HR

Deel via:

Innoveren? Eerst even omdenken

Innovatie valt en staat met het vermogen tot omdenken. Maar wat is dat? En hoe doe je dat? Sonja van Sleeuwen ontdekt hoe je in twee denkstappen van een probleem een kans maakt.

Frank_de_Vrught_2.jpgFrank de Vrught van Launch! HCM was een van de sprekers tijdens HR Inspiration Day die in juni plaatsvond bij SAP Nederland. Frank werd geïnterviewd door mijn collega Mark Raben over het implementeren van HR-oplossingen. Wat Frank in dit gesprek heel inzichtelijk maakt, is het feit dat het implementeren van een nieuwe oplossing een geweldige mogelijkheid biedt om je proces op een nieuwe, andere manier in te richten. De valkuil waar je namelijk heel makkelijk in kunt stappen, is dat je een nieuwe tool aanschaft om vervolgens onder druk van allerlei in- en externe factoren exact hetzelfde proces neer te zetten. Misschien wordt dat proces wel iets sneller. Of misschien is het beter gestroomlijnd. Maar of het ook echt béter wordt, is maar de vraag. Frank daagt zijn klanten daarom graag uit tot omdenken.

 

 

 De term ‘omdenken’ is de afgelopen jaren heel populair geworden. Ik kom het te pas en te onpas tegen. In brainstorms bijvoorbeeld, waar mensen de term graag gebruiken als alternatief voor de inmiddels wat sleets geraakte term ‘out of the box’. Of op Facebook, waar met de regelmaat van de klok inspirerende omdenktekstjes gedeeld worden.

 Ja-maar… omdenken is de titel van een populair managementboekje van Berthold Gunster dat tot de best verkochte boeken van Managementboek.nl behoort. Dit praktische boekje laat zien wat omdenken betekent en hoe je het in het dagelijks leven, op je werk, bij het opvoeden van je kinderen of in je relatie toepast.

Als je de theorie van Gunster volgt, kun je in twee denkstappen van een probleem naar een oplossing komen.

Denkstap één is ‘ja’ zeggen tegen het probleem. Dat houdt in dat je het probleem niet langer als een lastig ding ziet, maar als een gegeven. Daardoor verandert het probleem in een kans.

Denkstap twee is vervolgens ‘ja-en’ zeggen tegen het probleem, het als het ware omarmen en er vervolgens iets mee doen. Daardoor maak je van het probleem een kans.

Een voorbeeld. Als een crèche worstelt met het probleem dat ouders hun kinderen iedere dag opnieuw te laat ophalen, kun je boetes op gaan leggen. Of je kunt ‘ja’ zeggen tegen het probleem en accepteren dat ouders het nou eenmaal hartstikke druk hebben. Vervolgens kun je van dat probleem een kans maken door drukke ouders te ontzorgen met extra mogelijkheden zoals langere openingstijden en avondmaaltijden voor de kinderen.  

 

 

 Voor meer voorbeelden van omdenken kun je terecht op de website omdenken.nl. Deze site staat boordevol voorbeelden van omgedachte problemen.

Frank_de_Vrught.jpgHR-innovatie, stelt Frank de Vrught, begint met omdenken. Maar voor je dat kunt doen, moet je beginnen met het doorbreken van de bestaande cultuur en de bestaande mindset. Daarnaast moet je durven om op het podium te gaan staan en de organisatie in te gaan, zoals Frank het noemt. En je moet vooral durven om dat bestaande proces aan te pakken en het anders te gaan doen.

 Ik kan me daar helemaal in vinden. Dankzij de geweldige cloud-oplossingen voor HR die op dit moment beschikbaar zijn, is ontzettend veel mogelijk geworden. Hoe je die mogelijkheden inzet, hangt helemaal af van je eigen visie op HR en jouw vermogen tot omdenken om bestaande processen op nieuwe manieren aan te vliegen. Gelukkig zijn er voor onze software tal van best practices beschikbaar van andere organisaties die al dat omdenkwerk al voor jou gedaan hebben. Wel zo handig.

Wil jij ook gaan omdenken, samen met SAP en partners zoals Launch! HCM? Neem dan gerust contact met mij op. Of stuur me een berichtje via LinkedIn

Het verbinden van mensen is de sleutel tot innovatie. Maar het op de juiste manier verbinden van mensen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is een transformatie waarbij een cruciale én vaak nieuwe rol is weggelegd voor HR. Patrick Willer geeft in zijn eerste boek MENSMENSMENS inspiratie en handvaten voor deze transformatie. Benieuwd? Download via deze link dan snel het eBook!

Wil je op de hoogte blijven van alle HR-blogs? Abonneer je dan op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

Abonneer