Hoe mkb’ers dankzij Industrie 4.0 concurreren met grote productiebedrijven

We zijn het er allemaal over eens dat Industrie 4.0 de toekomst is voor manufacturing. Toch volgen veel mkb’ers in deze branche de ontwikkelingen met een dubbel gevoel. Want door al die technologische ontwikkelingen zijn grote organisaties ook steeds beter in staat om maatwerk te leveren tegen de prijs van massaproductie. Een directe aanval op het onderscheidend vermogen van de mkb’er. Maar gelukkig is er hoop.

 Wereldwijd zetten grote organisaties massaal in op Industrie 4.0; fabrieken worden volledig geautomatiseerd en werkvloeren zijn steeds meer papierloos. Inmiddels vliegen er bijvoorbeeld bij Audi al drones door de fabriek die onderdelen naar de werkvloer brengen. Bovendien zorgen technologische ontwikkelingen zoals Internet of Things, blockchain en big data ervoor dat processen, gebruikers en producten realtime met elkaar communiceren. Dat zorgt voor beter inzicht in de supply chain, waardoor organisaties steeds beter in staat zijn om maatwerk te leveren tegen de prijs van massaproductie. En dat is nu juist waar mkb’ers ook zo goed in zijn. Hun vermogen om maatwerk te leveren lijkt plots niet onderscheidend genoeg.

Slimmer ondernemen

Mkb’ers in manufacturing moeten dus slimmer ondernemen. Neem onze klant Translas, de enige Nederlandse producent van lastoortsen. Translas heeft de wens uitgesproken om de komende 5 jaar met 100 procent in omzet te groeien, door productontwikkeling en automatisering.

 Inmiddels hebben we Translas geholpen met de eerste stap door al hun productieprocessen volledig te automatiseren. Operators werken nu met schermen en kunnen zelf aan de slag. Er is bovendien meer inzicht in de planning, voortgang, doorlooptijden en voorraden. De doorlooptijden zijn verkort en de productiecapaciteit is flink opgeschroefd.

Papierloos en verbonden

 Een papierloze werkvloer is de volgende stap. Productie, front- en backoffice werken binnenkort volledig digitaal. En samen durven we verder te kijken. Want dankzij Internet of Things is het mogelijk om alles met elkaar te verbinden. Niet alleen kan Translas straks machines uitlezen, maar de machines geven dan zelf een seintje als ze klaar zijn of als ze onderhoud nodig hebben.

Focus op waar je goed in bent

Naast alle technologische innovaties zet Translas sterk in op hun onderscheidend vermogen – de business waar zij goed in zijn – en besteden ze andere zaken uit. Zo laat Translas bulkonderdelen produceren in China. De verkoop in 50 verschillende landen laten ze over aan distributeurs. De assemblage, ontwikkeling van nieuwe lasonderdelen en productie van kleine series doet het bedrijf zelf.

Met al deze ontwikkelingen laten Planlogic en Translas zien dat Industrie 4.0 ook kansen biedt voor kleinere manufacturers. Translas maakt slim gebruik van specifieke kennis van andere mkb’ers om productieprocessen efficiënter in te richten en wij automatiseren de processen die hun core business ondersteunen. Zo kunnen productiebedrijven zoals Translas blijven groeien. We laten zien dat mkb’ers in de toekomst kunnen concurreren met grote ondernemingen.

Industry 4.0 start nu

Maar wacht als mkb’er niet te lang met de (digitale) transformatie. Grote bedrijven zitten niet stil en investeren al fors in Industrie 4.0. Bij Planlogic leggen we de basis voor mkb’ers in manufacturing om een sterke concurrentiepositie in te nemen. We ondersteunen bij het neerzetten van een digital core, het fundament voor Industry 4.0. Daarmee zetten we data uit het ERP-systeem om in bruikbare informatie. Bovendien ligt er een solide basis waar we nieuwe technologieën eenvoudig in kunnen passen. Zo helpen we mkb’ers om hun digitale fabriek uit te bouwen.