Een link is nog geen app

  • Martijn Tielen
    Solution Experience Innovation Director
    07/07/2014 | 286 views

“Een app? Welnee. We kunnen toch gewoon onze site schaalbaar maken?” Ik ben benieuwd hoe vaak ontwikkelingen op het gebied van mobilisering met deze zin de kop zijn ingedrukt. Want een ding is zeker: met het schaalbaar maken van de site, heb je nog geen mobiele bedrijfsapp. 

Mobile-plaatje-in-tekstSteeds meer oplossingen, applicaties en systemen kunnen via onze eigen vertrouwde browser benaderen. En al die mooie dingen die we achter ons bureau doen, willen we eigenlijk ook in de trein of op het vliegveld kunnen doen. Veel organisaties spelen in op die behoefte door de websites van dit soort systemen schaalbaar te maken, zodat ze ook op een wat kleiner scherm lekker leesbaar zijn.

Ja. Dat kan inderdaad. Toch schaar ik dat niet onder het mobiel maken van je processen. Vooruit, het is een eerste stap. Maar er is nog zo ontzettend veel meer mogelijk.

Bezwaar: begrensd
Een bezwaar voor het alleen maar laten schalen van je applicaties, is het feit dat de grenzen van de mogelijkheden bepaald worden door de browser die je gebruikt. Apps geven je veel meer mogelijkheden, zowel onder de motorkap als op het gebied van de user interface.

Bezwaar: mindere performance
Een ander nadeel is de performance. Bij websites gebeurt het rekenwerk en de opslag van je data niet op je device. Alle bewerkingen vinden plaats op de server. Er moet voortdurend communicatie plaatsvinden tussen jouw device en de server. Een app werkt zelfstandig, maakt gebruik van de rekenkracht van je smartphone of tablet en schakelt alleen met de server als het echt nodig is. Ook als je geen verbinding hebt met internet, kun je doorwerken. Deze zaken maken de ervaring van een ‘echte’ app totaal anders is dan een website.

Bezwaar: onveilig
Een derde punt wat niet onvermeld mag blijven, is de beveiliging. Apps zijn per definitie beter te beveiligen dan schaalbare websites.

De oplossing: Fiori Mobile
Maar, hoor ik u denken, apps zijn duur. En daar heeft u het mis. De appwereld verandert razendsnel. Het ontwikkelen en in de lucht houden van apps wordt steeds betaalbaarder. Bij SAP werken wij daar hard aan mee. Tijdens SAPPHIRE bijvoorbeeld, is de komst van Fiori Mobile bekendgemaakt. Fiori Mobile is de mobiele variant van SAP Fiori en biedt praktische apps die naadloos integreren met je SAP omgeving, maar ook profiteren van de native functionaliteiten die smartphones of tablets te bieden hebben zoals geo-informatie en een camera. Met Fiori Mobile stel je snel allerlei scenario’s in hapklare brokken beschikbaar als app. De oplossing combineert het gebruiksgemak van Fiori met de veiligheid, schaalbaarheid en beheersbaarheid van het SAP Mobile Platform (SMP).

Hoe staat u tegenover deze discussie? Bent u van mening dat een schaalbare webpagina een prima en betaalbaar alternatief vormt voor een app? Of kiest u liever voor een ‘echte’ app. Ik hoor het graag! Laat uw mening achter in de comments.