HR Cloud: geen wondermiddel, wél een waardevol hulpmiddel

Business people working in officeMet alle HR-processen naar The Global Cloud. Multinational CEVA doet het. Niet omdat Cloud een buzzword is, of omdat het problemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen, maar omdat het past bij de functionele behoeften van het bedrijf. En dat is ook hoe het hoort te gaan, volgens implementatiepartner Indicia. “Cloud is geen wondermiddel”, aldus Frans Dagelet, managing director van Indicia Talent & Performance.

In oktober 2013 zijn we begonnen met de implementatie van SuccesFactors bij CEVA, een van ’s werelds grootste logistieke bedrijven. Halverwege 2016 is het megaproject klaar. De hele suite –core HR, social collaboration, analytics en talent – is dan volledig uitgerold over 35 landen, verspreid over Azië, Europa en Amerika. Alle 44.000 medewerkers werken dan in één cloud-based HR-systeem en alle processen zijn met elkaar verbonden. Voorheen werkte elk land in een eigen systeem. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit project een enorme efficiëntieslag teweeg gaat brengen.

De kracht van de cloud

Maar vergis je niet; hoewel Cloud in veel gevallen een goede oplossing is, dient het geen doel op zich te zijn. Het gaat erom dat bedrijven hun functionele wensen voor HR aan de beste IT-oplossing kunnen koppelen. Voor een multinational als CEVA is het belangrijk dat informatie altijd en overal toegankelijk is, dat alles zich op één centrale plek bevindt en dat het gemakkelijk beheerd kan worden. Een cloud-oplossing maakt dat mogelijk. Maar het is géén wondermiddel: het lost uit zichzelf geen problemen op, zorgt niet voor gedragsverandering en maakt mensen ook niet overbodig. Het systeem faciliteert, hélpt problemen op te lossen, versimpelt processen en verbindt ze met elkaar. Mensen zorgen vervolgens voor de toegevoegde waarde, zij maken het verschil. Wij redeneren daarom altijd vanuit de driehoek People, Performance en Technology. People drive performance, daar gaat het om volgens ons. Dát is ons leitmotiv.

Indicia en CEVA: een partnerschap

De HR-tak van Indicia – Indicia Talent & Performance – bestaat uit acht SuccesFactors-specialisten. De implementatie van de hele suite bij CEVA is ons grootste project tot nu toe en een behoorlijke organisatorische operatie. Het is belangrijk dat de juiste data in het systeem komt, ook in landen waar ze gegevens minder geavanceerd verwerken dan in Nederland. Tijdlijnen moeten goed worden gemanaged, zodat elk land op hetzelfde moment op een bepaald punt belandt. De communicatie – hoofdzakelijk telefonisch en over verschillende tijdzones – moet duidelijk zijn, zodat alle partijen hetzelfde nastreven. En je moet verandering aanbrengen in bestaande situaties en systemen. Een hecht partnerschap en gestructureerde werkwijze zijn daarbij essentieel. Wij hebben er dan ook nooit een blackbox van gemaakt; het proces is van A tot Z inzichtelijk.

Werkwijze

Eén van de voordelen van SuccesFactors is dat je modulair kunt implementeren. Zo hebben we het hele Learning Management Systeem in vier maanden wereldwijd uitgerold. Bij de implementatie werken we met het 80/20-principe: in elk land bestaat het template voor 80% uit een globale standaard en voor 20% uit lokale aanpassingen (nationale wetten en regelgeving). SuccesFactors bestaat uit 19.500 content-elementen, waardoor je binnen relatief korte tijd een template kunt samenstellen dat helemaal aan de behoeften van een bedrijf voldoet.

Bezint eer gij begint

Over ongeveer anderhalf jaar zijn de losse HR-systemen bij CEVA voorgoed verleden tijd. Alles bevindt zich dan op één plek in de Cloud en processen zijn volledig geïntegreerd. Dat maakt het veel gemakkelijker om de HRM in lijn te brengen met bedrijfsdoelstellingen. Maar staar je niet blind op de Cloud. Denk van tevoren goed na over het doel dat je wilt nastreven, wat voor het bedrijf belangrijk is en waar het nu aan ontbreekt. Maak er een functioneel vraagstuk van en geen IT-vraagstuk. Dan is de juiste oplossing altijd dichtbij.

Wilt u meer weten over de manier waarop CEVA de stap naar de cloud heeft gezet? Dan bent u van harte welkom op het event Cloud in Business & Finance: Seeing is Believing dat SAP organiseert op donderdag 15 januari in nauwe samenwerking met Indicia en diverse andere cloud partners. Tijdens dat event gaat Albert Hagen, Global HRIS Director bij CEVA, uitgebreid in op deze case en de praktische overwegingen die uiteindelijk tot de keuze voor SAP geleid hebben. Graag tot dan!