Groene chocolade van Ferrero

  • Mark Raben
    Chief Technology Officer EMEA
    17/03/2016 | 233 views

Schermafbeelding 2016-03-09 om 14.47.47Tijdens de International Smart Manufacturing Day van 27 november 2015 die ik mocht hosten, stonden onderwerpen centraal als Internet of Things, Lot size of 1 en de integratie van topfloor en shopfloor. Klaus Siegemund, IT manager bij Ferrero, vertelde onder meer hoe die integratie bijdraagt aan een effectiever beheer van het energieverbruik.

Ferrero is een ijzersterk merk en is de producent van diverse chocolademerken zoals Mon Chéri (sinds 1957), Nutella, Kinder en natuurlijk Ferrero Rocher. Wereldwijd heeft het bedrijf 22 locaties, 46 business units en een omzet van ongeveer 8 miljard euro. Klaus Siegemund is IT manager bij de grootste productielocatie buiten Italië, in het Duitse Stadtallendorf.

Siegemund heeft uitgebreid inzicht gegeven in de technische oplossingen die zijn geïmplementeerd. Het bedrijf heeft te maken met zo’n twintig verschillende productlijnen. Om zicht te houden op het totale productieproces – in realtime – is één geïntegreerd systeem onmisbaar.

Energiebeheer

Het gebruik van energie is een buitengewoon actueel thema. Daags na de International Smart Manufacturing Day ging in Parijs de Klimaattop van start. Het verhaal van Siegemund sloot hier naadloos bij aan.

“Het is een groot project”, vertelt Siegemund. “Het zal meerdere jaren duren om al onze plannen te realiseren. Momenteel werken we bijvoorbeeld aan het hergebruik van restwarmte om water op te warmen.” Veel ideeën om efficiënter met energie om te gaan, komen rechtstreeks van de werkvloer. “Je ziet die ideeën vervolgens terug in onze IT-strategie, bijvoorbeeld om invulling te geven aan onze predictive maintenance.”

Verwachtingen

Uiteindelijk streeft Ferrero naar één systeem voor energiebeheer. “We willen alle informatie bundelen, zodat we de verschillende productielocaties vergelijken. Je wil liefst op productniveau, per locatie kunnen vergelijken hoeveel energie er netto nodig is voor het productieproces. Vervolgens kunnen we dan aan de slag om opvallende verschillen recht te trekken. Maar het begint met het terugdringen van complexiteit binnen ons IT-landschap. Sommige maatwerkoplossingen zullen verdwijnen en worden vervangen door één geïntegreerde standaardoplossing.”

Toekomstbestendig energiegebruik

Ferrero laat zien dat de inzet van slimme technologie voor het productieproces (Smart Manufacturing) niet alleen bijdraagt aan kostenbesparing, maar ook aan een beter milieu. Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven zelf verantwoordelijkheid neemt en oplossingen zoekt voor toekomstbestendig gebruik van energie. Ferrero heeft de ambitie om in 2020 op hetzelfde energieverbruik te zitten als in 2007. Dat komt neer op een reductie van maar liefst 40 procent. En zoals Sigmund het zelf mooi zei aan het slot van zijn presentatie: “Onze chocola wordt groen!”

Bekijk de video’s hieronder voor een impressie van de International Smart Manufacturing Day.