HR-superhelden #2: Catwoman

Veel HR-afdelingen hebben strategieplannen met veelzeggende namen als ‘Transform 2020’. De gemene deler is vrijwel altijd: er moet het nodige veranderen. Wat mij betreft mogen die mooie HR-plannen wat meer leentjebuur spelen bij de superheldenfilms van Marvel or DC. Wat als Catwoman hierin een hoofdrol zou spelen?

Zoals ik eerder schreef, pleit ik voor de rol van superheld in transformatieprocessen. Waar De Hulk veranderingen kan forceren, is Catwoman de DC Comics hero die ons inspireert in de vervolgfase. Ze is voor mij het ultieme voorbeeld van de balansact op de grens tussen held en schurk. 

Nee, de HR-afdeling is geen schurk. Maar juist deze afdeling mag wel iets brutaler en aanweziger zijn om daadwerkelijke veranderingen af te dwingen. ‘We’ moeten accepteren dat we het niet altijd voor iedereen even goed kunnen doen.

book-icon

Benieuwd hoe je HR toekomstbestendig maakt?

Download de gratis Oxford study en ontdek alles over de snelle transformatie van de HR-wereld.

Status quo doorbreken

We moeten de gemiddelde status quo binnen organisaties doorbreken met een beroemde uitspraak van Catwoman: “I hate to be the one who let the cat drag in, but you’re a cat-tastrophe.”

We moeten door. We moeten mee. We mogen de status quo niet vanzelfsprekend accepteren. Maar: verandering zorgt voor weerstand. Als deze fase aanbreekt, wordt dan Catwoman. Wat kunnen we van haar krachten leren?

1. Snelle ontsnappingen

Vluchten voor de weerstand is geen optie. Wel moeten we sneller lopen dan we vaak doen. Dat is de ultieme les die ik in mijn loopbaan heb geleerd als het om transformeren gaat. Maak een driejarenplan. Geen vijfjarenplan, dat is te ver weg. Dat te veel ruimte voor de weerstand in het begin en te veel ruimte om nóg niet te hoeven starten. Een plan van 3 jaar laat daarvoor geen ruimte. 

Maak vervolgens halfjaarplannen met een duidelijk doel per jaardeel. Zorg daarmee dat je snel genoeg gaat. Daardoor moeten mensen moeite doen om je te volgen en ontstaat er weinig ruimte voor weerstand. Maar zorg dat je net niet te hard gaat zodat ze afhaken. Dit is de ultieme ontsnapping aan mogelijk vernietigende weerstand.

2. Balans

Een sterke kracht van Catwoman is haar balans. Ik wens iedere HR-professional deze kracht toe. Het bewaken van de balans tussen het zorgdragen dat alle HR- processen doorlopen, mensen iedere maand weer voor hun werk het juiste betaald krijgen, terwijl gelijktijdig de organisatie moet veranderen. 

3. Flexibiliteit

Zorg dat er binnen de HR-afdeling flexibiliteit van kennis en kunde ontstaat. Ik ben ervan overtuigt dat HR-organisaties zeer waardevol kunnen zijn als ze het vast/flex-principe zouden toepassen. Natuurlijk, bepaalde basisprocessen moeten draaien en zijn er altijd. Maar het zou verfrissend kunnen werken als HR zich meer als projectorganisatie zou gaan zien. 

Hierbij huur je afhankelijk van het type transformatie specifieke kennis en kunde in. En dan niet alleen de traditionele HR-kennisgebieden, maar kijk ook bijvoorbeeld naar communicatiedeskundigen, innovatiedeskundigen, antropologen en econometristen. Zij brengen nieuwe kennis naar binnen als het gaat om globalisering en digitale transformaties. 

4. Katachtige reflexen

Denk altijd vooruit. Weet wat er op je af gaat komen. Zorg dat je de inzichten hebt. Het verbaast me nog steeds hoe weinig organisaties daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om op centraal niveau inzicht te hebben in de karakteristieken van hun workforce.

Waar zit mijn talent? Waar loop ik risico’s met de opvulling van kritische posities? Hoe beweegt de voor mij relevante arbeidsmarkt? Heb ik de kennis en kunde in huis die ik in de toekomst nodig heb? Waar zijn mijn gaten? Wat kost de afwezigheid van mijn personeel? Leiden al mijn trainingsactiviteiten en de kosten voor training ook tot een hogere performance van mijn workforce? 

Deze vragen zijn geen rocket science, maar te vaak kan HR geen antwoorden geven. Transformatie vraag om inzicht in deze informatie. Wellicht dat je hier de liefde van Catwoman, de superheld Batman, dient te ontmoeten. Batman met zijn reddende technologische snufjes. Omarm hem als vriend. 

5. Don’t worry, je hebt 7 levens

Wees bold, zet door. Vertrouw op het vallen en vervolgens weer opstaan. Je hebt minstens 7 levens. Pas dan kun je je echt focussen op de vooruitgang en maak je progressie. Vind jouw progressiefactor en houdt in je achterhoofd:

“Winning was the process, not the destination” – Bill McDermott, CEO SAP

Benieuwd hoe je HR toekomstbestendig maakt? Download de gratis Oxford study en ontdek alles over de snelle transformatie van de HR-wereld.