Een warme appeltaart: de perfecte mix van standaard en specifieke ingrediënten

Als consument zijn we gewend standaard applicaties als Gmail en Spotify te gebruiken, die we beperkt kunnen tweaken. In de zakelijke context zien we dat ook steeds vaker, met als voordeel dat de implementatietijd drastisch omlaag kan en we precies weten welk product we in huis halen. Nu hoor ik je denken: en mijn dierbare maatwerk dan? Met dit blog bewijs ik dat het één het andere niet hoeft uit te sluiten.

Het is herfst, en dat deed mijn collega’s en mezelf denken aan appeltaart. Zo’n versgebakken. Net uit de oven, met die heerlijke geur van appel, kaneel en rozijntjes. We hadden het over de benodigdheden, zoals een deegroller, springvorm en voorverwarmde oven. En terwijl we dat deden – en het water mij al in de mond liep – maakte ik de vergelijking tussen IT-projecten van vroeger en nu.

Vroeger namen IT-leveranciers hun deegrollers, springvormen en ovens als het ware mee naar organisaties, om daar ter plekke een taart te bereiden naar smaak van die specifieke klant. Het duurde vaak maanden voordat het recept met de grootste zorgvuldigheid was opgetekend. Alle smaken precies in balans. En dan moest het bakken van de taart nog beginnen… Tegen de tijd dat die taart eindelijk gegeten kon worden, was de herfst voorbij en had de organisatie meer zin in een zomerse cheesecake.

Gelukkig bereiden IT-partijen de basis van hun taarten tegenwoordig steeds vaker vooraf, in meerdere voorgedefinieerde smaken en amten. Zo is er altijd wel een taart die past bij een organisatie en bovendien kan die taart dan veel sneller worden gegeten, als ‘ie nog warm is. Heerlijk!

Standaard is de nieuwe standaard

De wensen en eisen die organisaties stellen aan een ERP-systeem veranderen: transparantie is key, met voorgeconfigureerde fit-to-standard oplossingen als resultaat. Bovendien hebben steeds meer bedrijven hun software niet meer on-premise in eigen huis, maar in de cloud. En waar bedrijven voorheen veel tijd staken in het doorploegen van dikke adviesrapporten, kijken en vergelijken ze vandaag de dag gewoon via internet. Omdat het oriëntatieproces daardoor eenvoudiger is geworden, is het ook iets dat de business steeds vaker zelf oppakt in plaats van IT.

Al die veranderingen zorgen voor een nieuwe dynamiek. Niet alleen voor gebruikers, maar ook voor leveranciers. Vandaar dat we ons bij SAP meer zijn gaan richten op de ontwikkeling van standaard (cloud)oplossingen, zodat de klant vooraf weet wat ‘ie krijgt, makkelijk online kan vergelijken, en de implementatietijd veel beter past bij de vluchtige tijd waarin we leven. Onze partners spelen hierin een cruciale rol; zij hebben vaak jarenlange ervaring in specifieke markten en lines of businesses, waardoor ze onze oplossingen tegen een vaste prijs, doorlooptijd en scope kunnen implementeren. Zo zijn de SAP Partner Packages ontstaan.

Nog even over die taart

Vergelijk zo’n SAP Partner Package maar met de appeltaart uit het begin van mijn verhaal. Bij SAP maken we de basis van de appeltaart, van alle gemakken en belangrijke ingrediënten voorzien. Daarbovenop komen de extra toevoegingen van een SAP partner; de branche- of functiespecifieke smaakmakers. Zo ontstaat een product dat precies past bij de wensen en behoeften van specifieke doelgroepen, met een duidelijke ingrediëntenlijst, snel klaar en precies op smaak. Er zijn diverse packages beschikbaar, zowel on-premise als in de cloud, en zowel voor ERP- als voor LoB-oplossingen. Denk aan een oplossing voor woningcorporaties, de retailbranche, het inkoopproces in ziekenhuizen, financiële processen bij overheden en voor HR processen in het algemeen. Het aantal SAP Partner Packages neemt snel toe. Hét bewijs dat een standaardoplossing en onderscheidend vermogen elkaar niet hoeven uit te sluiten.

Trakteren

Mijn verwachting is dat er steeds meer van dit soort standaardoplossingen binnen organisaties gaan komen. Oplossingen voor organisaties in bepaalde branches, bepaalde afdelingen binnen die organisaties, en zelfs voor bepaalde functies binnen afdelingen binnen die organisaties.

Wil jij jouw organisatie ook trakteren op taart? Vind via dit overzicht van SAP Partner Packages de oplossing voor jouw bedrijf.

Lees ook het nieuwsbericht over de SAP Partner Packages.