prima voor kunnen stellen dat het hele Disclosure Proces op termijn volledig geautomatiseerd verloopt. En misschien geldt dat ook wel voor andere onderdelen van je financiële processen. Het simpele feit dat je beschikt over een IT-infrastructuur die een dergelijke volledig geautomatiseerde afwikkeling van je processen ondersteunt, zou daarmee de waarde van een bedrijf behoorlijk positief kunnen beïnvloeden. Het hebben van een dergelijk gesloten, gevalideerd systeem – je eigen Due Diligence fabriekje – staat immers garant voor betrouwbare informatie en daarmee voor de transparantie die Peter Paul de Vries zo waardeert, in zijn oude rol bij de VEB én in zijn huidige als directeur van Value8.

Uiteindelijk draait niet álles om cijfers. De Vries vertelde aan het eind van zijn verhaal dat het uiteindelijk ook gaat om de ondernemer aan de andere kant van de tafel. Sommige zaken zijn gelukkig niet te automatiseren.