HR-superhelden #1: de Hulk

Veel HR-afdelingen hebben strategieplannen met veelzeggende namen als ‘Transform 2020’. De gemene deler is vrijwel altijd: er moet het nodige veranderen. Wat mij betreft mogen die mooie HR-plannen wat meer leentjebuur spelen bij de superheldenfilms van Marvel or DC. Wat als de Hulk daarin de hoofdrol zou spelen?

In mijn vorige blog pleitte ik dat HR de rol van superheld moet gaan spelen. Niet omdat dit toevallig een leuke beeldspraak is, maar omdat superhelden hard nodig zijn in ons vakgebied. HR staat namelijk onder grote druk. Organisaties van iedere omvang moeten volledig op hun personeel en op de wendbaarheid van de organisatie vertrouwen in de transformatie naar een ‘Fit For the Future’-businessmodel. Meer dan ooit moeten organisaties de beste mensen aantrekken, ontwikkelen en behouden. Niet minder dan het volledige potentieel van de workforce moet worden benut in de grote transformatierace. Een superheldenfilm is er niks bij.

Voor het scenario van de HR-superheldenfilm zou ik de verandercurve van Kübler Ross als uitgangspunt nemen. Voor de opbouw van de film biedt het businessmodel van Uber inspiratie.

Van A naar B

De succesformule van Uber is vrij simpel. Een taxi brengt iemand van A naar B. De klant bestelt het ritje via een app en afhankelijk van je wensen en bestemming komt er een privéchauffeur. 

Dat idee zouden we ook voor HR kunnen toepassen. Afhankelijk van de fase van de verandercurve is er een gepaste HR-afdeling of CHRO om de organisatie van fase A naar fase B te brengen: een soort Uber voor CHRO’s. Afhankelijk van de fase waarin je als organisatie verkeert past de ene CHRO wel en de ander niet. Voor iedere fase een andere held.

book-icon

Benieuwd hoe je HR toekomstbestendig maakt?

Download de gratis Oxford study en ontdek alles over de snelle transformatie van de HR-wereld.

De cast: iedere scène zijn eigen held

Wie een transformatie wil doorvoeren, heeft dan ook voor de verschillende fases verschillende personages nodig. In mijn vorige blog stelde ik ze al aan je voor, maar voor de transformatie hebben ze ieder hun eigen specifieke rol:

  • Scene 1: de Hulk

De Hulk doorbreekt met zijn kolossale kracht de huidige status quo. Niemand houdt hem tegen. We gaan veranderen.

  • Scene 2: Catwoman

Catwoman maakt het met haar aanwezigheid onmogelijk om de verandering te negeren. Ze zal worden gezien als de slechterik, dus krijgt alle boosheid over haar heen, maar loodst iedereen naar een nieuw lichtpunt: Batman.

  • Scene 3: Batman

Toont de onvermijdelijkheid van de verandering en laat ze treuren, maar geeft de medewerkers ook iets. Naast het feit dat medewerkers zich verbonden willen voelen met hun organisatie verwachten ze een andere ervaring op het werk, vooral als het gaat om technologie. Ze verwachten te werken zoals ze leven: intuïtief, in het moment en realtime. Daarom moeten we ze dit ook bieden, op de werkvloer willen we ze kunnen meenemen in deze verandering

  • Scene 4: Spider-Man

Medewerkers gaan langzaam de verandering aanvaarden. Ook omdat ze op een zinvolle en betekenisvolle manier worden verbonden met het doel en de missie van de organisatie en daarmee verbonden worden met elkaar en met de nieuwe status quo.

Het script

Scene 1: Lessen van de Hulk

Als we daadwerkelijk de transformaties die vandaag de dag nodig zijn in gang willen gaan zetten, kunnen we als HR zijnde iets leren van de Hulk. We zijn als HR vaak veel te lief, begripvol, polderend en pijn vermijdend. Wat kunnen we van hem leren als we die transformatie in gang gaan zetten?

  1. Creëer een alter ego

Met het huidige kostuum van HR binnen je organisatie zal een grote verandering niet worden geaccepteerd. Want waar is de begripvolle en polderende HR-organisatie gebleven? Tenzij er een Uber voor HR-personen wordt ontwikkeld, kan alleen een alter ego ervoor zorgen dat de verandering wordt ingezet. 

Bottomline: Zelden denken we hierover na en gaan we met ons huidige kostuum het gevecht in.

  1. Voel geen pijn bij het gevecht

De Hulk voelt door zijn ondoordringbare huid nauwelijks pijn. Hij kan gemakkelijk de inslag van zware projectielen weerstaan. Ook overleeft hij met gemak een val van extreem grote hoogte, deren energieschoten hem niet tot nauwelijks en is hij immuun voor veel soorten gif en ziektes. Als de Hulk toch gewond raakt, regenereert hij binnen enkele seconden. Door zijn immuniteit voor gif verzuren zijn spieren niet, en kan hij uren achtereen op topniveau presteren.

In zijn transformatie van Bruce Banner naar de Hulk worden zijn spieren krachtiger en zwellen zodanig op dat hij uit zijn kleren scheurt. In deze hoedanigheid is hij klaar voor het gevecht. Beman je dus als HR zijnde.

Bottomline: Je hebt een nieuwe huid nodig.

  1. Doorbreek heilige huisjes

De heilige huisjes: je moet ze doorbreken. Dat kan echter alleen met je nieuwe alter ego, je nieuwe kolossale kracht en ondoordringbare huid om geen pijn te voelen en door te kunnen gaan. Wees gerust, je personage hoeft niet de hele film uit te zitten en heb vertrouwen dat de andere acteurs voor een goed einde gaan zorgen.

Bottomline: Werk samen binnen HR, maar bepaal vooraf de kostuums.

  1. Ga recht op je doel af

Je wint niet het gevecht met omwegen en met een pleister voor de wonden. Het poldermodel moet aan de kant. Ik ken geen Marvel-film waar het goede eind door polderen is bereikt.

Bottomline: Bedenk voor je plaatsneemt aan de onderhandeltafel dat polderen niet werkt.

  1. Evolueer, net als Marvel, je personage.

Ook Marvel bracht diverse varianten uit van de Hulk waarin uiteindelijk de Merged Hulk en de Professor naast hun kracht ook hun intelligentie behielden. Zorg dat je slim blijft en de onvoorziene stappen van de business, concurrenten en de markt nauwlettend blijft volgen. Word niet blind voor een plan dat nu eenmaal al in PowerPoint is gegoten, maar zorg dat je wendbaar genoeg blijft om met de laatste ontwikkelingen mee te gaan.

 Bottomline: Blijf evolueren totdat Catwoman je komt aflossen.

Benieuwd hoe je HR toekomstbestendig maakt? Download de gratis Oxford study en ontdek alles over de snelle transformatie van de HR-wereld.