Drones op eigen terrein: innovatie zonder regeltjes

  • Collin Janssen
    Senior Solution Advisor Supply Chain Management
    09/11/2016 | 37 views

Drones spreken tot de verbeelding, maar zijn in de openbare ruimte aan allerlei regels gebonden. Maar wat als je die beperkingen nu eens loslaat, omdat je de kleine voertuigjes enkel binnen vier muren of boven eigen terrein gebruikt? In de logistieke sector maken ze er op die manier al dankbaar gebruik.

Bekend is het voorbeeld van Amazon, dat met drones experimenteert voor het bezorgen van pakketjes. Aardig, maar dat ik zie ik nog zo snel niet in Nederland gebeuren. Het vliegen met drones in de openbare ruimte komt met een waslijst aan regels en voorschriften. Zeker wanneer ze geheel autonoom vliegen, zoals de Amerikaanse webgigant wil. Niet verwonderlijk: de veiligheid staat altijd voorop. Niemand wil een drone op zijn hoofd, auto of woonhuis. Realistischer en praktischer is op dit moment de inzet van drones in magazijnen en op bedrijventerreinen. Daar zijn al diverse aardige voorbeelden van.

1. Geodis: inventariseren van voorraad

Geodis is marktleider in de logistieke dienstverlening. Het bedrijf wil drones inzetten voor het tellen van de voorraad. Een intensieve en foutgevoelige klus die bovendien al snel zo’n tien medewerkers vraagt. Ook is het vaak lastig de goederen op hogere locaties te tellen. Geodis is een project gestart met het Franse Delta Drone, gespecialiseerd in drone-oplossingen. Volgens Geodis is de combinatie van geolocatie-technologie en drones waardevol. Door de locatie van drones kunnen ze de te inventariseren voorraad snel en nauwkeurig registreren. Je hebt alleen nog iemand nodig om het geheel te begeleiden en in de gaten te houden. De drones zijn bovendien ongevaarlijk voor het personeel: Geodis wil ze alleen inzetten wanneer het magazijn gesloten is.

2. Daimler: RFID-tags uitlezen

Ook Daimler ziet het nut van drones in. Als voertuigen uit de fabriek rollen worden ze opgeslagen op grote terreinen, zeer dicht op elkaar om ruimte te besparen. Het is niet mogelijk om RFID-tags uit te lezen van voertuigen die in het midden van een bumper-aan-bumper-opstelling staan. Drones die over de voertuigen vliegen kunnen dit uiteraard wel.

3. Wal-Mart: foutieve plaatsingen opsporen

Wal-Mart wil drones inzetten voor het terugvinden van voorraden die kwijt of foutief geplaatst zijn. Hierbij komt een drone ter grootte van een insect goed van toepassing, want deze kunnen tussen pallets en dozen manoeuvreren.

Het belangrijkste voordeel voor de winkelketen is tijdswinst. Voorrraadcontrole kost Wal-Mart momenteel een maand. Een drone klaart deze klus binnen een dag. De drone stuurt foto’s van misplaatste voorraad naar ‘control tower’-software, welke vervolgens alerts stuurt naar medewerkers. Die kunnen dan de voorraad vervolgens herplaatsen.

drones-warehouse2.jpg

Rozengeur en maneschijn?

Drones zijn van grote meerwaarde in de logistieke sector. Toch is het nog niet allemaal rozengeur en maneschijn. Allereerst natuurlijk het punt van regulering in de openbare ruimte. Veiligheid staat terecht voorop. Zowel de regulering als de technologie is nog niet zo ver om massale inzet boven stad en land mogelijk te maken.

Daarnaast hebben drones nu een nog beperkte accuduur. Zeker wanneer een drone goederen moet vervoeren, is het accuverbruik hoog. Daarbij zijn drones vrij van schadelijke uitlaatgassen, maar dreigt straks wanneer ze in grote getale ons luchtruim bevolken een nieuw soort optische luchtvervuiling. Enigszins vergelijkbaar met het lot dat de windmolen ten deel valt: sec gezien is het niet vervuilend, maar het oog wil ook wat.

In de logistieke sector hebben drones wel degelijk de toekomst. Consumenten varen er uiteindelijk wel bij. Nu moeten klanten in een ‘time window’ van een paar uur maar wachten wanneer de pakketdienst arriveert. Drones maken korte metten met die onzekerheid, want in de lucht is geen file of spitsuur.

Kun jij praktische toepassingen verzinnen voor drones in de logistieke sector, buiten de openbare ruimte? Ik hoor ze graag.

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs over innovatie? Abonneer je op dit blog en ontvang dagelijks, wekelijks of maandelijks een overzicht met updates.

{{cta(‘f4968fe6-901d-4044-b2e8-2907fa871e0f’)}}