Hoe opkomende technologieën onze vindingrijkheid versterken

De manier waarop we ons leven aanpakken en beslissingen maken verandert enorm. Of we nou nieuwe oplossingen vinden voor oude problemen, disruptieve producten en diensten bedenken of de leefomstandigheden van miljoenen vluchtelingen verbeteren. Geleidelijk evolueren we elk onderdeel van onze wereld.

Maar soms vormen onze menselijke hersenen een bedreiging voor grote veranderingen. We weten namelijk niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Natuurlijk kunnen we op korte termijn voorspellen wat er gaat gebeuren. Maar de (voor)kennis en ervaringen die we al hebben zijn ook bepalend voor de grenzen van ons voorstellingsvermogen. Door persoonlijke vooringenomenheden kunnen we op een gegeven moment niet meer bedenken hoe iets nog nieuwer, groter of beter kan.

In de geschiedenis van de mensheid was het heden nog nooit zo tijdelijk. Elke dag ontwikkelen onze levens zich. Totdat de dag aanbreekt dat geen enkele dag meer hetzelfde is als de dag ervoor. Voor niemand. Maar we staan er niet alleen voor. Digitale technologieën geven ons de superkrachten die we nodig hebben om een snelle, eerlijke toekomst te creëren, die gunstig is voor iedereen.

Als je het kunt bedenken kun je het ook waarmaken

Machine learning, blockchain, Internet of Things, kunstmatige intelligentie… Hoe verbeteren deze opkomende technologieën onze wereld? Dat is een van de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp, zowel thuis als op werk. Naar mijn mening is er een andere vraag die gesteld zou moeten worden. Namelijk: “Wat wil ik bereiken, en hoe kan technologie me helpen daar te komen?”

Neem bijvoorbeeld intelligente machines die eentonige taken van mensen overnemen. Daardoor kunnen mensen zich richten op meer hoogwaardig werk, het ontwikkelen van unieke menselijke vaardigheden als empathie, interdisciplinair denken, ethiek en het vermogen om context te geven. Mobiele apparaten en samenwerkingsplatforms hervormen daarnaast de balans tussen persoonlijke verplichtingen en zakelijke verantwoordelijkheden in ons dagelijks leven.

Om echt nieuwe dingen te bedenken, moeten we onze mindset daarop instellen. Als we constant bezig zijn met vernieuwing en verbetering, kunnen we een toekomst bedenken op basis van nieuwe ideeën, gedragingen, vaardigheiden en waarden. Die visie op de toekomst moet vervolgens ondersteund worden door een systeem van technologie, processen, data en mensen. Daarmee kan de visie snel en flexibel aangepast en veranderd worden.  

Wat kunnen we gebruiken als we data inzetten om onze superkrachten verder te ontwikkelen op een onverwachte manier? Dit zijn twee voorbeelden:

1. Kunstmatige intelligentie en machine learning

Machine learning is een subgroep van kunstmatige intelligentie. Het heeft een gigantische impact op de kans- en risicoperceptie van mensen en op de manier waarop mensen in een oogwenk beslissingen nemen. Binnen machine learning is een onderdeel genaamd computervisie waarmee computers ongestructureerde data, zoals afbeeldingen en logo’s, kunnen herkennen en begrijpen.

Deze vorm van kunstmatige intelligentie biedt mogelijkheden voor marketeers. Zo kunnen ze de effecten van sponsoracties of advertenties op de bedrijfsstrategie en groei kwantitatief meten. De technologie herkent promotieonderdelen automatisch, in zowel stilstaande als bewegende beelden. Vervolgens analyseert het de impact op je merk, op basis van de duur van de blootstelling, de grootte op het scherm, de locatie en andere parameters die van invloed zijn op bewustzijn van consumenten.

2. Blockchain

Blockchain staat vooral bekend als het digitale grootboek achter digitale munten zoals Bitcoin. Maar het biedt nog veel meer mogelijkheden. Verschillende bedrijven nemen het initiatief om te onderzoeken hoe ze blockchain kunnen gebruiken om processen, zoals banktransacties, supply chain management en contractafhandeling, eenvoudiger te maken.

Vertrouwen is fundamenteel in het innoveren van deze bedrijfsprocessen. Vertrouwen is de basis voor wat iedereen doet en ervaart, om er zeker van te zijn dat alles klopt. Van de juistheid van transacties en data tot de naleving van contracten. De kans bestaat dat blockchain snel de drijvende kracht wordt achter alles wat we wereldwijd doen. Van bedrijven die hun logistiek beheren tot de coördinatie van internationale rampenbestrijding door overheden. 

Innovatie op basis van techniek: ontwerp een wereld waarin we allemaal willen leven

Een golf aan disruptieve innovaties, verschuivingen in gedrag, andere perspectieven en veranderende politieke en sociale waarden komen onze kant op. Deze veranderingen kunnen we aanpakken met nieuwe technologieën. Data gebruiken we om onszelf te wakker te schudden, uit te dagen, te leiden en te inspireren. Het doel en de waarde van elke persoon, elk ding en elke actie zal sneller inzichtelijk zijn dan ooit tevoren. En dat allemaal dankzij onze nieuwe superkracht: realtime toegang tot onbevooroordeelde inzichten.

Er liggen veel kansen in het verschiet, laat dat duidelijk zijn. Maar om er optimaal van te profiteren moeten we technologie écht actief inzetten. Het als drijvende kracht gebruiken om onze toekomst vorm te geven. Doen we dat niet, dan lopen we de belangrijkste troef van de hele wereld mis: onze collectieve genialiteit en creativiteit.

Dit blog is een vertaling van blog ’How Emerging Technology Can Help Us Amplify Human Ingenuity