Finance

Deel via:

Surf de technologische tsunami tegemoet

Er komt een tsunami op ons af die impact gaat hebben op Finance. Dat was de uitdagende en tevens stimulerende boodschap van Rouven Morato tijdens de Finance Inspiration Day. Morato, Head of Enterprise Analytics bij SAP, ging in op de grote technologische veranderingen die finance gaan beïnvloeden.

De tsunami is een prikkelende metafoor waarmee Morato laat zien dat we pas aan het begin staan van een exponentiële technologische groei die we nauwelijks kunnen bevatten. Finance experts zien de impact van de golf nog niet, maar moeten al wel nadenken wat ze ermee moeten. Wacht je op het strand op de golf, ren je weg, of surf je de tsunami tegemoet?

 

3D-onderdelen on demand

De nauwelijks te bevatten potentie van technologische ontwikkelingen, maakte Morato duidelijk met het voorbeeld van Morato over de 3D-printer. Hij biechtte op dat hij kortgeleden bij 3D-printing nog dacht aan de productie van kleine speelgoedpoppetjes. Inmiddels weet hij dat er in China al tien complete huizen in 24 uur werden geprint. Alle componenten werden binnen een dag door een grote printer gefabriceerd. In mijn voorstelling had de 3D-printer nog steeds het formaat van een kantoorprinter, maar in Azië gebruikten ze voor dit project een gerobotiseerde printarm in een loods van 10.000 vierkante meter.

Lineair denken

Rouven Morato 1.jpgHet voorbeeld van 3D-printing laat zien hoe snel de tsunami kan toeslaan. Als het om groei en verwachtingen gaat, zijn we gewend om lineair te denken, vertelt Morato. We gaan uit van geleidelijke groei, maar zijn niet ‘geprogrammeerd’ om buitengewone toename te bevatten. De exponentiële groei waarmee technologie zich ontwikkelt voelen mensen totaal niet aan.

Finance heeft de komende jaren te maken met zijn eigen tsunami’s. Kijk alleen al naar de opkomst van FinTech-dienstverleners. Uit recent onderzoek van Capgemini blijkt dat 63 procent van de bankklanten al gebruik van FinTech-producten of -diensten. Vreemd genoeg is een minderheid van de bankiers van mening dat FinTechs snellere service bieden en een betere klantervaring. Terwijl ruim 80 procent van de consumenten dit wél zo ervaart. Dat illustreert dat bankiers de aankomende uitdaging niet altijd goed inschatten.

Geen tussenpersoon

Blockchain is nog een voorbeeld dat Morato noemt als een uitdaging met mogelijk een tsunami-achtige opkomst. De ontwikkeling van Blockchain, een peer-to-peernetwerk dat rechten- en geldstromen realtime inzichtelijk en controleerbaar maakt, zou wel eens sneller kunnen gaan dan wij verwachten. De oorspronkelijke Rouven Morato 3.jpgdatastructuur achter Bitcoin zou volgens Deloitte op korte termijn nog geen aardverschuiving veroorzaken. Dat was in 2015. Maar recent nam de Nederlandse dj Hardwell de rechten en betalingen van zijn nummer Thinking About You in eigen beheer. Dankzij blockchain kan de dj royalties accurater en sneller uitkeren aan personen die bijdragen aan zijn nummers, zonder tussenkomst van een persoon of instantie. In dit geval was die instantie Buma/Stemra. Een organisatie die zijn meerwaarde, het beheren van auteursrechten en royalites, zomaar kan verliezen door de komst van blockchain.

Als de muziekindustrie al zo ver is, hoe snel komt er dan een dergelijke innovatie in de financiële wereld? Hoe lang duurt het nog voor er nergens meer een financiële instantie aan te pas komt? Het is hoog tijd dat finance professionals het initiatief nemen! Of zoals Morato zei: "Pak je surfplank en peddel de tsunami tegemoet."

Meer inspirerende cases?
Lees in de whitepaper van CFO Research, welke negen bepalende trends er spelen voor de toekomst van finance en vijf manieren waarop finance professionals hierop kunnen inspelen.

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over Finance? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

Abonneer

 


 

Reageren op dit blog?