Hoe een digitale privédetective het Source to Pay-proces drastisch verbetert

Cognitive computing is niet langer een buzzword. Hugo van der Weijden, Executive Partner & Cloud Application Innovation Leader bij IBM, ziet dat steeds meer bedrijven beschikken over robots die leren van in- en externe bronnen en de interactie met gebruikers. In dit blog vertelt hij hoe IBM en SAP procurement nu al ingrijpend veranderen met cognitieve technologie.

In mijn kantoor hangen sinds kort IoT-sensoren. Niet om mij in de gaten te houden, maar om de luchtvochtigheid en andere waarden te meten. Met die data leert ons klimaatbeheersysteem om het klimaat per werkruimte aan te passen. Op basis van het aantal mensen in een werkruimte, de buitentemperatuur en andere waarden bepaalt het systeem zelf het ideale klimaat in een ruimte. En als ik de temperatuur in mijn kamer iets hoger wil hebben, doe ik dat met één druk op de knop. Het systeem is zelflerend, dus het wordt op basis van interactie met mensen en door gebruik te maken van alle interne en externe data steeds slimmer.

Deze vorm van kunstmatige intelligentie en machine learning is niet alleen toepasbaar op het klimaatbeheer van een gebouw, maar ook in bedrijfsprocessen. Zo werken we intensief samen met SAP aan het ontwikkelen van cognitieve procurement-technologie. In het digitale Source to Pay-proces zijn namelijk grote stappen te zetten, bijvoorbeeld bij het snel vinden van de juiste leverancier of het slim inkopen van goederen. Ik zet kort op een rij wat er nu al mogelijk is met cognitieve technologie.

Source: kies de meest geschikte leverancier

Bij het inkoopproces wil je risico’s zo veel mogelijk beperken. Je wilt weten wat het risico is om met een bepaalde leverancier zaken te doen. Gaat hij goed om met producten? Komt hij zijn afspraken na? Is er een risico op fraude bij deze leverancier? Cognitive computing helpt om informatie over leveranciers en markttrends te combineren om meer inzicht te krijgen. Zo creëer je profielen van leveranciers. In een oogopslag zie je wie de leverancier is, wat voor ratings en reviews hij krijgt en hoe hij zich verhoudt tot andere partijen. Zoek je naar een biologisch bedrijf? Of wil je er zeker van zijn dat grondstoffen ook echt fair trade zijn? Cognitieve technologie zoekt automatisch naar de leveranciers die het beste passen bij je vraag.

Negotiate: zakendoen onder de juiste voorwaarden

Als inkoper zoek je naar de beste leveranciers met de meest geschikte prijs. Dat kan een tijdrovend proces zijn, waarin je veel verschillende contracten moet vergelijken. Cognitieve technologie versnelt dat proces door een contractvoorstel van een leverancier te vergelijken met contracten die eerder zijn afgesloten. Daarnaast controleert het zelflerende systeem of het contract compliant is. Bijvoorbeeld of de betalingstermijn in het contract wel rechtsgeldig is. Het helpt je om afwijkingen te signaleren en doet suggesties voor aanpassingen. Cognitieve technologie vergelijkt niet alleen tekstuele gegevens, maar plaats ze ook in context. Aan de hand van honderden documenten en externe informatie zoals wet- en regelgeving, leert het systeem wat een goed contract is. Cognitieve technologie helpt je dus om onder de juiste voorwaarden zaken te doen met leveranciers.

Procure: chatbots die gebruikers begrijpen

In steeds meer organisaties bestellen werknemers zelf een nieuwe laptop, telefoon of andere goederen. Vaak is er een platform ingericht waar ze, binnen de gemaakte afspraken direct bij een leverancier bestellen. Om ze te helpen het juiste product te vinden, zijn er chatbots die aan de hand van een dialoog achterhalen waar iemand naar op zoek is. Vervolgens selecteert de bot items die passen binnen de omschrijving en plaats een werknemer eenvoudig een bestelling. Cognitive computing stelt chatbots in staat om de behoeften van gebruikers te begrijpen op basis van communicatie uit het verleden en suggesties te doen die daarbij passen.

Je eigen privédetective

Cognitieve technologie is veel meer dan een rekensom. Het nadeel van een rekensom is namelijk dat het zich niet evolueert. Cognitive computing kan analyseren, correlaties begrijpen en van de gegevens leren om automatisch zijn intellect te verbeteren. Uit honderdduizenden contracten kan een cognitief systeem een contract ontdekken dat afwijkt en vervolgens onderzoeken hoe dat komt. Daarom noem ik het ook wel de privédetective van een organisatie. Tijd om Sherlock Holmes naar je organisatie te halen!

Benieuwd hoe SAP en IBM het cognitieve Ariba-platform ontwikkelen? Ontdek wat er nog meer mogelijk is en welke ontwikkelingen eraan komen om nog slimmer in te kopen. Tijdens Connect to Innovate vertelden we over Procurement in the Intelligent Enterprise.